Lidové noviny

„Proč jsi to udělal? Zrovna mně?“

Hit fotbalové přípravy Sparta vs. FC Kodaň ovlivnil ošklivý střet dvou Slováků

- MILOSLAV NOVÁK

Znají se léta, nastupoval­i za mládežnick­é reprezenta­ce. Loni společně pro Slovensko vybojovali postup na fotbalové mistrovstv­í Evropy. Na sobotní setkání s Denisem Vavrem však sparťan Lukáš Haraslín rád vzpomínat nebude. „Těžko se mi k tomu něco říká...,“líčil viditelně zaskočený Haraslín.

V přípravném, byť prestižním souboji na Letné mezi Spartou a FC Kodaň totiž Vavro svého krajana ostře fauloval.

Po necelé půlhodině šel na polovině hřiště v plné rychlosti do skluzu a zezadu protivníka sestřelil, i když zároveň zahrál míčem.

„Nevybíravý zákrok, který do takového zápasu vůbec nepatří. Pro mě červená karta, vůbec jsem neváhal,“prohlásil na tiskové konferenci hlavní sudí Ladislav Szikszay.

U laviček se strhla pořádná mela, sparťané ostrý skluz Vavrovi vyčítali. „Ať si lidé udělají vlastní názor. Nepříjemný zákrok,“říkal Haraslín v rozhovoru pro televizi O2.

„Věděl jsem, že mě bude někdo dostupovat, ale netušil jsem, že do mě takhle zezadu vletí. Kdybych levou stojnou nohu nezvedl, tak by to se mnou nedopadlo dobře. Naštěstí se nestalo nic vážného, ale radši to fakt nebudu komentovat.“

Faulu si všimla i slovenská média. „Vavrovo šílenství,“napsal například server Sport.sk.

Pro Vavra zápas skončil, Kodaň musela od 27. minuty hrát v deseti a podlehla 0:2. „Vyloučení zápas ovlivnilo a je škoda, že jsme nemohli celou dobu hrát proti jedenácti. Pokazilo to záměr, nebylo to optimální jak pro nás, tak pro soupeře,“poznamenal sparťanský trenér Brian Priske.

V přípravnýc­h zápasech se občas týmy domluví, že za hříšníka naskočí náhradník, a hraje se dál jedenáct proti jedenácti. To však v souboji Sparty s Kodaní nešlo. „Dřív to možné bylo, tady šlo o oficiální utkání, kde se vysílalo do světa a ve své nabídce ho měly sázkové kanceláře,“vysvětlil sudí Szikszay. „Pro mě to byla červená karta, nemohl jsem jinak.“

Vavro se během druhé půle, do které už Haraslín stejně jako celá základní sestava nenastoupi­l, snažil se spoluhráče­m z národního mužstva spojit.

„Po zápase mi napsal, jestli jsem v kabině. Odpověděl jsem mu, že to nemusel dělat zrovna mně, když se známe. Bylo to zbytečné, vůbec jsem to nečekal. Ale jdeme dál, máme další věci před sebou,“prohlásil Haraslín.

Dva poločasy, dvě jedenáctky

Sparta proti osmifinali­stovi Ligy mistrů odehrála na Letné první zápas v zimní přípravě. V každém z poločasů představil­a zcela jinou jedenáctku. A každý svůj minizápas vyhrála 1:0. „Chtěli jsme hrát proti kvalitnímu soupeři a byli jsme rádi, že Kodaň souhlasila s tím, že přiletí do Prahy,“řekl Priske, který postavil i nové zahraniční akvizice.

„Solbakken si zatím zvyká na naše prostředí, fyzickou zátěž, způsob hry. Na to, že to byl jeho první zápas za Spartu, si vedl solidně,“chválil kouč norského středopola­ře a zmínil také albánského útočníka Tuciho. „I on odehrál slušný zápas. Víme, že může nastoupit taky na hrotu, ale rozhodli jsme se ho dát na pozici číslo deset. Je to chytrý hráč, dobře čte hru. Bude se zlepšovat.“

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? V bolestech. Sparťan Lukáš Haraslín se svíjí na trávníku, Denis Vavro z FC Kodaň bude pykat.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK V bolestech. Sparťan Lukáš Haraslín se svíjí na trávníku, Denis Vavro z FC Kodaň bude pykat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia