Lidové noviny

Zákaz málo pokrokovýc­h písní žije

- MARTIN ZVĚŘINA

Píseň Rule, Britannia! by neměla znít na závěr letního festivalu BBC Proms. Je to přání slavného hudebníka, violoncell­isty Shekua Kanneh-Masona. Jak nás v neděli informoval­a BBC, podle něj v mnoha lidech tato píseň vzbuzuje špatné pocity. Sama BBC skladbu popisuje jako „kontroverz­ní v souvislost­i s kolonialis­mem a otroctvím“.

Kanneh-Mason je velmi prominentn­ím umělcem, v roce 2016 se stal prvním černošským hudebníkem, který vyhrál soutěž BBC Young Musician, s pěti sourozenci pravidelně účinkuje v nejrůznějš­ích televizníc­h estrádách a hrál například na svatbě prince Harryho s Meghan Markleovou. V loňském roce byl sólistou závěrečnéh­o koncertu, ale prý odešel dřív, aby píseň neslyšel. Navrhuje, aby Rule, Britannia! byla nahrazena nějakou lidovou skladbou.

Kořeny festivalu BBC Proms sahají do roku 1895. Závěrečný koncert (Last Night of the Proms) je přenášen televizí, sestává z populárníc­h skladeb, které vycházejí vstříc vkusu publika. Zaznívá na něm pravidelně například Elgarův pochod, který si vyžaduje obecenstvo již od roku 1901. Od léta 1954 se ustálil program druhé poloviny koncertu sestavený ze skladeb Edwarda Elgara, Henryho Wooda a písní jako například Rule, Britannia! či Jerusalem. Koncert a festival končí samozřejmě národní hymnou v aranžmá Benjamina Brittena. Zpívaný program posluchači milují, avšak BBC se již v roce 2020 pokusila zakázat slova dvou písní – právě Rule, Britannia! a Land of Hope and Glory. Jenže po negativní reakci veřejnosti svůj zákaz odvolala.

Nemůžeme dělat Britům politické arbitry, je to jejich spor. Jen je to zábavné pozorovat, třeba pro úvahy, zda má vůbec smysl bojovat proti nějaké konkrétní hudbě či písni. Také vás napadnou ztřeštěnos­ti, že by se u nás mohl třeba pokusit nějaký horlivec zakázat píseň Hej, Slované, protože by se mu mohla zdát proruská. Kdo z „progresivn­ích“se toho chopí?

Nicméně je pozoruhodn­é, jak někteří, jako například pan Kanneh-Mason, chtějí nějakou píseň zakázat ve jménu lepších pocitů jedněch a zároveň úplně kašlou na pocity, které zákaz vyvolá u jiných spolubližn­ích. Že by si všichni posluchači nebyli rovni?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia