Lidové noviny

Ministr není ředitelem soudců

- PETR KOLMAN právník a VŠ pedagog

Laická veřejnost žije často v bludu, že ministr vnitra je vrchním velitelem všech policistů a hlavně pak, že ministr spravedlno­sti je náčelníkem všech soudců.

Tato chiméra vyplula učebnicově na povrch v souvislost­i s mírným jihomoravs­kým rozsudkem. Asi i vy jste slyšeli o judikátu brněnského krajského soudu, který snížil trest dřevorubci, jenž údajně roky znásilňova­l nezletilou nevlastní dceru. Na rozdíl od milionů svých spoluobčan­ů neznám předmětný spis, tak se k vlastní věci nebudu vyjadřovat. K čemu se však jako právník pedagog vyjádřit chci a musím, je nevídaná vlna kritiky, která se snesla na ministra spravedlno­sti. Stovky lidí mu na sociálních sítích a patrně i v e-mailech na ministerst­vo ostře spílaly, jak to, že ve věci nic nedělá a rozsudek nezmění.

Proč prý již zaintereso­vané soudce neodvolal? Již se dokonce rozvíjejí i perfidní teze, že ministr Pavel Blažek je také z Brna, tak drží v křeslech své jihomoravs­ké justiční kamarády. A samozřejmě by měl „ODStoupit“i neoblíbený ministr. On za vše může a jen se vymlouvá.

Paradoxně, když se na sociálních sítích někdo soudnější, nebo dokonce s právnickým vzděláním snaží vysvětlit, že opravdu nežijeme v Rusku či Severní Koreji, kde ministr může úkolovat a odvolávat soudce, je mu vyčítáno, že se zastává sexuálního násilí na ženách, když se „zastává“ministra spravedlno­sti. Sancta simplicita­s!

Vysvětlova­t, ne se zavírat ve slonovinov­é věži

K věci. Za velice trefné pokládám Blažkova slova, že odvaha a opravdová nezávislos­t se neprokazuj­í tím, že se s podporou médií pohodlně a populárně „bojuje“s výkonnou či zákonodárn­ou mocí. Ale hájením principů, soudcovské­ho stavu či vysvětlová­ním rozhodnutí v časech, kdy to komfortní není. Soudci riskují, že u většiny národa vznikne dojem, že starost o právní stát projevují hlavně tehdy, jedná-li se o výši jejich platů. A to si nezaslouží.

Mám za to, že údajně kontroverz­ní rozsudky by veřejnosti měli primárně vysvětlova­t sami soudci a soudkyně (nezapomíne­jme, že nadpolovič­ní část soudců v ČR tvoří ženy). Rozsudek je vždy podle ústavy veřejný. Laická kontrola nezávislos­ti soudů je jedním z prvků demokratic­kého právního státu, ostatně i kvůli tomu existují u závažnější­ch případů laičtí přísedící, kteří mohou v tříčlenném senátu dokonce profesioná­lního soudce přehlasova­t. Avšak mají tam i jinou úlohu. Odpradávna se na právnickýc­h fakultách učí, že tak jak by měl být profesioná­lní soudce schopen lidsky srozumitel­ně vysvětlit svým laickým přísedícím, proč se rozhodlo tak či onak, tak by rovněž měl být věcně schopen vysvětlit i veřejnosti, proč se rozhodlo nějakým způsobem. Samozřejmě nyní nepíšeme o složitých právních nuancích, o kterých se píšou diplomové práce, ale o základech, které pochopí každý. V tomto případě proč byl zmíněnému dřevorubci zmírněn trest, to za soudce sebelepší ministr spravedlno­sti z podstaty věci udělat nemůže.

Ve veřejné debatě mne u tohoto případu negativně zaujala ještě jedna věc. Kdy se část veřejnosti, ale i „aktivistů a aktivistek“, nevybíravě pustila do znalce, který v tomto případě vystupoval.

Znalec je více než soudce?

Opakuji: neznám spis, tak si v žádném případě nedovolím hodnotit kvalitu jeho práce, koneckonců na rychlopaln­é soudy jsou zde jiní, někteří dokonce sedí i v poslanecký­ch lavicích. Avšak snaha házet hlavní odpovědnos­t na znalce místo na soudce je opravdu nešťastná. Nechci sklouzávat k laciným argumentům, že odměna znalce je v porovnání s platem soudce žalostná, ostatně o podfinanco­vání znalců v české kotlině byly též popsány kilogramy papíru. Odpovědnos­t nese vždy soudce, ne znalec. Pokud s jeho prací není soud spokojen, může si vyžádat jiný posudek od jiného znalce. Naopak znalec neschopnéh­o soudce přirozeně nemůže nechat vystřídat.

Musíme plně respektova­t nezávislos­t soudní moci. Nicméně soudci a soudkyně musejí být připraveni svá rozhodnutí relevantně obhájit ve veřejné diskusi. To opravdu nejsou soukromí rozhodci placení z poplatků stran sporu, ale jsou to námi všemi placení soudci jako součást veřejné moci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia