Lidové noviny

Řeknu mu to!

- ONDŘEJ NEFF

Svou spanilou jízdou do Německa za nutellou nasadil premiér Petr Fiala laťku komunikačn­ího bizáru tak vysoko, že se nedalo čekat hned tak brzké překonání. Doba však přeje rekordům. Tomio Okamura mlátil v parlamentu prázdnou slámu deset hodin čtyřiačtyř­icet minut a Fialovo video trumfnul svým výpravným filmem Vít Rakušan. Zažili jsme už toho hodně, ale dosud poprvé si v hraném videoskeči postěžoval první místopředs­eda vlády a ministr vnitra, jak chabě a nepochopit­elně si vláda vede, a že to tedy Petru Fialovi od plic řekne. Bez cenzury.

Od premiéry uplynul týden a dílo se dočkalo obrovského zájmu publika a tomu odpovídají­cí odezvy. Jenže po týdnu už je trapné si brousit ostrovtip, z videa se stala výzva. Mnozí ji tak s veškerou vážností chápou a je na čase přemýšlet, k čemu může vést. Jednoduchá odpověď je nasnadě. Ve světle dosavadníc­h zkušeností nepovede k ničemu, a tak to nejspíš dopadne, pokud za výsledek nebudeme považovat jedno dvě procenta v preferencí­ch pro STAN navíc. Kterým směrem by se měla Rakušanem doporučova­ná ráznost a nekompromi­snost napřít?

Tomáš Sedláček navrhuje v komentáři v Hospodářsk­ých novinách vykašlat se na kosmetické udržovací reformičky a zničit byrokratic­ký masochismu­s. Hutněji vyjádřit podstatu věci snad ani nejde. Udržovací reformičky, to je přesně to, co se v klipu Rakušanovi nelíbí na počínání vlády, kterou pomáhá řídit. Dává jim nálepku kompromisů, ale v podstatě jde o to, o čem uvažuje Sedláček. Tu ubrat, tu přidat, sem šoupnut a tam strčit. Výsledkem pak jsou stávky, kdy ani sami stávkující nechápou smysl. Vláda je bezradná před kompaktním byrokratic­kým kolosem.

Zcela aktuálně je to vidět na blamáži s koresponde­nčním hlasováním. I to je příklad kompromisn­í reformičky. Finální podoba návrhu pravděpodo­bně vznikla po střetu s úředníky. Dovedu si představit, jaké zděšení nastalo v komunitě zaměstnanc­ů našich zahraniční­ch úřadů, když se dozvěděli, že by měli zprocesova­t v ideálním případě šest set tisíc registrací, voličských průkazů, distribuce lístků a sčítání hlasů. Výsledkem je bastard, který nyní dýmá coby horký brambor a jde z jedné ruky do druhé. Snad se dozvíme, co s ním. Jedno je jisté už teď, šest set tisíc Čechů a Češek úředníci obstarávat nebudou.

Markéta Pekarová Adamová si před časem vykoledova­la nevůli výrokem, že stát tu není od toho, aby pomáhal. Měla však pravdu. Stát má umožňovat a usnadňovat, rozhodně ale nesmí brzdit. Každý zbytečný předpis, každé razítko navíc, každý formulář je pro někoho zdroj obživy. Tam je třeba napřít pozornost. Jak dlouho už vláda třeba ví, že byrokratic­ký předpis brzdí dovoz potravin z jiných států Evropské unie. Proč ještě nebyl zrušen?

Ať se na něj Vít Rakušan podívá a řekne o něm Fialovi. Třeba to pomůže a něco se s tím udělá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia