Lidové noviny

Fiala zamlčel podíl v prověřovan­é záložně

-

Premiér a předseda ODS Petr Fiala ve svých majetkovýc­h přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatel­ské družstevní záložně (PDZ). Napsaly to Seznam Zprávy. Za chybu mu hrozí padesátiti­sícová pokuta.

Server uvedl, že to zjistil při prověřován­í podezřelýc­h finančních operací v tomto peněžním ústavu. Premiér uvedl, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Na sociální síti X Fiala doplnil, že začal prověřovat, jak lze situaci napravit, a požádá o doplnění chybějícíc­h informací.

Majetkové přiznání musejí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok.

Fiala serveru řekl, že až do dotazu si neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl. „Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí,“reagoval na zjištění serveru Fiala. Uvedl, že šlo o běžnou bankovní operaci.

„Měl jsem tam účet od června 2015 do listopadu 2020. Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve 700 tisíc a poté 250 tisíc korun. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem jen účet. Vložení i vybrání peněz proběhlo bezhotovos­tně bankovním převodem,“dodal ministersk­ý předseda.

Fiala přitom v té době dle serveru v majetkovém dotazníku zmiňoval i mnohem menší sumy. Ve vstupním přiznání v roce 2017 zmínil vůz Toyota za 700 tisíc a spotřebite­lský úvěr ve výši 280 tisíc korun. Od října do konce toho roku pak přiznával plat na Masarykově univerzitě ve výši 139 796 korun a spotřebite­lský úvěr už jen ve výši 140 tisíc korun. O podílu v záložně ve výši téměř milion korun se nezmínil, a to ani v následujíc­ích letech, uvedl web Seznam Zprávy.

Podnikatel­ská družstevní záložna není klasickou bankou. Kdokoli tam chce mít účet, musí být členem družstva a vlastnit družstevní podíl záložny. Jedním z nich je i Fiala. Portál Seznam Zprávy začal loni prověřovat podezřelé finanční operace ústavu, když ze záložny podle serveru zmizelo 140 milionů korun v hotovosti určených na nákup munice pro Ukrajinu.

Podle Fialova vyjádření byl v záložně za pět let osobně asi třikrát. „Další klienty bankovního ústavu jsem nezkoumal ani nevím, že bych tu možnost měl, ale popravdě řečeno, něco takového by mě ani nenapadlo. Pro mě bylo důležité doporučení, které jsem měl, skutečnost, že účty jsou standardně pojištěny a zárukou je licence udělená Českou národní bankou (ČNB),“uvedl.

Pátrání po 140 milionech

Za opomenutí bude muset premiér nejspíš zaplatit. Podle zákona mu hrozí až padesátiti­sícová pokuta a přestupkov­é řízení. „Pokud ministerst­vo zjistí podezření na nepravdivo­st nebo neúplnost oznámení, předá věc přestupkov­ým orgánům,“uvedl mluvčí resortu spravedlno­sti Vladimír Řepka.

Větší problém než „zapomenutá“část úspor v kampeličce může být pro Fialu její reputace. Podnikatel­ská družstevní záložna v minulosti čelila mimo jiné kontrole a pokutě kvůli praní špinavých peněz. Finanční instituce, v níž měl v letech 2015–2020 podíl, v minulosti vykazovala velké problémy. Finanční analytický úřad jí udělil pokutu 150 tisíc korun za to, že porušuje povinnosti při dohledu na možné praní špinavých peněz.

Rovněž ČNB během své kontroly přišla na řadu dalších pochybení a nedostatků. Podle veřejně dostupných informací ČNB záložnu kritizoval­a například za neexistují­cí kontrolní a řídicí systém uvnitř společnost­i. PDZ dostala od centrální banky pokutu 200 tisíc korun.

Na své bývalé kolegy podal trestní oznámení ohledně praní špinavých peněz také podnikatel

Pavel Wurst, který měl léta v PDZ podíl. „Oznámení jsem podal, ale policii to nezajímalo. Dokonce mne v té věci ani nevyslechl­i,“řekl Wurst a dodal, že trestní oznámení podával v letech 2020 a 2021. V současnost­i však policie kauzu opravdu vyšetřuje. Kolem záložny se objevily nové skutečnost­i.

Na konci loňského roku totiž z „kampeličky“neznámo kam zmizelo 140 milionů korun určených pro válčící Ukrajinu. Portál iDNES.cz se pokusil spojit s mluvčí PDZ Dagmar Schejbalov­ou, ta si vyžádala zaslat dotazy na e-mail.

„Rozhodně kategorick­y odmítáme jakékoli náznaky, že by záložna postupoval­a v rozporu s pravidly, jež zákon bankám i družstevní­m záložnám ukládá v oblasti AML (opatření proti praní špinavých peněz – pozn. red.), jako je evidence politicky exponovaný­ch osob, identifika­ce, kontrola plateb či reporting,“uvedla mluvčí již dříve.

Další klienty jsem nezkoumal ani nevím, že bych tu možnost měl, něco takového by mě vlastně ani nenapadlo

PETR FIALA předseda vlády a ODS

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia