Lidové noviny

Nábytek zlevnil, válka přestala tolik vadit

Meziročně slabší koruna už tolik nesvědčí nákupům v cizině. Stále se ale najdou položky, u kterých se zajížďka vyplatí

- ROMAN ŠITNER

Před rokem udělaly LN velké srovnání cen nábytku v Česku a v okolních zemích, použily k tomu řetězec, který má v regionu nejsilnějš­í zastoupení – IKEA. Nyní jsme se podívali, co všechno se od té doby změnilo.

Loni se ukázalo, že je Česká republika po Rakousku druhá nejdražší v regionu a pro nábytek se rozhodně vyplatilo vyrazit do Německa, na Slovensko a hlavně do Polska. Tehdy také ceny prudce rostly.

Letos je situace úplně jiná, ve všech srovnávaný­ch zemích je znát pokles cen řady položek a Česko nečekaně překvapilo – na zvoleném vzorku položek vychází ze všech zemí nejlevněji. Za své prvenství ale vděčí hlavně koženému gauči, který není v Polsku v nabídce. Kdybychom i ten započítali do srovnání, stejně jako další položky, které nejsou dostupné ve všech státech, vycházelo by nejlevněji Slovensko a Česko by bylo až třetí za Německem.

Kurz konečně pomohl

Co se tak zásadního změnilo, že vše vychází zcela jinak než před rokem?

Předně je minimálně v době našeho srovnání zásadně jiný měnový kurz. Koruna je slabší proti euru a výrazně slabší proti polskému zlotému. I když nábytek v okolních zemích zlevňoval, ve státech s eurem oslabení koruny velkou část poklesu cen pro Čechy vymazalo, v Polsku pak meziročně srovnávaný nábytek vychází v korunách dráže.

Další změnou je pokles cen, který byl v Česku – alespoň na srovnávané­m vzorku – ze všech zemí nominálně nejvýrazně­jší, a to téměř o 14 procent.

„Snížili jsme ceny více než poloviny našeho sortimentu. Vynaložili jsme veškeré úsilí, abychom co nejvíce snížili naše provozní náklady, optimalizo­vali interní procesy i logistiku,“vysvětluje Myriam Ruffová, obchodní manažerka IKEA pro region Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

Mezi důvody ke zlevnění paradoxně zmiňuje i korunu, která je meziročně slabší. Na doplňující dotazy neodpovědě­la.

Vysvětlení­m může být, že kurz má určité zpoždění. Obchodník si zajistí dodávky zboží, a aby neriskoval kurzové výkyvy, pojistí si i kurz u banky. Když pak koruna posílí, ceny jsou mnohem vyšší než v eurových zemích kolem. Když oslabí, jsou výhodnější.

Ceny, které měla IKEA loni při kurzu 23,70 koruny za euro, mohly být tvořeny v době, kdy bylo euro za 25, možná i 26 korun. A proto si Češi „připláceli“.

Výrazně také klesly ceny elektřiny, dopravy z Asie a hlavně dřeva, jehož cena během pandemie prudce vzrostla, a v neposlední řadě se podařilo nahradit ruskou výrobu nábytkovýc­h desek. Tato země totiž před vpádem na Ukrajinu dodávala výraznou část dílů pro evropský nábytek.

Navzdory tomu, že jde o jednu firmu, cenová politika je v každé zemi trochu jiná. Záleží na tom, co a jak se prodává, jaký je místní vkus a kupní síla.

„Produkce v důsledku války na Ukrajině vzrostla například ve Švédsku, Pobaltí, Polsku nebo Německu,“říká Ruffová.

Pro dvířka do Německa

Zlevnění v Česku ale neznamená, že by tu byl nyní nákup nejvýhodně­jší a nemělo by smysl pokukovat po sousedních zemích. Stále se najdou položky, kde se zajížďka rozhodně vyplatí.

Příkladem budiž kožený gauč, který je na Slovensku téměř o šest tisíc levnější. A to může být silná motivace pro všechny z jižní Moravy, aby zvolili Bratislavu místo Brna.

Loni byl stejný gauč na Slovensku v přepočtu levnější dokonce o 12,5 tisíce korun.

Platí také, že v Česku může být levný, či dokonce nejlevnějš­í rám skříně či knihovny, ale jakmile je třeba dokoupit lepší dvířka, kování a další příslušens­tví, může být výhodnější si půjčit dodávku a zajet k sousedům do Německa.

Navzdory tomu, že jde o jednu firmu, cenová politika je v každé zemi trochu jiná. Vždy záleží na tom, co a jak se prodává a jaký je místní vkus a kupní síla. Liší se rovněž to, jaké zboží je v jednotlivý­ch zemích v akci či zkrátka výhodnější.

Podle statistick­ých údajů (viz grafika) některé druhy nábytku během roku mírně zdražily, jiné zlevnily.

Jinak než u zboží v „chrámech dřevotřísk­y“se vyvíjejí ceny českých nábytkářů. Ti se zaměřují na vyšší přidanou hodnotu, a tedy i s vyšší cenou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia