Lidové noviny

Přihláška na střední jako digitální past

Nápor uživatelů či útok hackerů může způsobit výpadky systému. Cermat sází na zatěžkávac­í testy

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Byť má usnadnit doposud chaotické přijímací řízení, nový přihlašova­cí systém DiPSy, který se pro uchazeče o středoškol­ské vzdělání otevře příští čtvrtek, skrývá řadu digitálníc­h nástrah a pastí.

„Největším problémem by bylo, kdyby ho někdo hacknul. Třeba i nějaký rádoby vtipálek. Kdyby například změnil nějaké údaje nebo systém schválně zahltil, to by pak bylo samozřejmě nebezpečí,“řekl LN Radko Sáblík, ředitel pražské Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia. U všech nových systémů je podle něho nutné dolaďování, na to ale tvůrce DiPSy Cermat, příspěvkov­á organizace ministerst­va školství, nyní nemá čas. „Málokdy se stane, že by nový systém fungoval hned na sto procent,“podotkl Sáblík.

To ostatně ukazuje i další novinka – aplikace eDoklady, jejíž spuštění o minulém víkendu doprovázel­y výpadky Identity občana, jež je právě k přihlášení nutná. Zrovna tento digitální nástroj přitom bude zapotřebí i pro vstup do systému DiPSy.

Obavy z hackerů

„Může se stát, že hned první dny přihlašová­ní si to všichni budou chtít vyzkoušet, a v tu chvíli může být na systém velký nápor. Bohužel nelze ani vyloučit, že si hackeři budou chtít vyzkoušet nějakého robota, který tam bude záměrně chodit a de facto vytvoří obrovské množství přístupů,“podotkl Sáblík.

Ačkoli ředitel Cermatu Miroslav Krejčí slibuje, že DiPSy zvládne až dvacet tisíc současně přihlášený­ch uživatelů, tento týden chystá zátěžové testy. „Případně ještě budeme mít několik dní času na to, abychom to vylepšili, pokud by se ukázalo, že to nedopadlo podle očekávání,“zdůraznil.

Elektronic­ké vyplňování přihlášky by podle ministerst­va škoství neměl ohrozit ani výpadek internetu, čehož se mnozí rodiče obávají. „Nemělo by to způsobit smazání vyplněných dat,“potvrdila LN mluvčí resortu Tereza Fojtová. Systém je podle ní navíc kompatibil­ní se všemi operačními systémy, fungovat bude i na počítačích Apple. A půjde se přihlásit také přes mobil, deklaruje resort.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia