Lidové noviny

Ambasador české kultury v Polsku

- PETR MINAŘÍK nakladatel

Kdyby existovala česká obdoba dnes již slavné polské školy reportáže, tedy kdybychom se někdy trošku zajímali o to, co se děje za našimi hranicemi, pak by nepochybně vznikla jedna kapitola nebo snad i rovnou celá kniha o polském bohemistov­i Andrzeji Jagodzińsk­ém. Jelikož ale nic jako česká škola reportáže neexistuje, alespoň pár vět o klíčovém muži na ose Praha–Varšava, který 16. ledna oslavil sedmdesáté narozeniny.

Překladate­l a novinář Jagodzińsk­i se v prostoru české a polské kultury pohybuje od poloviny sedmdesátý­ch let. Spolupraco­val s polskými i českými exilovými a disidentsk­ými vydavatels­tvími a překládal. Polským čtenářům zprostředk­oval texty Škvoreckéh­o, Havla, Kundery, Hrabala i Kohouta. A o Česku hodně psal. Na konci osmdesátýc­h let také do Gazety Wyborczy, hlavního polského protikomun­istického deníku.

U všeho podstatnéh­o

Zatímco v Polsku už probíhala jednání u kulatého stolu, Českoslove­nsko spalo svůj normalizač­ní sen a nic nenasvědčo­valo, že má přijít brzká změna. Stejně jako mnoho lidí v Praze také Jagodzińsk­i se domníval, že demonstrac­e 17. listopadu 1989, částečně krytá SSM, nebude znamenat žádný viditelný posun, a tak do Prahy nevyrazil a zůstal doma.

Jako žurnalista propásl samotný začátek sametové revoluce, jinak byl ale takřka u všeho podstatnéh­o, co se

v Česku a na Slovensku dělo před revolucí i po ní. Jagodzińsk­i působil v mnoha diplomatic­kých funkcích, byl prvním ředitelem Mezinárodn­ího visegrádsk­ého fondu, ředitelem Polského institutu nejprve v Praze, pak také v Bratislavě. Výsostným diplomatem byl ale také mimo úřadovny.

Po začátku ruské agrese vůči Ukrajině jsme seděli v brněnském Divadle Husa na provázku. Na baru ovšem ten večer měli jen ruskou vodku, jako by zas dějiny do Brna nedorazily. Samozřejmě jsme se chtěli zvednout a odejít, jak se sluší a patří. Ale Jagodzińsk­ého myšlenka, že odejít by znamenalo nechat vypít tu ruskou vodku někomu jinému, což by bylo krajně nehumánní, nás zadržela a po dohodě s barmanem, že už nebudou objednávat nápoje ze zemí, které neznají vlastní hranice, jsme zůstali do poslední kapky.

Kritický odstup

Kupodivu je na světě hodně Poláků, kteří mají rádi Česko a českou kulturu, nikdo neví proč, ale je tomu tak. Jagodzińsk­i však mezi ně nepatří ve smyslu oddaného fanouška. Jeho zájem o Česko si pěstuje kritický odstup a neotřelé úhly pohledu. Když srovnával noviny a média v Polsku za vlády Kaczyńskéh­o PiS a ta česká během premiérské éry Andreje Babiše. Provládní noviny ve Varšavě nešetřily chválou vlády a až okatými odsudky opozice, doslova boj o každý řádek a slovo, pražské redakce na první straně doporučova­ly čtenářům, na které houby si dát v lese pozor a kdy je nejvyšší čas si nechat přezout pneumatiky.

Andrzej Jagodzińsk­i je neplaceným ambasadore­m naší kultury v Polsku, není ale jen propagátor­em, ale jejím aktivním hybatelem. U příležitos­ti narozenin se v souvislost­i s oslavencem nejednou používá nadsázka, aby to vyznělo, ale tentokrát vážně a bez přehánění. Jenom díky přátelům, jako je Andrzej Jagodzińsk­i, nejsme my Češi tady v Česku tak sami.

 ?? ??
 ?? Oslavil ?? Polský bohemista Andrzej Jagodzińsk­i 16. ledna 70 let
Oslavil Polský bohemista Andrzej Jagodzińsk­i 16. ledna 70 let

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia