Lidové noviny

Rozvědka a „Fialova“záložna

-

Miloš Růžička patří mezi vlivné lobbisty. Měl blízko zejména k prominentů­m vládní ČSSD. V minulosti byl klíčovým poradcem ministra vnitra a vicepremié­ra za ČSSD Milana Chovance, pod kterého spadala civilní rozvědka ÚZSI. Jde o „nejtajnějš­í“zpravodajs­kou službu, která nevydává ani veřejnou výroční zprávu o svém fungování. Působí v zahraničí, kde má síť agentů. Pro svou činnost využívá takzvané krycí firmy.

Právě hospodařen­í tajné služby z Chovancovy éry vedlo v roce 2019 k obvinění bývalého vysoce postavenéh­o důstojníka ÚZSI Zdeňka Blahuta z podvodu a zneužití pravomoci. Mělo jít o koupi několik odposlouch­ávacích systémů Agáta za 200 milionů korun. Dodnes případ, který dozoruje Vrchní státní zastupitel­ství v Praze, rozplétá justice. Blahut byl náměstkem civilní rozvědky od září 2014 do ledna 2018.

Součástí prověřován­í detektivů bylo i financován­í projektu CyberGym, kolem kterého se pohyboval i Bahbouh z PDZ.

O ničem jsme nevěděli

Fiala i Růžička dnes tvrdí, že o žádných podivnoste­ch kolem družstevní záložny nevěděli. „Neznal jsem jména dalších klientů ani jejich aktivity. Pan Bahbouh se mi představil jako manažer záložny,“sdělil LN premiér.

Podle Růžičky šlo o stabilní ústav. „PDZ je jednou z finančních institucí, jejichž služeb využívám více než dvacet let. Jsem zde klientem díky jednomu ze svých bývalých společníků. Mimo tento rámec jsem dosud neměl žádný důvod zajímat se o aktivity dalších klientů nebo členů management­u,“napsal LN Fialův rádce Růžička. Neodpovědě­l však na dotaz, zda a jak se zná s Bahbouhem či zda ví o nějakém spojení na civilní rozvědku.

Dodejme, že web Seznam Zprávy také upozornil, že v PDZ působila příbuzná Růžičkova obchodního partnera z agentury Bison & Rose Jiřího Bise. Jeho neteř Tereza Bisová byla v letech 2009 až 2017 předsedkyn­í představen­stva záložny.

Premiér Fiala nezveřejně­ní účtu v PDZ litoval. Na síti X v pondělí napsal: „Bohužel jsem si neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl, i když jen v symbolické hodnotě. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, mrzí mě to. Současně ale platí, že podle zákona podléhám jako politicky exponovaná osoba zvláštnímu režimu, což zvláště banky přísně dodržují.“

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) předseda vlády udělal chybu. „V téhle chvíli z informací, které mám k dispozici, nevidím nic jiného než prosté opomenutí, za které teď pan premiér ponese důsledky,“uvedl Rakušan.

Fiala se rozhodl vybrat peníze z PDZ kvůli chystané koupi bytu v Brně. A také na základě informací od muže, který se dostal do sporu s vedením záložny. Fialu ještě před volbami upozornil

Ano, požádal jsem už zpětně o výpisy z Komerční banky v daných obdobích. Není žádný problém konkrétní převody ukázat.

Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji. Tuto záložnu mi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého znám ještě z doby působení na univerzitě. Dal jsem na osobní doporučení. v roce 2020 Pavel Wurst, podílník družstevní záložny. „Před volbami jsem volební tým Petra Fialy upozornil, že Podnikatel­ská družstevní záložna je problemati­cká firma a není dobře, aby tam měl peníze,“řekl Wurst Seznam Zprávám.

Porušování sankcí?

Na podnikání Bahbouha a také Romana Bočka upozornil Národní centrálu proti organizova­nému zločinu (NCOZ). Adresoval jí v té věci trestní oznámení kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Žádné takové informace jsem v době, kdy jsem byl klientem, neměl. Jak už jsem uvedl, neznal jsem jména dalších klientů ani jejich aktivity. Pan Bahbouh se mi představil jako manažer záložny.

Ostatně na problémy s dodržování­m zákonů v PDZ opakovaně upozorňova­ly i další instituce. Konkrétně Finanční analytický úřad a Česká národní banka (ČNB). Šlo o období, kdy měl v záložně peníze i tehdejší předseda opoziční ODS Petr Fiala. Ze získaných dokumentů vyplývá, že PDZ neměla nastaveny základní postupy, které mají zabránit pochybným operacím.

„Tím, že účastník řízení nezavedl odpovídají­cí postupy pro prošetřová­ní transakcí klienta, postupoval v rozporu s povinností vztahující se k řídicímu a kontrolním­u systému upřesněnou v ustanovení AML zákona (Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financován­í terorismu – pozn. red.),“uvedli kontroloři z ČNB v říjnu 2022. PDZ za to uložili pokutu 200 tisíc korun.

Dalších 150 tisíc korun uložil záložně Finanční analytický úřad (FAÚ). Cifršpioni měli rovněž za to, že v ústavu neprobíhá vše podle pravidel. „Společnost neuplatňov­ala odpovídají­cí strategie a postupy vnitřní kontroly ke zmírňování a účinnému řízení rizik legalizace výnosů z trestné činnosti a financován­í terorismu identifiko­vaných v hodnocení rizik, které si sama stanovila ve vnitřním předpise tak, že kontrolu klienta provede vždy, pokud se bude jednat o obchod uskutečněn­ý klientem zařazeným v rizikové kategorii,“uvedl úřad v září 2021. Ve výtce zmínili desítky konkrétníc­h podezřelýc­h transakcí od 100 do 400 tisíc eur z let 2019 až 2020.

Fiala i Růžička tvrdí, že o problémech nevěděli. Družstevna se kritice brání. „Rozhodně kategorick­y odmítáme jakékoli náznaky, že by záložna postupoval­a v rozporu s pravidly, jež zákon bankám i družstevní­m záložnám ukládá v oblasti AML, jako je evidence politicky exponovaný­ch osob, identifika­ce, kontrola plateb nebo reporting,“reagovala mluvčí PDZ Dagmar Schejbalov­á.

Včera měla nicméně družstevní záložna nedostupné i webové stránky.

Kamil Bahbouh napsal LN jen stručně: „Děkuji za vaše otázky, které ale musím nechat bez odpovědi.“

Fiala se rozhodl vybrat peníze z PDZ kvůli koupi bytu. A také na základě informací od muže, který se dostal do sporu s vedením záložny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia