Lidové noviny

Díky, fanoušci! Staněk může dál snít o F1

- JAKUB HROMADA

Svého snu se nehodlá vzdát. Přestože kvůli finančním problémům mluvil v pouhých devatenáct­i letech o konci kariéry, z nejhoršího je venku. Český pilot Roman Staněk pokračuje ve formuli 2 i v další sezoně. „Ale vyhráno nemám. Opět mě musí z větší části sponzorova­t otec,“popisoval pro LN.

Nejprve po závodech v Belgii, pak i po Velké ceně Nizozemska hlásil, že neví, zda sezonu vůbec dokončí. Už neměl kde brát. Otec mu nemohl dál finančně pomáhat.

Nakonec si poradil, ročník úspěšně dojezdil, jeho formulová budoucnost však zůstávala až do pondělí v utajení. Oddechl si, když mohl oznámit, že zůstává u týmu Trident, se kterým skončil v minulém ročníku na osmnáctém místě. „Velká úleva. Ale věděl jsem už na konci minulého roku, že budu pokračovat. Teď jenom zaplatit a bude to dobré,“prohodil.

Sezona v seriálu formule 2 vyjde pilota přibližně na šedesát milionů korun, které si musí sehnat sám. Dlouho ho podporoval táta, jenže ani jeho konto není nevyčerpat­elné. Staněk se tak rozhodl jít poněkud netradiční cestou. Založil crowdfundi­ngovou kampaň, kde mu mohli fanoušci přispívat. On jim na oplátku posílal plakáty, podepsané kartičky a těm nejštědřej­ším slíbil jméno na formuli v následujíc­í sezoně.

Vybral víc než milion a půl. „Nenapadlo mě, že budu mít až takovou podporu. Nevěděl jsem, co čekat. Když jsme kampaň spouštěli, neměli jsme ani anglickou mutaci. Spoustu věcí jsme v ní neudělali dobře. Ale už jsme zkrátka museli začít, v tu dobu jsme neměli vůbec žádné peníze, byli jsme na tom vážně špatně,“prozradil Staněk.

A dodal, že ačkoliv vybraná částka nemusí působit zrovna oslnivě, když se jedná jen o zlomek potřebného rozpočtu, českému pilotovi stejně ohromně pomůže. „V motorsport­u je to sice malá částka, ale já vůbec netušil, že se vybere tolik peněz. Umožní mi například cestovat po závodech, třeba taková letenka do Austrálie není levná záležitost. Díky fanouškům můžu bydlet v Itálii, abych tam mohl trénovat, jezdit na kole. Zajistí mi nocleh během závodů. Moc si vážím každého, kdo mě jakkoliv podporuje,“říká s vděčností v hlase.

Zbylých 58 a půl milionu musí sehnat jinde. Některé partnery už má domluvené, s dalšími jedná. A zase mu pomůže i táta. „Naštěstí je úspěšný podnikatel, z větší části mě sponzoruje on, takže díky němu můžu pokračovat. Finance budeme řešit i v průběhu ročníku, ale snad se vyhneme tomu, co se nám stalo v minulé sezoně,“zadoufal.

Pokračuje v Tridentu, byť nabídek měl víc. Všechny další týmy však požadovaly sumu nad Staňkovy možnosti. „Nemohl jsem slíbit něco, na co nemám,“přiznal.

Pořád se považuje za jednoho z pěti nejlepších pilotů ve formuli 2. A díky změnám ve své stáji věří ve zlepšení. „Vidím v týmu obrovský potenciál, ale až v Bahrajnu při první Velké ceně zjistíme, jak na tom skutečně jsme. Potřebuju ukázat, že jsem rychlý a že dokážu uplatnit zkušenosti z první sezony,“pravil.

Chce být konzistent­nější, pak třeba může oslovit movitého sponzora, co ho dostane o patro výš.

„A já stále nepřestává­m věřit, že se jednou dostanu do formule 1.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia