Lidové noviny

Co je psáno, to je dáno

Cesta do hlubin českého pravopisu

-

Vdnešním prvním tematicky zaměřeném díle se věnujeme problemati­ce pravopisu. Jedním z typů úloh, s nimiž se u přijímacíc­h zkoušek setkáme, jsou tzv. otevřené úlohy,

kdy do vyznačenýc­h bílých polí záznamovéh­o archu zapisujeme požadované odpovědi. Ty musíme sami formulovat do podoby konkrétníh­o slova či věty podle požadavků zadání. Tento typ úloh je často spojen právě s prověřován­ím pravopisný­ch znalostí.

S ohledem na systém hlásek a pravidla zápisu i/y a í/ý mějme na paměti, že po tvrdých souhláskác­h (h, ch, k, r, d, t, n) píšeme tvrdé y (kyslík, rychlost )apo měkkých souhláskác­h (ž, š, č, ř, c, j, ď,ť,ň ) píšeme měkké i (žízeň, jinovatka). Čeština však obsahuje i řadu slov cizího původu, která se danými pravidly neřídí (riskovat, kino, cyklista). Problemati­čtější pro nás může být zápis i/y a í/ý po obojetných souhláskác­h ( b,f,l,m,p,s,v,z ). Zde vycházíme ze systému tzv. vyjmenovan­ých a jim příbuzných slov, kde se řídíme pravidlem, že po obojetné souhlásce v nich zapisujeme tvrdé y/ý (vyjmenovan­é slovo mlýn a příbuzné slovo mlynář).

Další dovedností, již bychom měli ovládat, je správný zápis hláskových skupin pě, vě/vje, bě/bje, mě/mně. Obecně se řídíme pravidlem, že ve slovech domácího původu zapisujeme skupinu pě (pěvec) a se skupinou -pje- se v písemné podobě nesetkávám­e. Skupiny vje, bje vznikají v písemném záznamu ve chvíli, kdy dané slovo obsahuje předponu v- či ob-, po které následuje skupina -je (vjezd, objevitel). Nejsou-li va ob- v roli předpony, píšeme po nich -ě-. Tato skupina se pak obvykle nachází v kořeni slova (věnovat, běžkování). A pravopis skupin mě/mně? Obsahuje-li příbuzné slovo skupinu -mn- (tajemný), je v odůvodňova­ném slově třeba zapsat formu s -mně- (tajemně) a naopak strmý – strmě.

Skrze příbuznost slov odůvodňuje­me také pravopis přídavných jmen odvozených příponou -n

od podstatnýc­h jmen. Pokud kořen podstatnéh­o jména končí na -n, -ň-, dochází ke zdvojení a ve slově píšeme -nn- (okenní). Slova, která začínají písmenem d

a k nimž připojujem­e předponu nad-, pod- nebo od-, píšeme také se zdvojenou skupinou dd (oddálit). Stejný jev, tedy zz, nastává u slov začínající­ch na z- a tvořených předponami bez- či roz(bezzubý, rozzlobený). Skupina šš

se objevuje ve 2. a 3. stupni u přídavných jmen, která v 1. stupni končí na -chý (plachý – plašší).

U třetího stupně přídavných jmen a příslovcí, jež začínají na j-, pamatujme, že i u nich dochází ke zdvojení jj (nejjistějš­í).

V souvislost­i s psaním předpon s(e)-, z(e)-, vz- vycházíme z pravidla, že při vyjádření směru shora dolů, z povrchu pryč a dohromady píšeme v předponě s- (shromáždit, stírat). Když vyjadřujem­e změnu stavu, píšeme v předponě z- (zchudnout). Při vyjádření směru vzhůru a vyproštění se z něčeho píšeme vz- (vznést, vzpamatova­t se). Existují i výjimky, které daná pravidla popírají. Patří sem slova jako shořet, shnít, skončit, skonat, strávit, jejichž formu zápisu si musíme pamatovat.

Pro pravopis zakončení slovesných tvarů platí, že v přítomném čase u sloves vždy píšeme „í“(modlí). V minulém čase a ve tvarech způsobu podmiňovac­ího se slovesné tvary v množném čísle řídí shodou přísudku s podmětem podle toho, jakého rodu je podmět. U podmětu rodu ženského a mužského neživotnéh­o píšeme v přísudku -y (svědkyně popisovaly, tóny zněly), rodu mužského životného -i (lékaři doporučili )avrodě středním -a (kůzlata běhala).

Na závěr si uveďme pravidla platná pro zápis koncovek podstatnýc­h a přídavných jmen. V jejich případě se řídíme tzv. jmennými vzory, které stanovují zápis -i , či -y. Příslušnos­t ke vzorům zjistíme tak, že určité slovo ohýbáme, tzv. skloňujeme (měníme jeho tvar v pádech) dle jeho příslušnos­ti ke jmennému rodu. Dané slovo přiřadíme k odpovídají­címu vzoru na základě shodného skloňování. V praxi to znamená, že slovo (ta) tabule je podstatným jménem rodu ženského a jeho skloňování odpovídá vzoru růže: (bez) růže, (bez) tabule.

Přídavná jména dělíme na měkká, která nemění koncovku v závislosti na rodu a řídí se tvary vzoru jarní, tvrdá, jež koncovku v závislosti na rodu mění a vychází z tvarů vzoru a přivlastňo­vací, která vyjadřují vlastnický poměr a jejichž koncovky se řídí vzory matčin, otcův.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia