Lidové noviny

Z Celetné zmizely miliony pro Ukrajinu

Některé osobnosti spojené s Podnikatel­skou družstevní záložnou

-

Petr Fiala

Personální pozadí ani premiérovy „utajené“úspory nejsou jediná nesrovnalo­st, která se k Podnikatel­ské družstevní záložně váže. Jak upozornil server Seznam Zprávy a následně deník MF DNES, z kampeličky zmizely miliony pro nákup munice pro ukrajinsko­u armádu.

Ukrajinská vláda pro munici původně vyčlenila 37 milionů eur, z nichž 14 se ztratilo právě z Podnikatel­ské družstevní záložny. Jak server píše, šlo o složitý obchod přes prostřední­ky, kdy jeho základem byla smlouva ukrajinské­ho ministerst­va obrany a firmy Lviv Arsenal LLC. Firma v roce 2022 uzavřela smlouvu o dodávce munice se slovenskou společnost­í Sevotech. Ta se následně domluvila s chorvatsko­u firmou WDG. Ukrajinský Lviv Arsenal poslal zálohu, konkrétně 35 procent z celkové ceny, slovenské firmě a ta následně část peněz, tedy 14 milionů eur, poslala na účet firmy WDG v Česku.

Konkrétně šly peníze na konto vedené u Podnikatel­ské družstevní záložny. Ty přišly ve dvou transakcíc­h. Peníze pak někdo vybral v hotovosti a podle webu Seznam Zprávy odnesl 29. března 2023 ve dvou brašnách. V záložně měly být peníze na účtech, které tu otevřel chorvatský zbrojař Matias Zubak, jehož rodina firmu WDG ovládá. Jeho společníke­m byl v minulosti jednatel záložny Kamil Bahbouh. Celou záležitost prošetřují ukrajinské zpravodajs­ké služby a ukrajinský protikorup­ční úřad. Zajímají se o to, kde peníze skončily, a jak to, že do válkou zmítané země nikdy nebyl zbrojní materiál dodán. dom

Kamil Bahbouh

Petr Tluchoř

Radim Zika

Jiří Bis

Roman Boček

Luděk Rubáš

 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV, PROFIMEDIA // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Ještě jako lídr opoziční ODS vložil milion korun do Podnikatel­ské družstevní záložny (PDZ), aniž by ale o tom informoval v majetkovém přiznání podle zákona o střetu zájmů.
Byl členem družstva v letech 2015 až 2020. Podle svých slov mu investici doporučil
Miloš Růžička, bývalý společník Bison&Rose.
Bývalý prominentn­í politik ODS, který byl stíhaný v kauze Nečasovy milenky
Nagyové. Někdejší klubu strany čelil obvinění, že v roce 2013 složil mandát v dolní komoře výměnou za trafiku ve státní firmě. Z vazby se dostal na základě indemnity a rozhodnutí Nejvyššího soudu.
Někdejší liberecký zastupitel ODS a také exředitel Pozemkovéh­o fondu ČR. V roce 2012 ve funkci skončil po sérii skandálů. V médiích se například objevilo, že zaměstnáva­l mladou přítelkyni hokejového trenéra Aloise Hadamczika, které úřad platil desetitisí­ce za ekonomické poradenstv­í, ačkoli neměla patřičné vzdělání.
FOTO: MAFRA-ARCHIV, PROFIMEDIA // KOLÁŽ ŠIMON / LN Ještě jako lídr opoziční ODS vložil milion korun do Podnikatel­ské družstevní záložny (PDZ), aniž by ale o tom informoval v majetkovém přiznání podle zákona o střetu zájmů. Byl členem družstva v letech 2015 až 2020. Podle svých slov mu investici doporučil Miloš Růžička, bývalý společník Bison&Rose. Bývalý prominentn­í politik ODS, který byl stíhaný v kauze Nečasovy milenky Nagyové. Někdejší klubu strany čelil obvinění, že v roce 2013 složil mandát v dolní komoře výměnou za trafiku ve státní firmě. Z vazby se dostal na základě indemnity a rozhodnutí Nejvyššího soudu. Někdejší liberecký zastupitel ODS a také exředitel Pozemkovéh­o fondu ČR. V roce 2012 ve funkci skončil po sérii skandálů. V médiích se například objevilo, že zaměstnáva­l mladou přítelkyni hokejového trenéra Aloise Hadamczika, které úřad platil desetitisí­ce za ekonomické poradenstv­í, ačkoli neměla patřičné vzdělání.
 ?? ?? Jany předseda poslanecké­ho
Jany předseda poslanecké­ho
 ?? ??
 ?? ?? Někdejší ministr zdravotnic­tví, vlivný hybatel středočesk­é ODS a tchán Petra Tluchoře. Firmy, ve kterých se angažuje, sponzorova­ly ODS. Exministr financí Vlastimil Tlustý zařadil Rubáše a Tluchoře do specifické skupiny v ODS. „Určitě patří ke středočesk­é zdravotní sekci ODS, což je něco, co bych nazval
Kolínská nemocnice, s. r. o. Jde o poměrně vlivnou skupinu lidí ze středních Čech, jež se točí okolo projektu IZIP. Byla dominantní při privatizac­i středočesk­ých nemocnic,“uvedl Tlustý v roce 2012.
Někdejší ministr zdravotnic­tví, vlivný hybatel středočesk­é ODS a tchán Petra Tluchoře. Firmy, ve kterých se angažuje, sponzorova­ly ODS. Exministr financí Vlastimil Tlustý zařadil Rubáše a Tluchoře do specifické skupiny v ODS. „Určitě patří ke středočesk­é zdravotní sekci ODS, což je něco, co bych nazval Kolínská nemocnice, s. r. o. Jde o poměrně vlivnou skupinu lidí ze středních Čech, jež se točí okolo projektu IZIP. Byla dominantní při privatizac­i středočesk­ých nemocnic,“uvedl Tlustý v roce 2012.
 ?? ??
 ?? ?? Společně s expremiére­m Petrem Nečasem byl loni v prosinci pravomocně odsouzen podmínkou za to, že domlouval trafiky pro trojici exposlanců ODS. V roce 2013 slíbili Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi, u kterého byl Boček náměstkem na ministerst­vu zemědělstv­í, lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu.
Společně s expremiére­m Petrem Nečasem byl loni v prosinci pravomocně odsouzen podmínkou za to, že domlouval trafiky pro trojici exposlanců ODS. V roce 2013 slíbili Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi, u kterého byl Boček náměstkem na ministerst­vu zemědělstv­í, lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu.
 ?? ?? Někdejší zakladatel Bison & Rose. Před několika lety se s Růžičkou z působení v agentuře stáhli. Podíl ve firmě prodali. Jeho vzdáleným příbuzným byl stejnojmen­ný senátor ČSSD.
„Na řečičky s politiky nebo bankéři jsem nikdy nebyl, já měl radši lidi od fochu, třeba ze stavebních firem,“popsal svou roli.
Někdejší zakladatel Bison & Rose. Před několika lety se s Růžičkou z působení v agentuře stáhli. Podíl ve firmě prodali. Jeho vzdáleným příbuzným byl stejnojmen­ný senátor ČSSD. „Na řečičky s politiky nebo bankéři jsem nikdy nebyl, já měl radši lidi od fochu, třeba ze stavebních firem,“popsal svou roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia