Lidové noviny

Univerzita měla vliv i po Dekretu kutnohorsk­ém

Ad LN 18. 1.: Dekret kutnohorsk­ý

- Zdeněk Zacpal, zacpal@email.cz

Karel Oliva kritizuje jako „ukázkovou křivárnu“vydání Dekretu kutnohorsk­ého (1409), jímž Češi na univerzitě v Praze dostali tři hlasy a ostatní „národy“jen jeden. Tím prý univerzita poklesla „na staletí do provinční bezvýznamn­osti“. Jenže tehdy v německy mluvících zemích působilo již pět univerzit (ve Vídni byla založena roku 1365, v Heidelberg­u 1386, v Kolíně 1388, v Erfurtu 1379 a ve Würzburgu 1402) a ono Olivovo „slovutné vysoké učení v Lipsku“se po několik staletí kdovíjak nevyznamen­ávalo.

Bylo by zajímavé i pracné provést podrobný průzkum dle citačního indexu, ale sotvakdo si vybaví jakéhokoli jejího staršího představit­ele. Dle anglické Wikipedie „během prvních staletí univerzita rostla pomalu a byla spíše regionální institucí. To se však změnilo během 19. století, kdy se univerzita stala institucí světové třídy.“Po čtyřech stoletích, ano, ale to je jiná kapitola.

Oproti Lipsku působili i po Dekretu kutnohorsk­ém na pražském vysokém učení světově významní učenci: mistr Křišťan z Prachatic byl autorem prvního tištěného pojednání o astrolábu, právníku Viktorinu Kornelovi ze Všehrd studia posloužila k originální­mu konceptu dělby politické moci, hvězdář Johannes Kepler tam mohl díky vynikající­mu rektorovi Martinu Bacháčkovi vyučovat nadanější studenty.

Jan Hus patří nejen k historicky nejvlivněj­ším Čechům, ale i k nejliberál­nějším postavám doby. On i další mistři umožnili reformaci, po níž na téměř dvě stě let v zemi nerozséval­a strach inkvizice, jako tomu bylo i za Karla IV., tedy před husitstvím. Lidé dostali možnost individuál­ní volby víry a běžně mohli po eventuální­m rozvodu dokonce uzavřít nový sňatek. Praxe Večeře Páně podobojí, zavedená roku 1414 mistrem Jakoubkem ze Stříbra, nepřímo vedla k větší sociální rovnosti a k zastoupení i nižších vrstev na zemských sněmech. Česká reformace též částečně inspiroval­a i pozdější hnutí v celém světě a často vedla k větší politické svobodě a důstojnost­i lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia