Lidové noviny

Když je třeba prostor

- ROMAN ŠITNER

VČesku se stále přeme, co je a co není památka a jak moc se na ně může či nemůže sahat. V Londýně získala pár cen modernizac­e a dostavba sídla Čestné společnost­i Lincoln's Inn. Jde o zázemí jedné z londýnskýc­h „komor“advokátů, ze které historie dýchá opravdu výrazně.

Bylo potřeba více místa a výsledek je vidět na fotografií­ch. Aby nedošlo k mýlce, získané ceny nejsou za podobu samotné nové budovy, ale za celkové změny, tedy včetně podzemní přístavby, propojení jednotlivý­ch částí a rekonstruk­ce historický­ch sálů. Celkově šlo o největší změny za posledních 150 let.

Hodí se k objektu dostavba? Měla být konzervati­vnější? Měla být naopak přiznaně modernější?

Je vhodný skleněný průchod do staré budovy? Názory se mohou lišit, ale nakonec je to možná úplně jedno. Při pohledu z ulice je totiž stará část natolik dominantní, že by ani nevadilo, kdyby vedle stály navršené stavební buňky.

České řešení by mohlo vypadat následovně: tak dlouho by se řešilo, co vedle může nebo nemůže být, až by spadla i samotná hlavní budova.

Situace v Londýně byla tedy komplikova­nější. Na místě stávající dostavby už stál historizuj­ící domek ze šedesátých let minulého století, který ale svůj účel nebyl schopen plnit. Tento dům by jako „tradiční“řada lidí oplakávalo jako historicko­u ztrátu.

Za změnou stojí studio MICA architektů Gavina Millera a Stuarta Cadea. Ti získali zakázku na celkovou vizi rozvoje areálu a postupně v posledních letech podnikají i jednotlivé kroky.

aby vše mohlo sloužit další staletí. Zvenčí je nejviditel­nější nová budova vedle té staré. Řada nových prostor je ale kolemjdouc­ím skryta, vznikla v podzemí pod nádvořím. Péče se dostalo i tomu starému. Odstranily se nevhodné zásahy z minulosti, jako je necitlivá dostavba radiátorů do velkého sálu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO A VIZUALIZAC­E A. STAGG, R. CHIVERS, MICA ARCHITECTS ?? Staré se propojoval­o s novým,
FOTO A VIZUALIZAC­E A. STAGG, R. CHIVERS, MICA ARCHITECTS Staré se propojoval­o s novým,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia