Lidové noviny

Euro teď nechtějí ani vývozci

Exportéři hodlají s přechodem na jednotnou evropskou měnu počkat, než se zlepší kondice české ekonomiky i jižního křídla EU

- IVANA PEČINKOVÁ Poznámka o referendu je na straně 8

Debata o euru, jejíž další kolo vyvolal novoroční projev prezidenta Petra Pavla, začíná být nepřehledn­á. Není už jasné, kdo přijetí jednotné evropské měny hájí, a kdo je naopak proti. Euro nyní odmítá i tradiční vlajková loď zastánců eurozóny v Česku, Asociace exportérů ČR.

„My se na to díváme pragmatick­y. Myšlenku, že chceme euro, jsme nikdy neopustili. Ale vraťme se k ní, až bude naše ekonomika v kondici, kdy si to budeme moci dovolit,“řekl LN místopředs­eda asociace Otto Daněk – s odkazem na neplnění tzv. maastricht­ských kritérií pro přijetí eura i aktuální propad ekonomiky. Ale vidí ještě jednu překážku.

„V současnost­i se jih Evropy – nemyslím jen Řecko, ale další velké ekonomiky jako Itálie nebo i Francie – nachází v poměrně rozsáhlých ekonomický­ch problémech. A pokud by se problémy těchto zemí měly vyostřit do krajních mezí, tak by se členové evropské měnové unie museli daleko více podílet na sanaci nesplacený­ch dluhů,“podtrhl Daněk.

Asociace exportérů požadovala co nejrychlej­ší přechod na euro prakticky od vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004 – kvůli ztrátám z kurzových pohybů koruny. Vývozní kontrakty jsou uzavírány na konkrétní cenu, nejčastěji v eurech, a v případě posílení české měny se tak zisk vývozců snižuje. Navíc silná koruna zdražuje české zboží na zahraniční­ch trzích, čímž uvolňuje prostor konkurenci. Slabší koruna zase exportérům zvyšuje náklady. Vývozci se sice proti pohybům kurzu zabezpečuj­í, ale vadí jim finanční náklady s tím spojené.

Oslabuje koruna i poptávka

Loni i předloni Daněk odhadoval, že sílící koruna exportéry připraví o tržby v řádu 300 miliard korun. Nyní to však vidí trochu jinak: loňské posílení koruny pod 24 korun za euro sice nepotěšilo, nicméně ke konci roku koruna oslabila. A důvody k dalšímu posilování nejsou na obzoru. A hlavně mají exportéři jiné starosti.

„Letos se budeme v prvním, ale pravděpodo­bně i ve druhém čtvrtletí potýkat s nedostatke­m zakázek z tuzemska i ze zahraničí. Na podstatnou část firem dopadly velmi tvrdě zejména energetick­é náklady kvůli velkému nárůstu regulované složky ceny. A ty, kdo měli zafixované ceny, potkal i velký nárůst ceny silové elektřiny,“popisuje místopředs­eda exportérsk­é asociace. Velkým problémem je podle něj vývoj na německém trhu, který postihl objednávky ve všech oborech kromě autoprůmys­lu.

Koruna nyní nehraje hlavní roli ani podle ekonomů. Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek vidí problém spíš ve slabé poptávce doma i v zahraničí. A v tom by vývozcům euro nepomohlo. „Stačí se podívat do Německa, které prochází obdobnou fází útlumu i s eurem,“podotýká Dufek. A dodává, že problémy Německa se logicky odrazily i na nás.

Také Vít Hradil, šéfekonom investiční společnost­i Cyrrus, upozorňuje, že loni koruna vůči euru oslabila o 2,2 procenta. „To automatick­y znamená, že čeští exportéři při zachování identickýc­h prodejních cen v zahraničí inkasovali o 2,2 procenta vyšší tržby a naopak importovan­é zboží prodávané v Česku stejným poměrem zdražilo. I ty české firmy, které nic neexportuj­í a operují pouze na domácím trhu, z oslabení kurzu profitoval­y, protože se jejich výrobky stávaly levnějšími ve srovnání s dováženou konkurencí,“vysvětluje Hradil.

Vstup do eurozóny proto Hradil nepovažuje za dobrý nápad. Potřeby české a evropské ekonomiky nejsou vždy totožné a flexibilní kurz či vlastní měnová politika patří mezi mechanismy, kterými lze rozdílné potřeby zohledňova­t.

„Pokud rozdíly mezi zeměmi nemůže vyrovnávat měna, musí je vyrovnávat pružné stěhování obyvatel anebo redistribu­ce peněz daňových poplatníků,“zdůrazňuje Hradil. S tím, že – ačkoliv to nelze s jistotou prokázat – mají nedostatky měny svůj podíl na chatrném výkonu eurozóny a obzvláště pak jejích chudších členských zemí. Přičemž je pravděpodo­bné, že by se stejné problémy nevyhnuly ani nám, pokud bychom přijali euro nyní.

Národní koordináto­r i referendum

Diskuse o euru se poté, co prezident Petr Pavel na Nový rok vyzval k tomu, aby Česko začalo plnit své závazky a zahájilo přípravy k přijetí jednotné evropské měny, začala ubírat mnoha novými směry. Například místopředs­edkyně Poslanecké sněmovny za ANO Klára Dostálová v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedla, že rozhodnutí by nemělo být politickým aktem. „Já opravdu odmítám politické rozhodnutí. Pojďme dát na stůl ekonomické argumenty a mnoho ekonomů říká – teď musím použít mediální prostor –, že není ta správná doba,“zdůraznila.

Viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar se k termínu či nutné rychlosti přechodu na euro nevyjádřil. Ve zmíněném pořadu ČT však popsal viditelné rysy diskuse. O nevhodnost­i eura podle něj hovoří i bankovní analytici, jejichž zaměstnava­tel nechce přijít o výnosy z měnových konverzí. Přijetí eura naopak požadují vývozci. Veřejnost proto podle něj napadá jak analytiky, tak i exportéry, protože obě entity podle ní nejsou kvůli svým zájmům objektivní.

„Právě proto potřebujem­e národního koordináto­ra, který kope za vládu, to znamená za legitimně zvolené politiky. A který, aspoň doufám, bude dávat na stůl čísla, fakta, která nebudou z jeho pozice zpochybnit­elná,“řekl Špicar.

Letošní diskuse o euru se stále více nese i na vlně požadavků, aby bylo ke přijetí či nepřijetí eura vypsáno celonárodn­í referendum. Euro totiž dlouhodobě odmítá většina občanů Česka. Ve čtvrtek má proto Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi projednáva­t poslanecký návrh zákona, který by pro plebiscit připravil půdu. Ministr dopravy a místopředs­eda ODS Martin Kupka k tomu v neděli v ČT uvedl, že ODS bude proti.

Myšlenku, že chceme euro, jsme nikdy neopustili. Ale vraťme se k ní, až bude naše ekonomika v kondici, kdy si to budeme moci dovolit.

OTTO DANĚK místopředs­eda asociace exportérů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia