Lidové noviny

Lepší Trump neláká

Ron DeSantis byl rafinovaná, ale pouze kopie

- Štěpán Hobza

Ze hry je kdysi největší republikán­ský konkurent Donalda Trumpa Ron DeSantis. Floridský guvernér padl dříve, než se čekalo, a z větší výšky, než by asi bylo nutné. Stojí tedy za zamyšlení, co mu zlomilo vaz – nebo přesněji, co mu zabránilo zlomit vaz Donaldu Trumpovi.

DeSantisov­i se někdy přezdívá „Trump s mozkem“. Právem. Floridský politik zastává většinu pozic, které vyznačují Trumpa, tedy přísná imigrační politika nebo ochota aktivně se vložit do amerických kulturních válek na téma potraty či rasová a genderová ideologie. Na tom posledním poli se dokonce může vykázat výrazně efektivněj­šími výkony než Trump, který se většinou omezoval na běsnění na Twitteru (dnes X). Naopak DeSantis svým zpřísněním floridské legislativ­y vytěsnil výuku LGBTQ+ ideologie z nižších stupňů základních škol, čemuž tleskali konzervati­vci po celých Spojených státech.

„Trump s mozkem“budil sympatie také svým osobním životem. Fotogenick­á rodina se dvěma dětmi a pravidelná účast v kostele splňuje přinejmenš­ím na papíře běžné představy o tom, jak by měl vypadat americký konzervati­vec. Oproti tomu se může newyorský neznaboh Trump pochlubit spíše dobře zdokumento­vaným životem v pozlaceném luxusu lehce nevkusného typu a trapnými eskapádami s předními pornohereč­kami.

Jenže se ukázalo, že nic z toho nevadí. Republikán­i už nejsou tou stranou, kterou kdysi bývali. Jsou stranou „pracujícíh­o lidu“s tím vším, co k tomu patří – a trochu pokleslý vkus a obhroublý slovník, kterými se vyznačuje Trump, jsou toho součástí. DeSantis byl možná inteligent­nější, vkusnější a analytičtě­jší tam, kde Trump nabízí jen fráze a stand-up komediální show. Stále ale platí, že Trump je originál a DeSantis jen jeho rafinovaně­jší kopie. A republikán­i ukázali, že lásku ke svému původnímu idolu ještě zdaleka neztratili. Dali zároveň jasně najevo, že soft verze kultu osobnosti je pro ně důležitějš­í než ideologick­é pozice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia