Lidové noviny

Třetina Čechů zvažuje, že dá peníze do DIP

-

Třetina Čechů zvažuje, že si začne odkládat peníze na důchod do daňově zvýhodněné­ho takzvaného Dlouhodobé­ho investiční­ho produktu (DIP). Vyplývá to průzkumu investiční platformy Portu mezi tisícovkou respondent­ů. Odkládání peněz na penzi prostředni­ctvím DIP je možné od letošního ledna.

Část peněz na důchod formou spoření na penzijní nebo jiný spořicí účet si odkládá 62 procent Čechů, 57,5 procenta investuje do akcií, dluhopisů, realit nebo dalších aktiv.

Tři čtvrtiny Čechů, kteří si na stáří střádají, zvládnou měsíčně odložit maximálně 3000 korun. Osmadvacet procent lidí na důchod odkládá částku 500 až 1000 korun. V úsporách nad 3000 korun měsíčně dominují muži, více než tuto částku dokáže uspořit 28 procent mužů a 11 procent žen.

Pokud by dotazované muže a ženy čekal v horizontu měsíce odchod do důchodu, 72 procent z nich by bylo spokojeno s výší penze mezi 20 až 30 tisíci korunami měsíčně, shodně 36 procent uvedlo částky 20 až 25 tisíc a 25 až 30 tisíc korun. S 15 až 20 tisíci by se spokojila desetina dotázaných. Skromnější jsou ženy, polovina z nich by se spokojila s 25 tisíci korunami, mezi muži by to stačilo 42 procentům dotázaných. Měsíční důchod v rozmezí 30 až 40 tisíc by si představov­alo 12 procent respondent­ů, 5,5 procenta by chtělo přes 40 tisíc korun.

Průměrný důchod byl v loňském roce 20 700 korun. S důchodem do 25 tisíc by se ale spokojila jen necelá polovina Čechů. „Pokud si lidé chtějí udržet určitou životní úroveň i ve stáří, musí se o rentu nad rámec státem vyplácené penze postarat sami a je potřeba na to myslet včas. Například 35letý člověk, který chce jít do důchodu v 65 letech a přilepšova­t si po dobu 15 let rentou deset tisíc korun měsíčně, by měl při průměrném historické­m zhodnocení akciových trhů osm procent ročně začít každý měsíc investovat částku 1200 korun, aby získal potřebných 1,8 milionu korun,“vypočetl analytik Portu Marek Pokorný.

DIP stejně jako stávající důchodové spořicí produkty umožňuje daňovou úlevu. Ze základu daně je možné každý rok odečíst až 48 tisíc korun, pokud produkt bude jeho majitel využívat alespoň deset let a majetek, včetně výnosů, z něj nevybere před dosažením 60 let. DIP tak umožňuje výhodnější investován­í třeba do akcií, dluhopisů nebo ETF (fondy obchodovan­é na burze).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia