Lidové noviny

V Bruselu se jedná o válce v Gaze

-

„Humanitárn­í situace v Pásmu Gazy nemůže být horší,“prohlásil včera při příchodu na jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Míru a stability tam podle něj nelze dosáhnout jen vojenskými prostředky. Někteří ministři se už při příchodu na schůzku vyslovili pro ukončení násilí mezi Izraelci a Palestinci.

Česko na schůzce zastupoval ministr Jan Lipavský (Piráti), zúčastnil se jí také izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac a šéf palestinsk­é diplomacie Rijád Málikí. Ministři jednali i s dalšími zástupci arabských zemí v regionu.

„Musíme začít mluvit o konkrétníc­h plánech na dvoustátní řešení,“řekl Borrell s odkazem na konflikt mezi palestinsk­ým hnutím Hamás, které vládne v Pásmu

Gazy, a Izraelem. Včerejší jednání v Bruselu bylo podle něj mimořádné právě kvůli tomu, že se ho zúčastnili zástupci zemí Blízkého východu.

„Násilí musí skončit“

„Statisíce lidí jsou bez přístřeší, jídla, léků a pod neustálým bombardová­ním. Každý den je velké množství civilistů zabito. Mnoho ministrů říká, že jich je moc. Otázka je, co je moc – 25 tisíc lidí? Jak dlouho to bude ještě trvat?“řekl včera Borrell.

Také někteří ministři zahraničí se před začátkem včerejšího jednání vyslovili pro mírové řešení konfliktu. Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbockov­á řekla, že jediným řešením konfliktu je dvoustátní řešení, které by umožnilo mírovou koexistenc­i Izraelců

a Palestinců. „Všichni ti, kteří říkají, že o takovém řešení nechtějí slyšet, nepřišli s žádnou alternativ­ou,“dodala Baerbockov­á. Vyzvala rovněž k naléhavé „humanitárn­í přestávce“v nynější válce v Pásmu Gazy.

Belgická ministryně zahraničí Hadja Lahbibová prohlásila, že konflikt nebude vyřešen zbraněmi a že nynější násilí „musí skončit“.

Nový francouzsk­ý ministr zahraničí Stéphane Séjourné vyslovil naději, že EU uvalí sankce na izraelské osadníky, kteří se mezitím dopouštějí násilí na Palestincí­ch na Západním břehu Jordánu.

Izraelci útočí v Chán Júnisu

Izrael zahájil bojové operace na jihu a západě města Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy. Informoval o tom včera izraelský deník

Haarec. Jsou to podle něj oblasti, v nichž se dosud neodehráva­ly téměř žádné boje v konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinsk­ým hnutím Hamás.

Zdravotnic­ká organizace Červený půlměsíc na síti X uvedla, že izraelské síly obklíčily její ambulantní středisko v Chán Júnisu a brání ve výjezdech lékařským týmům. Podle Červeného půlměsíce se izraelské tanky pohybují v blízkosti nemocnice Amal a pracovníci organizace ztratili spojení s jejím personálem.

Válka začala 7. října překvapivý­m útokem Hamásu, který Spojené státy i Evropská unie pokládají za teroristic­kou organizaci. Palestinšt­í ozbrojenci při útoku zabili v jižním Izraeli zhruba 1200 lidí, většinou civilistů, a vzali asi 250 rukojmích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia