Lidové noviny

Češky v Melbourne zaujaly

- STANISLAV KUČERA VILÉM SVOBODA

přinesl dva výrazné české záseky. Do čtvrtfinál­e singlu se probila Barbora Krejčíková. A teprve devatenáct­iletá Linda Nosková v Melbourne šokovala vyřazením světové jedničky Igy Šwiatekové.

Navzdory ztrátě prvního setu se zařekla, že s mladou Ruskou potřetí neprohraje. „Hodně jsme se na minulé zápasy dívali a snažili se najít něco, čím ji teď přehraju. A jsem ráda, že se mi to povedlo,“pravila spokojeně tenistka Barbora Krejčíková po vítězství v osmifinále Australian Open nad Mirrou Andrejevov­ou. Šestnáctil­etou sokyni zdolala 4:6, 6:3 a 6:2.

„Hrála jsem dobře, dařil se mi servis a vycházel i plán, abych hrála agresivněj­i než v obou našich předchozíc­h soubojích,“připomněla Krejčíková na tiskové konferenci loňské duely na Wimbledonu, kde za stavu 3:6 a 0:4 zápas skrečovala, a v Pekingu, kde utržila debakl dvakrát 2:6.

LN Pomohlo vám, že už jste soupeřku znala?

Ano, nepřekvapi­lo mě, že hrála hodně odzadu, tenhle styl jí sedí a oproti minulým zápasům neměla důvod něco extra měnit. Vypořádala jsem se s tím dobře. I v první setu mi přišlo, že to jde, jen mi utekly důležité body, které pak dělají gamy. Pořád jsem věřila, že zápas můžu otočit.

Na Australian Open jste zdárně otočila i první a třetí kolo, díky čemu se vám povedl obrat s Andrejevov­ou?

LN

Ve druhém a třetím setu jsem hrála dál agresivně. Ona byla do té doby všude, vždycky mi míč ještě nějak vrátila kopcem a pak přišla má chyba, takže jsem ještě zrychlila a povedlo se mi ji dostat do úzkých. I když mě občas prohodila, určitě jsem útoky na síť neomezila.

LN Nerozhodil­o vás, ani když jste několik volejů zkazila?

Věřila jsem, že je to správná taktika. V důležitých momentech, kdy se zápas lámal, jsem si body právě tím útokem naopak uhrála.

LN Páteční třetí kolo s Australank­ou Hunterovou jste dohrála až před jednou v noci, jak jste po něm regenerova­la?

Fajn. Do postele jsem se sice dostala pozdě, ale zabrala jsem docela brzy a spala jsem dobře. I když od té doby chodím spát trošku později, protože večer se mi nechce usnout hned, což je bohužel daň za ty pozdní noční zápasy. Ale jinak se cítím připravená – musím to rychle zaklepat – a doufám, že takhle vydržím až do konce turnaje.

LN Takže vaše ošetřování v sobotním deblu a odhlášení z mixu neznamenaj­í nic vážného?

Ne, ve čtyřhře jsem měla jen špatně zatejpovan­ou nohu a dělaly se mi na ní puchýře. A z mixu jsem se neodhlásil­a já, ale parťák (Francouz Reboul).

LN Podruhé za poslední tři roky jste na grandslamu v Melbourne ve čtvrtfinál­e, v úterý vás v něm čeká světová dvojka a obhájkyně titulu Aryna Sabalenkov­á.

Za čtvrtfinál­e jsem moc ráda, letos jsem tady všechny zápasy měla náročné. A Sabalenkov­á je určitě těžká soupeřka, hraje v Austrálii znovu velmi dobře, stejně jako loni. Očekávám, že to nebude lehké, ale sama se zatím zlepšuju s každým zápasem. Když hraju s Arynou, vždy to beru jako jednu z největších výzev, která na okruhu je. Věřím, že šanci mám, když budu hrát dobře, je to padesát na padesát.

 ?? FOTO ČTK ?? Bojovnice. Barbora Krejčíková si postupem do čtvrtfinál­e vyrovnala na Australian Open předloňské maximum.
FOTO ČTK Bojovnice. Barbora Krejčíková si postupem do čtvrtfinál­e vyrovnala na Australian Open předloňské maximum.
 ?? FOTO ČTK ?? Aplaus. Linda Nosková uhranula zaplněnou arenu Roda Lavera.
FOTO ČTK Aplaus. Linda Nosková uhranula zaplněnou arenu Roda Lavera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia