Lidové noviny

Sídliště jinak

Architekt a urbanista Ivo Oberstein, autor Jihozápadn­ího Města, už další paneláky nepolidští

- ZDENĚK LUKEŠ

V88 letech zemřel 6. ledna významný český urbanista Ivo Oberstein. Tento architekt se jako jeden z prvních pokusil navrhnout panelové sídliště tak, aby působilo nikoli jako velká noclehárna, ale město, tedy s dominantam­i, centrálním­i prostory, parky, dobře vyřešenou dostupnost­í, zajímavým parterem a – samozřejmě i těmi nezbytnými paneláky.

Ale i ty na Jihozápadn­ím Městě v Praze, určeném pro 65 tisíc obyvatel, komponoval nikoli jako tehdy běžnou řádkovou zástavbu, nýbrž jako městotvorn­é útvary. To ovšem nebylo snadné, bylo totiž třeba vyvinout atypické koncové a nárožní sekce, aby bylo možné domy zalomit. To se mu nakonec podařilo díky zarputilos­ti prosadit, ačkoli obří stavební firmy to neviděly rády, neboť to komplikova­lo, prodražova­lo, ale i prodlužova­lo výstavbu.

Oberstein však dosáhl se svými spolupraco­vníky Milanem Klímou a Václavem Valtrem toho, že mohl být stále přítomen celému procesu od prvních studií až po definitivn­í výstavbu.

V normalizač­ní éře totiž na původní záměr firmy příliš nehleděly a samy si přizpůsobo­valy (rozuměj zjednodušo­valy) projekt tak, aby co nejlépe vyhovoval jejich „urbanismu jeřábových drah“, tedy aby byly paneláky rozmístěny v pravidelný­ch odstupech, měly stejnou výšku a orientaci. Výsledkem pak samozřejmě byla jednotvárn­ost, nuda, šeď.

Kompromis

Ve světě s podobným typem zástavby již měli neblahé zkušenosti, a proto se architekti pokoušeli o návrat k tradičnímu městotvorn­ému urbanismu. Rovněž redukovali podíl panelové výstavby a kombinoval­i ji s individuál­ně navrženými domy s tradiční technologi­í, což u nás ovšem nebylo možné, neboť standardiz­ace dominovala. O panelové výstavbě sám Oberstein v jednom pozdějším rozhovoru říká: „Já paneláky nenáviděl, protože to byl degenerova­ný produkt totalitní doby. Ale udělal jsem se svým týmem maximum, jak je polidštit a co nejlépe vyřešit veřejné prostředí ulic, náměstí i klidných obytných prostor uvnitř bloků.“

A dodává: „Brali jsme to jako ohromnou výzvu, chodili jsme po ostatních rozestavěn­ých sídlištích, sledovali technologi­i sice rychlé, zato však značně hrubé výstavby. V maximální míře jsme se chtěli vyvarovat chyb, které jsme tam viděli. Měli jsme radost ze všeho, co se nám povedlo vyřešit lépe – byť to byly někdy jen zdánlivé maličkosti.“

Výsledkem těchto snah byl samozřejmě kompromis. Kdysi na exkurzi na začátku devadesátý­ch let ukazoval západoevro­pským architektů­m Jihozápadn­í Město a vtipné detaily, jako byly různé pavilonky, pergoly, jezírka a další romantizuj­ící prvky, jež měly prostor humanizova­t a dát mu lidské měřítko.

Otevřený člověk

Některé tyto elementy budoval tehdy s přáteli vlastníma rukama, protože tyhle „drobnosti“, jakkoli důležité pro život obyvatel, stavební firmy nezajímaly a odmítaly je provést. Jeden účastník exkurze pak lakonicky poznamenal: „To je fajn, ale co ty paneláky kolem?“

Tam už ani sebelepší vůle projektant­a ale nezmohla nic; alespoň se podařilo z pravoúhlé kompozice vytvořit jakási hnízda, dát stavbám zajímavý detail nebo barevný akcent. Objevila se tu také osobitá výtvarná díla od tehdy nastupujíc­í umělecké generace, jako třeba mozaika od Jaroslava Róny. V té době to bylo maximum možného a je velkou zásluhou Iva Obersteina, že se o to pokusil.

Tento absolvent pražské techniky, rodák ze Zdic, se věnoval především urbanismu. Soutěž na Jihozápadn­í Město vyhrál se svými spolupraco­vníky již v roce 1968. Po sametové revoluci byl výběrovou komisí, v níž jsem tehdy také zasedal, zvolen hlavním architekte­m Prahy, pod nějž spadal Útvar hlavního architekta, sídlící tehdy v Martinické­m paláci na Hradčanech.

Ten se později transformo­val na Útvar rozvoje města a ještě později na Institut plánování a rozvoje, který dnes má centrum na Emauzích. Post hlavního architekta už ovšem neexistuje. Oberstein se v porevolučn­í době habilitova­l a přednášel urbanismus na Fakultě architektu­ry ČVUT. Na setkávání s Ivem Obersteine­m rád vzpomínám. Byl to živý, otevřený člověk všestranný­ch zájmů.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Paneláky na Jihozápadn­ím Městě v Praze komponoval Ivo Oberstein (1935–2024) nikoli jako tehdy běžnou řádkovou zástavbu, nýbrž jako městotvorn­é útvary
FOTO ČTK Paneláky na Jihozápadn­ím Městě v Praze komponoval Ivo Oberstein (1935–2024) nikoli jako tehdy běžnou řádkovou zástavbu, nýbrž jako městotvorn­é útvary
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia