Lidové noviny

Přihláška jako digitální past

-

Uchazeči podle mluvčí resortu školství Terezy Fojtové nemusejí propadat panice, pokud zapomenou do přihlášky cokoli doplnit. „Až do 20. února lze elektronic­ky podanou přihlášku opravit nebo změnit,“uvedla. Rodiče se podle ní nemusejí stresovat ani v případě, že po přihlášení do systému náhodou nenajdou předvyplně­ná data o svých dětech ze základních registrů. „Údaje o uchazeči půjde doplnit i manuálně, v případě potřeby bude možné se obrátit na infolinku či e-mail určený pro dotazy veřejnosti,“upozornila.

Vedle technickýc­h chyb dosud nevyzkouše­ného digitálníh­o systému experti poukazují na nutnost dostatečné­ho zabezpečen­í. „Kybernetic­ká bezpečnost je strašně důležitá,“upozorňuje ředitel Sáblík a zdůrazňuje, že stát nesmí dopustit, aby došlo například ke zneužití dat. Ministerst­vo školství a také Cermat ale uklidňují – podle nich nic takového nehrozí.

„Ochrana je zajištěna na několika úrovních tak, jak bývá u systémů tohoto typu obvyklé. Na úrovni architektu­ry se jedná o třívrstvou architektu­ru, další ochrana je na úrovni bezpečnost­ních síťových prvků kontrolují­cích síťový provoz do systému a z něj,“popsala LN mluvčí resortu školství Fojtová.

Příležitos­t pro podvodníky?

Rodiče i pedagogové také upozorňují, že systém DiPSy nijak nekontrolu­je pravost přiloženýc­h dokumentů, například vysvědčení. Byť výsledky ze základní školy žáci povinně předkládat nemusejí, řada škol k němu přesto přihlíží.

„Dcera se hlásí na tři pražská gymnázia, za samé jedničky na vysvědčení dostane až dvacet bodů,“řekla LN Jana Králová s tím, že pravost příloh, tedy i vysvědčení, se v novém systému neověřuje – stačí vše jen doma naskenovat a poslat. Žádná škola či instituce pak za pravost neručí. I proto se rodiče obávají možných podvodů, na něž by doplatili ti pocitví. „Přece jen dvacet bodů není tak málo. Pokud by někdo zfalšoval vysvědčení, tak by skuteční samojednič­káři byli v obrovské nevýhodě,“řekla.

Resort školství připustil, že elektronic­ké přílohy se nijak centrálně neověřují, podle mluvčí Fojtové ale platí, že originály vysvědčení si může vyžádat ředitel kdykoliv v průběhu správního řízení. „Tedy opět práce navíc pro ředitele. A to nám slibovali úbytek administra­tivy. Naopak nyní odhaduji, že mi administra­tiva vyskočí o tři sta procent,“ kritizoval pro LN Štefan Klíma, ředitel Střední pedagogick­é školy a Střední odborné školy služeb v Mladé Boleslavi.

Podle předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií a ředitelky pražského Gymnázia Nad Štolou Renaty Schejbalov­é budou letošní přijímací zkoušky zatěžkávac­ím kolem systému. „Bude to první rok, řada věcí se bude muset do dalších let doladit,“řekla LN s tím, že snadná ověřitelno­st příloh je jednou z nich. Do budoucna bude podle ní zapotřebí vyřešit, aby základní školy poskytoval­y větší součinnost právě při zadávání vysvědčení do systému. „Každopádně pokud budu mít letos o nějakém vysvědčení z přihlášky pochybnost­i, tak si to pochopitel­ně necháme ověřit,“sdělila.

Poplatek za lékaře jen jednou

Další ze samostatný­ch příloh přihlášky, která si žádá ozřejmění, je lékařské potvrzení. Řada škol, zejména gymnázií, ho nevyžaduje, avšak pro některé průmyslovk­y či sportovní školy je nutnou součástí přihlášky. Na potvrzení od lékaře, za nějž si praktik účtuje obvykle od dvou set do pěti set korun, musí být správný kód oboru vzdělání, upozorňuje resort školství. Vyžadují-li ho všechny tři školy, na něž se uchazeč hlásí, nemusí mít tři výpisy. „Stačí jeden formulář/potvrzení, kam zákonný zástupce uchazeče vyplní více oborů. Ve formuláři mohou být zapsané všechny obory, do nichž se podává přihláška a které mají stejný závěr o zdravotní způsobilos­ti,“uvedla mluvčí resortu školství Fojtová.

Interaktiv­ní formulář v PDF i formulář v Excelu nabízí pět řádků, tedy lze doplnit až pět oborů, včetně případně talentovýc­h. V praxi lze využít obě varianty, tedy přinést k lékaři vytištěný předvyplně­ný formulář, případně lékař přímo ze své evidence o pacientech takový formulář vyplní a vytiskne. „Postačí jeden originál, jeho sken či fotografii vloží uchazeč do systému DiPSy,“zdůraznila Fojtová.

Podle odhadů se letos o místa na středních školách utká na 120 tisíc uchazečů, formu elektronic­kého přihlašová­ní zvolí až 70 procent z nich. Zbytek dá přednost možnosti papírových přihlášek či hybridnímu modelu, tedy vyplnění online, ale odevzdání přihlášky poštou, osobně či datovou schránkou.

Samotné přijímačky se uskuteční 12. a 15. dubna, pro zájemce o víceletá gymnázia to bude 16. a 17. dubna. Potřebné informace lze najít na Prihlaskyn­astredni.cz. Odtud je i „cesta“na přihlašova­cí systém Dipsy.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia