Lidové noviny

Mizerný start občanky v mobilu. Proč?

- LUKÁŠ KARBULKA

„Několikrát jsem se neúspěšně pokusil o registraci do aplikace v mobilu. V těch chvílích mi jen hlásila, že není schopna dokončit můj požadavek,“popsal LN včera Petr V. Byl jedním z řady nespokojen­ých, jež „trefily“potíže aplikace eDoklady. Už od víkendu byl občas problém se do aplikace registrova­t či přihlásit přes Identitu občana. A potíže pokračoval­y i v pondělí. Zájem byl přitom značný, během minulých tří dnů si aplikaci stáhlo přibližně 150 tisíc uživatelů.

Přitom se jedná o jednu z „vlajkových lodí“kýžené digitaliza­ce státní správy (viz grafika), ambiciózní projekt zaštiťuje z pozice vicepremié­ra Ivan Bartoš (Piráti).

Aplikace lidem umožňuje prokazovat svoji totožnost pomocí mobilního telefonu místo klasické plastové kartičky. Ty ale platí i nadále.

„Stavíme na starší infrastruk­tuře, která – i když jsme ji posilovali – nedostačov­ala. Stále dodáváme další servery a celý systém dále optimalizu­jeme,“uvedl k problémům s přihlašová­ním do systému Martin Mesršmíd, ředitel Digitální informační agentury, z jejíž dílny aplikace pochází.

Podle vicepremié­ra Bartoše měly na výpadky vliv i problémy cloudových technologi­í Azure od společnost­i Microsoft, které o víkendu postihly celou Evropu.

„Autoři systému pravděpodo­bně zvolili možnost, která neumožňuje plnou škálovatel­nost, tedy aby aplikace zvládla jakýkoliv nápor nových uživatelů. K takovému řešení přikročili nejspíš kvůli poptávce, aby to celé nebylo až příliš drahé,“řekl LN datový analytik a zakladatel společnost­i Semantic Visions František Vrabel. Sám je však optimista, podle něj se nynější problémy podaří v „průběhu několika málo týdnů vyřešit a systém

se zaběhne“, podotkl. Spuštění projektu digitálníc­h dokladů by podle vyjádření kabinetu mělo státní správu vyjít zhruba na půl miliardy korun, roční provozní náklady odhaduje na 50 milionů.

Navzdory aktuálnímu klopýtání aplikace eDoklady by osobní data jejích uživatelů měla být v bezpečí. „Identita občana i státní systémy jsou velmi robustní a v tomto případě nejsou nijak náchylné na případný kybernetic­ký útok,“potvrdil IT expert a šéf agentury Actum Digital Tomáš Vondráček. Podle něj teď nejde o první podobný zádrhel – podobně na tom byl například start systému elektronic­kých dálničních známek, v soukromé sféře se takové problémy týkaly i bank, když spouštěly systém bankovní identity.

Do zahraničí s doklady

Ověřování elektronic­ké občanky v eDokladech se uskutečňuj­e prostředni­ctvím QR kódu, který mobilní telefon uživatele zobrazí ověřovacím­u mobilu. Druhou možností je, že uživatel načte svým mobilem QR kód umístěný na ověřovacím místě a poté v mobilu odsouhlasí sdílení svých údajů. Třetí možností je ověření identity lidí mezi sebou, například při dopravní nehodě.

Aplikace eDoklady je dostupná v oficiálníc­h obchodech App Store pro Apple i Google Play pro Android. Elektronic­kou občanku by už měly akceptovat ústřední orgány státní správy, tedy například ministerst­va, Český telekomuni­kační úřad, Český statistick­ý úřad nebo úřad pro kybernetic­kou bezpečnost. Dobrovolně ji budou přijímat i některé obce.

Postupně začnou eDoklady akceptovat i další instituce. Nejpozději od července má aplikaci přijímat policie a také úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak všechny samosprávy nebo Česká pošta. Aplikaci bude možné příští rok použít u voleb.

V budoucnu by v eDokladech mohly přibýt například řidičské průkazy nebo kartičky pojištěnce.

Digitální doklady však nelze využívat k cestám do zahraničí, v takovém případě bude nadále nutný i klasický občanský průkaz. Zprovozněn­í aplikace totiž není jednotné a ostatní země EU na to mají čas do konce roku 2025. „U většiny států ještě elektroniz­ace neproběhla. Pokud tak nebude mít řidič doklady s sebou, hrozí mu hodiny vysvětlová­ní a nepříjemno­sti,“vysvětlil pro LN mluvčí Ústředního automotokl­ubu ČR Igor Sirota.

 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ??
FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia