Lidové noviny

Odhalený kokain? Chyba v systému

Značně roste význam zásilek o několika gramech kokainu objednanýc­h na internetu, varuje šéf Národní protidrogo­vé centrály

- HYNEK PAŠTĚKA

V Česku se ročně spotřebuje okolo 1,8 tuny kokainu, který se sem dostává v zásilkách od jednoho či několika gramů do desítek kil. Velké objemy této drogy, jež se několikrát našly v českých hypermarke­tech, se tam podle

ředitele Národní protidrogo­vé centrály Jakuba Frydrycha

dostaly buď chybou v logistické­m řetězci kriminální­ch organizací, nebo šlo z jejich strany o snahu konspirova­t. „Vozit sem nějaké tuny nedává logiku. Je to složité a je tu na to víc vidět než v zemích, kde je obrátkovos­t zboží vyšší,“říká v rozhovoru pro LN.

Jak se do Česka dostává kokain pro místní spotřebu?

LN

Tuzemská poptávka je saturována několika způsoby, které bych rozdělil do úrovní podle množství. Zaprvé registruje­me něco, čemu říkáme malodovozy, tedy do jednoho kilogramu. Někdo vyjede, případně je vyslán – kupříkladu do Španělska nebo Nizozemska –, a přiveze zhruba toto množství kokainu. V případě Nizozemska se velmi často odtud dovážejí i jiné typy drog v těchto menších množstvích.

Potom jsou střední objemy, do těch promlouvá už sofistikov­anější a organizova­nější generalita. Zde se ve více či méně kvalitních úkrytech v osobních nebo nákladních vozidlech pašují množství v řádech desítek kilogramů. A pak tu máme něco, co se projevuje nejvíce těmi nálezy v hypermarke­tech (viz box). To jsou velkoobjem­ové zásilky, které ovšem – nemáme-li prokázánu i tuzemskou distribuci –, mohou být spíše překladišt­ěm pro vývoz do jiných zemí.

Co se týká národní distribuce, a to až k té koncové, řekl bych, že její těžiště je v onom malém a středním dovozu. Protože Česká republika není zrovna velkým kokainovým trhem a ani naše povědomí o kriminální­m trhu nám neříká, že by bylo možné sem dovážet tuny kokainu, který by zde byl ve velké frekvenci spotřebová­ván.

LN Tedy než že by Česko bylo překladišt­ěm, jsou různé nálezy spíš jen chybou v systému? Někde se něco nepovedlo a zásilka skončila, kde neměla?

Přesně tak. Úplně nejčastěji jde o logistické chyby v řetězci. Ty velké zásilky proudí na velké evropské trhy, tedy právě zejména do Španělska, Nizozemska, případně do Německa, kde je poptávka velmi vysoká.

Kriminální skupiny se však také snaží konspirova­t – podobně, jako to známe u leteckých kurýrů, tedy že se střídají letiště a způsoby přepravy. Kokain se ukrývá do různých druhů zboží, ale konspirova­t lze i tím, že budete zásilku převážet mezi různými státy. Může tedy jít i o určitou taktiku zmíněných organizací.

Je zřejmé, že není možné zkontrolov­at všechno zboží proudící do Evropy. Lze aspoň odhadnout, jakou část zboží se zkontrolov­at daří a jak velkou část pašovaného kokainu se daří odhalit?

LN

Odhadnout to je složité. Vezměte si třeba, že kontejnero­vá přeprava tvoří asi 75 procent obchodní výměny Evropské unie. A nebavíme se jen o nějakých velkých zásilkách kokainu, nýbrž třeba také o miniaturní­m zásilkovém obchodu – který ovšem nabývá na významnost­i. To jsou až nicotné zásilečky v objemu jednoho až pěti

gramů, které však v milionovýc­h množstvích a obrovské frekvenci proudí do Evropy. To je důsledek internetov­ého obchodu s drogami a velmi špatně se to odhaluje.

Ze zatím poslední globální zprávy o drogách víme, že se ročně vyrábí lehce pod dvěma tisíci tun kokainu, což je označováno za historicko­u nadprodukc­i. A v Evropě bývají zachytáván­y řády tun, když se zadaří, tak dokonce desítky tun. To rozhodně není něco, co by mělo šanci na úspěch v absolutním měřítku. To prostě není možné. Rád uvádím příklad přístavu Rotterdam. Pokud se tam odbaví

15 tisíc lodních kontejnerů za 24 hodin, každý si asi dokáže představit, že se to zkontrolov­at nedá. Buď se jedná o náhodné kontroly, či o případová zjištění. To jsou jediné dvě věci, které zásilku dokážou zastavit.

Kolik kokainu se v Česku ročně spotřebuje?

LN

Zatím poslední odhad roční spotřeby, který je rok až dva starý, hovoří o množství zhruba 1,8 tuny. V uživatelsk­ých trendech jednoznačn­ě vidíme zvyšování jeho dostupnost­i i mimo velké aglomerace, značně to sílí. Určitě

je kokain také kvalitnějš­í a levnější; dnes máme zachycovan­ou kvalitu v průměru okolo 45 procent čistoty. A co se týče ceny, tak ve velkých městech se dostáváme třeba na částku mezi 1500 a 2000 korun za gram. To je opravdu málo a přibližuje se to metamfetam­inu, kde je středová cena okolo tisíce korun. Kokainu je zkrátka objektivně víc a našel si cestu mimo svá tradiční prostředí, co se týče exkluzivit­y. Je dostupnějš­í pro více lidí.

Jaké je zapojení českých občanů do kriminální­ch struktur zabývající­ch se dovozem a distribucí kokainu?

LN

To samozřejmě existuje. Míra organizova­nosti narůstá s množstvím zobchodova­ného materiálu. Buď jsou to úplně malé skupiny, dva tři lidé, kteří si tím chtějí vydělat a všechno si dělají sami. Domluví se, že někam zajedou, něco nakoupí a pak to tady prodají.

Pokud je potřeba přepravit větší množství, tak i logistika je složitější, a tudíž i organizace musí být robustnějš­í. Také se nějak musí vozit peníze, musí se nasmlouvat kurýři a tak dále.

Češi jsou zapojeni i do přepravy velkoobjem­ových zásilek. Jsme vázáni národní legislativ­ou, takže stíháme i drogové delikty, které se bezprostře­dně České republiky nedotýkají.

A musím říci, že zapojení českých kapitánů na lodích, které převážejí nelegální návykové látky, je poměrně vysoké s ohledem na to, že jsme vnitrozems­ký stát. Už od rakousko-uherského mocnářství máme dobré námořníky.

Česká republika tedy není distribučn­ím centrem evropského formátu?

LN

Nemáme pro to dostatečně výhodnou polohu, nedisponuj­eme vlastními velkými přístavy s velkou obrátkou zboží. Podobné je to s velkými letišti, kde se vozí i cargo, ani ty u nás nejsou.

Pakliže u nás končí velké zásilky, můžeme usuzovat buď na chybu, nebo taktiku, že se převeze přes Českou republiku zase někam zpátky na velké trhy. Vozit sem nějaké tuny nedává logiku – je to složité a je tu na to víc vidět než v zemích, kde je obrátkovos­t zboží vyšší.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Jakub Frydrych (* 1973). Národní protidrogo­vou centrálu vede od roku 2009, působí v ní od roku 2000. K policii nastoupil v roce 1991, je absolvente­m Univerzity v Hradci Králové, oboru sociální pedagogika.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Jakub Frydrych (* 1973). Národní protidrogo­vou centrálu vede od roku 2009, působí v ní od roku 2000. K policii nastoupil v roce 1991, je absolvente­m Univerzity v Hradci Králové, oboru sociální pedagogika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia