Lidové noviny

Demisi! slyšel Rakušan v Karviné

-

V ostré, vyhrocené atmosféře se od samého počátku nesla včerejší podvečerní debata ministra vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana s obyvateli Karviné. V místní restauraci Centrum se tísnilo okolo 200 lidí, většina z nich stála. Převažoval­i mezi nimi Rakušanovi odpůrci, kteří ministrovi nadávali a křičeli na něj, odpovědi ho mnohdy nenechával­i dokončit. Více než dvouhodino­vá debata tak obzvlášť zpočátku místy připomínal­a spíše hádku.

„Fašisto, zasloužíte lidový soud, ohýbáte ústavu, chceme referendum o koresponde­nční volbě,“pokřikoval­i mimo jiné různí účastníci akce.

Restaurace Centrum byla zcela zaplněná dlouho před začátkem. Už více než půl hodiny před oficiálním startem se hosté pouštěli s ministrem do debaty a někteří se s ním fotili.

Servítky si nebral tazatel, který položil hned první otázku do mikrofonu: „Já se chci zeptat, kdy podáš demisi, protože jsi pokazil, na co jsi sáhnul?“Když ministr odpověděl, že demisi se podat nechystá a že o složení vlády rozhodují volby, ozvalo se skandování „Demisi! Demisi!“, které přehlušilo i další

otázku. Bouři nevole také pokaždé vyvolalo, když ministr řekl „v Karviný“místo spisovného a místně obvyklého „v Karviné“.

„Daň z neočekávan­ých zisků byla chyba“

Ministr připustil, že zpytuje svědomí kvůli vyvěšení podobizny ruského prezidenta Vladimira Putina

ve vaku na mrtvoly. Dodal však, že pokud někdo zpochybňuj­e, že je Putin vrahem dětí, pak se s ním neshodne. Reportér portálu iDNES.cz napsal, že muž, který vyčítal ministru vnitra podobiznu Putina na budově ministerst­va vnitra, je Jiří Medula, který kandidoval jako člen SPD ve volbách 2022 v Šilheřovic­ích na Opavsku.

Byl jedním z organizáto­rů ostravskýc­h protivládn­ích demonstrac­í na Ostravsku.

Otázky na Rakušana se týkaly důchodců i mladých rodin, mezd, vězeňské služby, zvyšování daní, koresponde­nční volby, střelby na univerzitě v Praze, České pošty, problémů Liberty Ostrava i podpory Ukrajiny proti Rusku. Rakušan mimo jiné řekl, že daň z neočekávan­ých zisků (windfall tax), kterou vláda premiéra Petra Fialy (ODS) uvalila na energetick­é, petrochemi­cké a těžební firmy a velké banky, byla chyba. Rakušan také uvedl, že 25 sociálních dávek je moc, stačí jich pět až šest jasně definovaný­ch, nebo že odklon Němců od jaderné energie byla hloupost. Tazatelé ministrovi skákali do řeči, křičeli na něj, nadávali mu, že je lhář. Na konci mu ale zatleskali.

Šlo o první ze série Rakušanem ohlášených debat Bez cenzury. Jejich cílem je podle STAN „vrátit se ke kořenům starostens­kého hnutí a vést s lidmi dialog o tom, co je pro ně skutečně podstatné i v čem vidí chyby současné vlády“. V dalších týdnech budou následovat debaty v Sokolově, Mostě či České Lípě.

 ?? ?? Mírnej vztek s mírnou hlavou, oči často mění v alkohol, tam v Karviné, zpívá se v písni kapely Yo Yo Band. Místní atmosféru tam včera okusil ministr Vít Rakušan.
Mírnej vztek s mírnou hlavou, oči často mění v alkohol, tam v Karviné, zpívá se v písni kapely Yo Yo Band. Místní atmosféru tam včera okusil ministr Vít Rakušan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia