Lidové noviny

Stopy rozvědky ve „Fialově“záložně

V kauze „opominutéh­o“milionu na účtu PDZ se premiér dostal do podivně namíchané VIP společnost­i

- MARTIN SHABU

Zpočátku se zdálo, že premiér Petr Fiala (ODS) „jen“nedopatřen­ím zapomněl uvést v majetkovém prohlášení milion korun na kontě v Podnikatel­ské družstevní záložně (PDZ). Jeho finanční operace však vybudila pozornost a nasvítila i další vlivné figury, jež se pohybovaly kolem ústavu, který přitom patří mezi nejmenší finanční instituce v zemi.

Z prezenčníc­h listin k členským schůzím lze vyčíst, že do stejné peněžní instituce vstoupili někdejší prominenti občanských demokratů. Například exministr zdravotnic­tví Luděk Rubáš, jeho zeť a exšéf poslanecké­ho klubu Petr Tluchoř či nedávno pravomocně odsouzený Roman Boček. Ten v prosinci dostal podmíněný dvouletý trest za dojednáván­í složení poslanecký­ch mandátů tří rebelů ODS výměnou za pozice ve státních firmách, což vedlo k pádu vlády Petra Nečase v létě 2013.

Jak ale upozornily LN hned tři důvěryhodn­é zdroje, důležitou spojkou byl český podnikatel se syrskými kořeny Kamil Bahbouh.

Loni v listopadu se stal členem správní rady společnost­i Gema Art Group, která je klíčovým akcionářem záložny. V PDZ ale působil déle, což potvrdil sám premiér, když v rozhovoru pro web Seznam Zprávy uvedl: „Pan Bahbouh mne tam přišel pozdravit a představit se mi jako člen management­u. Jinak jsem ho neznal.“Tak vzpomínal na dobu, kdy měl v PDZ v letech 2015 až 2020 uloženy úspory.

Jméno Kamila Bahbouha se přitom objevilo v kauze spojené s problemati­ckou transakcí, do které měla být zapojena i civilní rozvědka – Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Šlo o projekt kybernetic­ké arény, kde se měly testovat dovednosti v počítačové obraně. Jenže kvůli údajné půlmiliard­ové defraudaci ve firmě CyberGym se případem zabývala i protimafiá­nská policejní centrála. V CyberGym byl i Bahbouh a firma QED Systems, v níž byl statutární­m ředitelem, dnes členem správní rady. Bahbouh byl v minulosti společníke­m i v PR agentuře Bison & Rose (dříve Bis-on), již spoluvlast­nil Miloš Růžička, který předsedovi ODS investici do záložny doporučil. Fiala LN sdělil, že „dal na radu známých“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia