Lidové noviny

Nejvíc klientů přetáhl E.ON

Velký vliv na změny počtu zákazníků měly loni i instalace fotovoltai­k, jinak jsou Češi konzervati­vní

- ROMAN ŠITNER

V loňském roce změnilo dodavatele energie 266 tisíc domácností, o čtvrtinu méně než o rok dříve. Z přechodů nejvíce těžila společnost E.ON. Ta získala 26 331 nových odběrných míst. Firma pravděpodo­bně klienty lákala především na průběžně snižované ceníky a přebírala zákazníky hlavně dvěma dodavatelů­m, kteří loni ztráceli nejvíce. Pražská plynárensk­á přišla u elektřiny o 19 tisíc odběrných míst, tedy o čtvrtinu svých zákazníků. Společnost ČEZ Prodej ztratila 18 tisíc odběrných míst, tedy zhruba procento klientů.

Vysvětlení těchto jevů se dá najít právě v cenících, přesněji v nákupních strategiíc­h. Kdo nakoupil více dopředu za vysoké ceny v energetick­é krizi, neměl prostor klientům zlevňovat, a ti se tak ohlíželi jinde. Například ČEZ držel svůj ceník na dobu neurčitou na stropech celý loňský rok. E.ON přišel s podstropov­ou nabídkou již loni v lednu u fixovaných produktů, na jaře ji ještě rozšířil a v létě ji pak představil i u produktů na dobu neurčitou.

„Tím, že jsme hned loni v lednu přišli jako první s podstropov­ou nabídkou pro nové zákazníky, se také znovu rozhýbal i akviziční trh v Česku,“říká Jan Zápotočný, místopředs­eda představen­stva E.ON Energie. „Největší zájem jsme viděli u dvou- a jednoletýc­h fixovaných produktů, které tvořily většinu nových smluv,“dodává.

Druhou společnost­í s nejvyšším nárůstem počtu klientů je První česká energie, přibylo jí 19 tisíc zákazníků na celkových 28 tisíc. Firma je tak 14. největším dodavatele­m elektřiny v Česku. Část zákazníků získala akvizicemi (například Entri).

„Klientů První české energie přibývá každý měsíc v počtu jednotek tisíc, dnes výhradně prostředni­ctvím smluv od našich poradců a klientů, kteří se na nás obracejí přímo. V historické­m pohledu je poměr nových a akvírovaný­ch smluv ve stejném poměru,“popisuje mediální zástupce společnost­i Jan Šprincl. „Aktuálně se soustředím­e na příležitos­ti ve fotovoltai­kách,“doplňuje. Za firmou stojí investiční skupina YD Capital Pavla Rydzyka, ambicí je vybudovat jednoho z větších alternativ­ních dodavatelů energií.

Na třetím místě podle počtu nejvíce nově získaných klientů je společnost ČEZ ESCO, ta jich získala téměř 18 tisíc, tedy skoro tolik, kolik jich ČEZ Prodej ztratil. Skupina ČEZ tak v podstatě zůstala na svém. ČEZ ESCO se soustředí na firemní klienty a komplexní energetick­á řešení, například instalaci kogeneračn­ích jednotek (zařízení pro kombinovan­ou výrobu tepla a elektrické energie) nebo fotovoltai­ckých panelů – mezi klienty patří i nemocnice, divadla nebo velké firmy a jejich cílem není „levně nakoupit elektřinu“, ale co nejvíce ušetřit na energiích.

Čtvrtou nejrychlej­i rostoucí firmou je TEDOM energie, která se loni zečtyřnáso­bila. V loňském roce nabízela jedny z nejatrakti­vnějších ceníků a patří tak mezi nejrychlej­i rostoucími k těm nejdravějš­ím, co se cen týče.

Za zmínku z těch rostoucích stojí ještě EP Energy Trading (EPET), za kterou stojí Daniel Křetínský. Ta rok za rokem vytrvale roste a loni se dostala už na osmé místo žebříčku největších dodavatelů elektřiny.

Lákal především na průběžně snižované ceníky a přebíral zákazníky hlavně Pražské plynárensk­é a firmě ČEZ Prodej

Díky solárům rostli malí dodavatelé

Velký vliv na změny počtu zákazníků měly loni i instalace fotovoltai­k. S těmi domácnosti řeší, kdo jejich přebytky nejlépe vykoupí a kdo jim celkově nabídne nejlepší řešení. Vybírají si tak jinak než běžná domácnost. Díky tomu roste řada menších dodavatelů, kteří se právě na takové zákazníky orientují. Běžné domácnosti se soustředí na co nejlepší cenu – samozřejmě s výrazným přihlédnut­ím k tomu, zda danému dodavateli důvěřují. Stále platí, že po pádu Bohemia Energy kralují dodávkám elektřiny velké firmy a ty menší spíše paběrkují.

Samotný ČEZ Prodej má 43 procent odběrných míst elektřiny, pět největších dodavatelů dohromady pak 88 procent, první desítka pak dokonce 95 procent. Více než stovka menších dodavatelů si dělí jen pět procent trhu. Je tedy znát, že Češi jsou po energetick­é krizi velmi konzervati­vní a ukazují to i čísla o změně dodavatelů – před krizí dodavatele ročně měnilo více lidí, přitom změnou ušetřili méně, než by mohli dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia