Lidové noviny

Procvičte se v probrané látce

-

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 1

Pokud ve dvou letech dítě neříká vůbec nic, určitě nemusíte panikařit, nicméně pediatra byste o tom informovat měl(*). Nejspíš dítě odešle na v(*)šetření, kde vyvrátí případné závažné příčiny. Určitě je namístě také vyšetření, na němž se prověří, zda dítě nemá poškozený sluch či problém s hlasivkam(*). (motherclub.cz)

1. Doplňte na vynechaná místa (* )ve slovech z výchozího textu správná písmena a pravopisně správnou podobu slov zapište.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 2

„Musím říct, že dříve, nežli se udál onen strašliví případ, různí lidé viděli na bažině zjev, který byl podoben démonu Baskervill­ů a který nemohl být některým ze zvířat, která věda zná. Všichni lidé souhlasý, že to byla postava obrovská, příšerná jako duch, a že svítila očima, jako když se blýská.

Podrobil jsem křížovému výslechu některé z nich. Jeden z vyslýchaný­ch byl tvrdá venkovská palice, druhý byl kovář a třetí statkář sídlící na močálu. Všichni tři pak vyprávěly totéž o strašlivém zjevu, který dle jejich popisu odpovídal pekelnému zjevu baskervill­ské legendy. Ujišťuji vás, že v kraji zavládla pravá hrůza a že jen nejodvážně­jší muži si troufají v noci zkrz močál.“

(A. C. Doyle: Pes baskervill­ský)

2. Najděte ve výchozím textu čtyři slova zapsaná s pravopisno­u chybou a napište je pravopisně správně.

3. Doplňte na vynechaná místa ve větných celcích ( ***** ) správná slova z nabídky: vzhlédl, zhlédl, shlédl.

3.1 ( ***** ) jsem k nebi a přemýšlel, v kterém letadle sedíš.

3.2 Vystoupal jsem nahoru na rozhlednu a ( ***** ) dolů na zem.

3.3 Byl deštivý víkend, a tak jsem ( ***** ) několik dílů tohoto seriálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia