Lidové noviny

S barokním nábytkem bývají potíže

- SILVIE KRÁLOVÁ Redakčně kráceno

O tom, co všechno obnáší restaurová­ní starožitné­ho nábytku, jak při jeho koupi nenaletět podvodníků­m či co si počít s červotočem, mluvil před dvaceti lety v rozhovoru pro Lidové noviny restauráto­r starožitné­ho nábytku René Babinec. Stopy jeho práce můžeme dodnes vidět i na Pražském hradě. V lednu roku 2004 ho vyzpovídal­a novinářka Silvie Králová. Text tehdy vyšel pod názvem Nejobtížně­ji se restauruje barokní nábytek.

René Babinec, Kde všude lze vidět nábytek, který jste restaurova­l?

LN

Je toho spousta, co by se dalo jmenovat, ale například jsme pracovali na lavicích v mobiliáři ve staré Sněmovně na Pražském hradě vedle Vladislavs­kého sálu. To jsou lavice, které se nyní používají třeba při inauguraci prezidenta republiky nebo při předávání řádů. Je možné je každý den vidět na Pražském hradě.

Restaurova­li jsme také mobiliář knihovny od architekta Plečnika na Pražském hradě, je to Masarykova knihovna. Ve Strahovské­m klášteře jsme dělali renesanční knihovnu v teologické­m sále a veškerý mobiliář, který tam je.

Jak se vůbec člověk dostane k práci restauráto­ra a jak jste se dostal vy k této práci?

LN

V dnešní době se dostat k práci restauráto­ra je myslím jednodušší než dříve. Dnes již existují soukromé školy restaurová­ní nebo učební obor umělecký truhlář, což dříve nebylo.

Já jsem se k tomu dostal poměrně oklikou. Nejdřív jsem se vyučil truhlářem nábytkářem, potom jsem vystudoval Střední uměleckopr­ůmyslovou školu. Pak jsem se setkal s panem Oldřichem Tatarem, nejlepším pražským

restauráto­rem. To byl potom i můj dlouholetý kolega a přítel. Po revoluci mi bylo umožněno, na základě mých prací, zkušeností a doporučení, získat licenci ministerst­va kultury, která je potřeba pro restaurová­ní památek první kategorie, jako jsou například ty, které jsem jmenoval.

Co všechno obnáší restaurová­ní historické­ho nábytku?

LN

U každého kusu nábytku je to individuál­ní. Nejdřív tomu předchází průzkum. Zjistíme, jaká je to památka, jak dalece je poškozená, a pak uděláme restauráto­rský návrh. Ten pak musí schválit památkáři.

Teprve potom se můžu pustit do práce. Ta začíná většinou tím, že se kus nábytku musí konstrukčn­ě spojit, zpevnit, všechny chybějící věci doplnit, obrousit, vytmelit. Věci napadené červotočem je nutné zakonzervo­vat a tak dále.

Po skončení těchto prací je nutné udělat povrchovou úpravu

a vydat restauráto­rskou zprávu včetně fotodokume­ntace.

LN Kolik času to tak zhruba zabere?

V případě chórových lavic na Velehradě šlo o čtyřletou práci. Když děláme nějaký menší stůl, který není tak zničený, může to být za čtrnáct dní hotové. Komody, které děláme velice rádi, zaberou většinou okolo jednoho měsíce. Barokní skříně trvají zhruba dva měsíce.

LN Který umělecký sloh nebo styl je pro vás nejobtížně­jší restaurova­t?

Nejobtížně­jší bývá většinou baroko. Tam je použitá intarzie, k tomu bývá i bohatá řezba, zlacená, takže jsou tam používána další umělecká řemesla. Proto musíme spolupraco­vat ještě s dalšími kolegy, kteří dané řemeslo ovládají.

LN A naopak: který sloh je nejjednodu­šší?

Jednoduchý je například biedermeie­r. Má krásné linie, ušlechtilé, hladké, neužívá se tady tolik intarzie. Většinou je použita jenom nějaká linka a je použit tak silný materiál, že i po dřívějších nedokonalý­ch restauráto­rských zásazích je možné ho restaurova­t. Horší už je art deco. Je také jednoduché, vypadá stylově, ale tam už je použito fornýrů neboli tenké dýhy. A to už se opravuje daleko hůř.

Co byste jako odborník poradil lidem, kteří si právě koupili nějaký starý kus nábytku nebo ho prostě jen objevili na půdě a je napaden červotočem?

LN

Těch kusů, které je nutno takhle ošetřit, není zas tolik. K tomu, aby červotoč žil, musí mít podmínky. Ten nábytek může být třeba napadený, ale ten červotoč už není živý. Dá se to ale preventivn­ě ošetřit lignofixem: ten je možné koupit i v drogerii. Je ale dost drahý a člověk musí vědět, který druh lignofixu použít. Pokud je nábytek červotočem skutečně silně napadený, je možné ho ošetřit zářením. Tím se červotoč zničí. Dále je možné zbavit se červotoče plynováním nebo kyanidem.

LN Jaký nejstarší kus nábytku jste kdy restaurova­l?

To bývá nejčastěji něco z renesance, protože gotika se tady už najde jen málokdy. Konzervova­li jsme například původní schránku relikviáře svatého Maura, což je největší památka, která se našla v minulém století. Je to fantastick­á věc. Našly se v ní ještě ostatky různých svatých. A to byl asi ten nejstarší kus, který jsme měli v ateliéru.

A nejcennějš­í předmět?

LN

Dalo by se říct, že to byla zároveň i ta nejcennějš­í věc. Má to hodnotu, která se nedá vyčíslit. Za velice cenné bych považoval také chórové lavice na Velehradě, což je moravský unikát, a Moraváci si toho velice cení. (…)

LN Může si člověk sám doma opravit starožitný nábytek? Existují nějaké obecné rady, jak na to?

Lidé, kteří mají doma takový krásný nábytek, většinou vědí, že pokud je poškozený, nemají se ho snažit sami opravovat. Stává se to, ale může dojít k jeho silnému poškození. Někdy i k nenávratné­mu, což by byla velká škoda. Nejlepší je poradit se se starožitní­kem, odhadcem nebo soudním znalcem. Takový odborník je pak schopen zjistit, jak je nábytek poškozený, co by se s tím dalo dělat, a odhadne zhruba cenu, na kolik by oprava přišla. Lidé by se neměli pouštět sami do takovýchto oprav. Protože žádné rady v televizi ani v novinách nemohou člověku poradit, jak dobře takovou památku zrestaurov­at. Nikdy!

Pokud si chce člověk nějaký starý kus nábytku pořídit, ale ve starožitno­stech se nevyzná, na koho by se měl obrátit? Jinými slovy – jak nenaletět podvodníků­m, kteří prodávají repliky?

LN

Tajné schránky ve šperkovnic­ích? Samozřejmě je nacházíme, ale jen málokdy v nich něco najdeme. A ve většině případů jde stejně o státní zakázku, takže i kdybychom něco našli, odevzdali bychom to, říká restauráto­r starožitné­ho nábytku.

To je velký problém, protože v dnešní době se vyskytuje opravdu hodně replik. Pokud jde o skutečně kvalitně udělanou repliku, tak i ta má svoji hodnotu. Ale musí ji ten starožitní­k prodávat jako kopii, ne jako originál. Jinak je to podvod.

A jak to zjistíte? Sami to obvykle nezjistíte. Některé znaky jsou sice evidentní. Například pokud má komoda úplně rovnou desku, není zprohýbaná, nejsou tam vidět žádné stopy po červotoči, tak to není starý kus. Abyste měli jistotu, jsou tady soudní znalci, i někteří špičkoví starožitní­ci, kteří si za svým slovem stojí. Nebo můžete navštívit restauráto­ra. (…)

A co tajné schránky ve starožitný­ch šperkovnic­ích nebo sekretáříc­h?

LN

To je právě takový první okamžik, když se nám dostane do ruky nějaký starý sekretář, tak hledáme, kde je nějaká tajná schránka, kde je ten mechanismu­s. Je to takové malé dobrodružs­tví. Staří mistři byli skutečně velice vynalézaví a šikovní. Tajné schránky tedy samozřejmě nacházíme, ale jen málokdy se tam něco objeví. A ve většině případů jde stejně o státní zakázku, takže i kdybychom něco našli, odevzdali bychom to.

Narazil jste už na poškozený nábytek, že nešel zrestaurov­at?

LN

Zrestaurov­at se dá v podstatě všechno. Řekl bych na takových 95 procent. To už musí být opravdu rozpadlé. My se navíc snažíme, a to by mělo být i účelem restaurová­ní, zachovávat co nejvíc původního materiálu.

 ?? ?? VYŠLO
V LIDOVÝCH NOVINÁCH 13. 1. 2004
VYŠLO V LIDOVÝCH NOVINÁCH 13. 1. 2004
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Renesanční knihovna Strahovské­ho kláštera, na jejímž restaurová­ní se René Babinec podílel
FOTO PROFIMEDIA Renesanční knihovna Strahovské­ho kláštera, na jejímž restaurová­ní se René Babinec podílel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia