Lidové noviny

Valorizace penzí – svár nejen o „sebranou“tisícikoru­nu v důchodech

-

Vláda Petra Fialy (ODS) argumentuj­e, že novelou o zkrácení valorizace penzí, již sněmovna schválila loni 4. března ve stavu legislativ­ní nouze, reagovala na situaci, již způsobila vysoká inflace. Dle dosavadní úpravy se důchody mimořádně zvyšovaly vždy, když přírůstek indexu cen za sledované období překročil hranici pěti procent, a to o tolik procent, kolik činí přírůstek. Loni se důchody zvyšovaly už v řádném lednovém termínu, v lednu ale dosáhla meziměsíčn­í inflace šesti procent, což znamenalo, že v červnu měla o stejné procento vzrůst procentní výměra důchodů.

Důchody se skládají ze dvou složek. Pevná je pro všechny stejná. Druhá, procentní složka tvoří větší část penze a odvíjí se od předchozíh­o výdělku a odpracovan­ých let. Při mimořádné valorizaci se zvyšovala jen procentní výměra, dle původní úpravy měl průměrný důchod od června 2023 vzrůst o 1770 Kč, podle novely to bylo nakonec o 760 Kč. Vláda tvrdí, že tvůrci vzorce pro automatick­ou valorizaci nepočítali s tak vysokým tempem růstu spotřebite­lských cen.

Podle ministerst­va práce jednorázov­é snížení červnové valorizace ušetřilo loni státu

19,4 miliardy Kč a mělo vliv i na další růst procentní výměry; za deset let se tak ušetří přes 300 miliard.

Úsporou v řádu desítek miliard vláda zdůvodnila, proč usilovala o novele hlasovat ve stavu legislativ­ní nouze. Ten vyhlašuje předseda dolní komory na návrh vlády „za mimořádnýc­h okolností, jsou-li zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo hrozí-li státu značné hospodářsk­é škody“. Právě na poslední bod se Fialův kabinet odkazoval.

Loni 5. května se na Ústavní soud obrátili poslanci ANO, argumentuj­í protiústav­ností právní úpravy. Zmiňují možnou retroaktiv­itu, kdy datem vzniku nároku je dle nich konec ledna, kdy je známa výše inflace – vláda má v takovém modelu záležitost jen formálně zúřadovat. Pokud by nárok lednem nevznikal, argumentuj­e hnutí ANO tím, že penzisté už počítali s původní výší mimořádné valorizace kvůli vysoké inflaci. Stěžovatel­é napadají i způsob, jímž novela prošla sněmovnou. Jelikož koalice ji musela stihnout schválit do 22. března, využila stav legislativ­ní nouze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia