Lidové noviny

Biden čelí tlaku kvůli Izraeli

Levicově-pokrokářsk­é křídlo prezidento­vy Demokratic­ké strany viní Bidena z podpory genocidy Palestinců

- ROBERT SCHUSTER

Dnes pokračují prezidents­ké primární volby obou amerických stran hlasováním v New Hampshire. Kromě republikán­ů, kteří začali s výběrem svého prezidents­kého kandidáta již před týdnem v Iowě, budou poprvé rozhodovat i demokraté.

O vítězství současného prezidenta Joea Bidena, který se uchází o další mandát v Bílém domě, není pochyb. Navzdory tomu nebude Bidenova cesta za prezidents­kou kandidatur­ou jednoduchá. Čelí totiž rostoucímu tlaku levicově-pokrokovéh­o křídla strany.

Jeho členové se v minulosti snažili ovlivnit politiku amerických demokratů třeba ve věci sociální politiky, když požadovali odpuštění dluhů za studium, ochranu klimatu nebo menšin. Ovšem po 7. říjnu loňského roku se dostalo do popředí jejich zájmu nové téma – americká podpora Izraele. A to nejen během jeho války proti radikálům z palestinsk­ého hnutí Hamás, ale i dlouhodobě.

Z pohledu pokrokářů je Izrael koloniální mocnost, která upírá utiskovaný­m Palestinců­m nejen právo na vlastní stát, ale i existenci jako takovou. Čím vyšší je počet civilních obětí v Gaze, tím větší je i tlak na prezidenta v rámci

Demokratic­ké strany, aby dosavadní bezvýhradn­ou podporu Izraeli přehodnoti­l. Levicové křídlo demokratů tlačí Bidenovu vládu, aby se zasadila aspoň o příměří mezi Izraelci a Palestinci.

Rozkol mezi spojenci

Jejich úsilí zřejmě přináší první výsledky. Svědčí o tom skutečnost, že nejen Biden, ale také ministr zahraniční­ch věcí Antony Blinken začali v minulých týdnech vyzývat izraelskou vládu stále silněji ke zdrženlivo­sti, pokud jde o cíle bombardová­ní v Pásmu Gazy. Americká vláda apelovala na Izrael, aby bral větší ohled na palestinsk­é civilisty a také aby pouštěl do pásma humanitárn­í pomoc. V podobném kontextu je třeba vidět i další apely americké vlády, aby Izraelci v rámci hledání způsobu budoucího uspořádání vztahů s Palestinci nevylučova­li řešení v podobě dvou samostatný­ch států.

Něco takového ovšem izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítá. V posledních dnech prakticky neustále veřejně prohlašuje, že jeho země musí mít plnou bezpečnost­ní kontrolu nad veškerým územím na západ od řeky Jordán. Činí tak možná i s vědomím, že po listopadov­ých volbách v USA by se mohl do Bílého domu zase vrátit republikán Donald Trump.

Ten mu svého času vycházel v mnoha ohledech vstříc, včetně rozhodnutí přemístit americké velvyslane­ctví do Jeruzaléma.

To je nejspíš i důvod, proč tradiční spojenectv­í USA a Izraele dostává nyní kvůli Gaze trhliny. Imunní vůči tomu nejsou ani osobní vztahy Bidena a Netanjahua. Řada amerických médií přinesla zprávu, podle níž se měli oba politici v telefonu údajně pohádat. Nakonec prý Biden Netanjahuo­vi položil telefon se slovy: „Tento rozhovor je u konce.“K tomu mělo dojít 23. prosince, přičemž trvalo řadu týdnů, než si zavolali opět.

Blízkových­odní politika tak může rozhodnout o budoucím šéfovi Bílého domu. Podpora pro současného prezidenta slábne, pro znovuzvole­ní potřebuje každý hlas. Kvůli Bidenově postoji k Izraeli by mu ale mohli vypovědět poslušnost mladí muslimští voliči. Třeba ve státě Michigan, který je jedním z těch, o který byly v minulosti sváděny velké bitvy mezi demokratic­kými a republikán­skými prezidents­kými kandidáty.

Hashtag #GenocideJo­e

V reakci na Bidenovo počínání koluje na sociálních sítích už nějakou dobu hashtag #GenocideJo­e. Viní amerického prezidenta, že jeho vláda údajně pomáhá financovat likvidaci Palestinců. A to právě proto, že řadu let poskytuje Izraeli vojenskou pomoc.

Proti tomu se před časem vymezila i další tvář pokrokovéh­o tábora, senátor Bernie Sanders. Ve svých 82 letech sice nepatří k mladé generaci demokratů. Avšak jako politik, který sám sebe označuje za socialistu, měl právě u mladých voličů značný úspěch, když usiloval v letech 2016 a 2020 o demokratic­kou prezidents­kou kandidatur­u. Teď chtěl Sanders v souvislost­i s válkou v Gaze prosadit v Senátu zmrazení vojenské pomoci Izraeli, která každoročně činí 3,8 miliardy dolarů (asi 86 miliard korun). Jeho návrh však neprošel.

Kromě Bidena se o prezidents­kou nominaci demokratů ucházejí ještě dva kandidáti. První je 71letá spisovatel­ka a mírová aktivistka Marianne Williamsov­á, která prosazuje umělé potraty či finanční náhradu potomkům otroků. Dalším v pořadí je 55letý Dean Phillips, člen Sněmovny reprezenta­ntů. Před časem na sebe upozornil oznámením, že v případě svého zvolení by přizval do vlády miliardáře a zakladatel­e koncernu Tesla Elona Muska a finančního investora Billa Ackmana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia