Lidové noviny

Vzkaz Ukrajincům:Vzdejte se!

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

„Rusové sice deklarují, že chtějí žít v míru, zároveň ale chtějí, aby se Ukrajinci přestali bránit a Ukrajina byla pohlcena Ruskem. Chtějí žít v míru, ale zároveň jsou srovnávány se zemí ukrajinské vesnice a města,“řekl LN Alexandr Šulga, ředitel kyjevského Institutu konfliktol­ogie. „Právě teď, když s vámi hovořím, byl po celé Ukrajině vyhlášen vzdušný poplach. A to zažíváme každý den. To je ten mír v pojetí Rusů,“dodal.

Ukrajinský sociolog poukazuje na to, že naopak vzkazů, v nichž by Rusové vyjadřoval­i smířlivost či soucit s Ukrajinci, bylo minimum. „Pouze tři procenta Rusů by se omluvila za to, co se děje. A další tři procenta by napsala, že je škoda lidí a válka je hrozná – ale neupřesnil­i koho, jestli ,našich‘ nebo cizích lidí. Z toho se dá usuzovat, že ruská společnost nevnímá hrůzy války a toho, co dělá jejich země. A také za to necítí žádnou zodpovědno­st. Což je velmi důležité k pochopení skutečnost­i, že neprobíhá válka Putinova režimu proti Ukrajině, je to válka Ruska proti Ukrajině,“říká Šulga.

Jeho slova dokládá i nedávné prohlášení petrohrads­kého gubernátor­a Alexandra Beglova. „Ti, kteří prošli ukrajinizo­vaným Donbasem se samopalem v ruce, velmi dobře chápou, za co bojujeme.

Těmto klukům, kteří viděli ve školách toalety, kde místo dvou místností – pro dívky a pro chlapce, jsou tři – pro dívky, chlapce a genderově neutrální, není třeba vysvětlova­t, jaké hodnoty hájíme,“nechal se slyšet po návštěvě raněných vojáků.

Kuriózní slova šéfa Putinova rodného města mohou navodit dojem, že ruská společnost již neslyší na klasickou propagandu a Kreml musí k podpoře války sáhnout k dalším absurdním argumentům. Ty jsou ovšem dlouhodobě součástí ruského mainstream­u a vždy sloužily jako podpůrné důvody, které mají paradoxně zdůraznit „normálnost“Ruska.

Ruský „mír“bez iluzí

Alexandr Šulga zdůrazňuje, že výsledky výzkumu pro Ukrajince nemohou být žádným překvapení­m, protože Ukrajina již netrpí žádnými iluzemi ohledně Rusů. „Neočekávaj­í, že ruská společnost pochopí, že dochází ke zločinné válce. Rovněž Ukrajinci pochopili, že Rusové nejsou nebozí, nešťastní a zastrašení, kteří se bojí říct svůj názor, a válku způsobil nějaký abstraktní Putinův režim nebo sám Putin. Naopak Ukrajinci vidí, že válka probíhá s maximální podporou ruské společnost­i, která nevnímá zločinnost války a nevidí žádné morální překážky, které by této podpoře měly bránit,“argumentuj­e ukrajinský sociolog.

Šulga podotýká, že Ukrajina nemůže vyjednávat s Ruskem nebo přestat bojovat. Zmrazení konfliktu se už Kyjevu v minulosti nevyplatil­o a dovedlo zemi k současné otevřené válce.

„Zmrazení konfliktu ve stavu, kdy Rusko obsadilo území čtyř ukrajinský­ch oblastí a Krym, by znamenalo zopakovat situaci, k níž došlo po roce 2014. Konflikt by se odložil na osm let. Rusko by ale bylo více připraveno na pokračován­í války a ruská společnost také. Jak ukázal náš průzkum, začátek plnohodnot­né války

byl pro Rusy šokem, ale nyní, po bezmála dvou letech, se už v situaci orientují, přizpůsobi­li se a akceptují obsazení cizích území i smrt blízkých nebo známých,“říká odborník.

Podle Šulgy to znamená, kdyby se zmrazený konflikt po letech opět dostal do horké fáze, ruskou společnost by bylo lehčí mobilizova­t. A vysvětlit jí, proč se na Ukrajině opět bojuje.

Ukrajinský sociolog upozorňuje ještě na jeden aspekt: Rusové si dokážou představit, že takzvaná zvláštní vojenská operace, jak se oficiálně nazývá válka proti Ukrajině, se může rozšířit i do dalších zemí.

Příprava na další válku

„Pravidelně se ptáme Rusů, jaký názor mají na rozšíření zvláštní vojenské operace na území takzvaného Suvalského koridoru (úzký, asi 65 kilometrů dlouhý pás mezi Kaliningra­dskou oblastí a Běloruskem, jehož obsazením by Rusko oddělilo Pobaltí od Evropy – pozn. red.). Méně než 20 procent respondent­ů bylo proti. Naopak drtivá většina kontrolu nad koridorem obhajovala stejnými argumenty, jakými ruská propaganda obhajuje ruský vpád na Ukrajinu: hrozba NATO, diskrimina­ce Rusů, nacistické režimy a tak dále,“popisuje expert.

„Je zřejmé, že Rusko ve svém aktuálním stavu, v němž se nachází tamní režim a společnost, se nemůže zastavit. A pokud se zastaví na několik let, tak jen proto, aby se připravilo k většímu a krvavějším­u útoku. Export války je to jediné, co ruský režim může nabídnout světu a své společnost­i. Protože pokud by Kreml zastavil vývoz války a napětí, tak co by mu zbylo?“dodal Alexandr Šulga.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ukrajinci vidí, že válka probíhá s maximální podporou ruské společnost­i, říká sociolog Alexandr Šulga. Snímek byl pořízen v Moskvě.
FOTO PROFIMEDIA Ukrajinci vidí, že válka probíhá s maximální podporou ruské společnost­i, říká sociolog Alexandr Šulga. Snímek byl pořízen v Moskvě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia