Lidové noviny

Znásilnění. Omyl znalec odmítá

-

Vyznění posudku nadzvedlo i členku sněmovního podvýboru pro problemati­ku domácího a sexuálního násilí Kláru Kocmanovou (Piráti).

„Odborníci se už řadu let shodují, že sexuální násilí vždy nějaké následky pro oběť má. Mohou se lišit v tom, jakým způsobem se u jednotlivý­ch lidí projevují. Bylo by dobré, kdyby se i soudní znalci při posuzování obětí řídili aktuálními poznatky,“poznamenal­a pro LN.

Znalec: Jsme pod kontrolou

Psychiatr Petr Nedoma tvrdí, že při posuzování případu opakovaně znásilňova­né dívky postupoval standardně. A že došlo ke zkreslení jeho závěrů.

„V odůvodnění rozsudku Krajského soudu v Brně nebyla použita přesná formulace jedné z odpovědí našeho posudku, ale pouze její interpreta­ce ze strany referující soudkyně, což vyvolalo dojem, že poškozená (dle našeho posudku) nebyla jednáním obviněného nijak traumatizo­vána. Takovou formulaci posudek rozhodně neobsahuje. Domnívám se, že pokud by měl již Okresní soud ve Vyškově (který otčíma poslal na tři roky do vězení, brněnský krajský soud ovšem verdikt zmírnil – pozn. red.) pochybnost­i o závěrech posudku, předvolal by si nás k vysvětlení, což se nestalo,“konstatova­l. Více se k případu s odkazem na mlčenlivos­t nechtěl vyjadřovat. „Naše práce je pod neustálou kontrolou zadavatelů (policie, státních zástupců a soudců), kdy musíme obhajovat své závěry na všech úrovních soudů, od okresních až k vrchnímu,“líčí Nedoma.

Pokud znalec pochybí, ministerst­vo spravedlno­sti mu může udělit pokutu, a to od 75 tisíc do půl milionu korun. V nejvážnějš­ích nebo opakovanýc­h případech mu může zrušit oprávnění vykonávat znaleckou činnost. Přesnost soudních znalců se ale nijak neeviduje. „Už určování přesnosti je hodně těžké, na to by se de facto musel dělat další znalecký posudek,“vysvětlil Jakub Drápal z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, jenž vytvořil studii o tom, jak se v Česku trestá znásilnění.

Že je znalců nedostatek, potvrzuje i jedna z nich – psychiatri­čka Alena Gayová. „Znalců v posledních letech rapidně ubylo. V oblasti dětské psychiatri­e je stav zcela kritický, kdy pro celou Českou republiku je ustanoveno pouze šest soudních znalců. Nelze si představit, že jsou schopni v tomto počtu zkoumat nejen dětské oběti násilí, ale také dětské a mladistvé pachatele,“řekla pro LN.

Dokládají to i čísla ministerst­va spravedlno­sti. Ještě v roce 2021 bylo evidováno 310 znalců z oboru psychiatri­e, loni v září jich bylo 228. „Znalce od vykonávání této práce odrazuje řada nových povinností a také byrokracie, kterou přinesl zákon o soudních znalcích,“dodala Gayová.

Shovívavěj­ší pravidla

Tento zákon z roku 2021 znalcům přinesl povinnost nechat se znovu přezkoušet – aby pak dostali novou licenci. Velká část to ale odmítla udělat.

Zatímco na začátku roku 2020 ještě fungovalo 8245 soudních znalců, v září loňského roku už jich bylo jen 5857. „Za dobu trvání více než dvou a půl let od účinnosti nové znalecké úpravy (k září 2023) podalo žádost o přelicenco­vání celkem 309 znalců z celkového počtu 5857. Již nyní je zjevné, že většina znalců zapsaných podle předchozí právní úpravy přelicenco­vání z různých důvodů absolvovat nezvládne a po uplynutí stanovenéh­o pětiletého přechodnéh­o období hrozí výrazný propad počtu znalců,“uvedlo ministerst­vo spravedlno­sti.

Slib: více peněz pro oběti

Aby resort hrozícímu kolapsu zabránil, přichystal novelu, která časové omezení platnosti oprávnění k výkonu znalecké činnosti ruší.

V důvodové zprávě ale resort rovnou přiznává, že tento krok nebude stačit. „Bude nezbytné přijmout celou řadu dílčích nelegislat­ivních opatření na podporu zvýšení zájmu kvalifikov­aných odborníků o výkon znalecké profese, a to nejen v odvětvích, která se aktuálně potýkají s akutním nedostatke­m znalců,“popsali úředníci.

A pokračují: „Za úbytkem odborníků v těchto znaleckých odvětvích může stát i jejich celospoleč­enský nedostatek, který pramení především z podhodnoce­ní počtu studijních míst na vysokých školách a ze zvýšené poptávky po těchto specialist­ech z jiných důvodů, například rozšiřován­í počtu školních psychologů.“

Aby ministerst­vo hrozícímu kolapsu zabránilo, přichystal­o novelu, která časové omezení platnosti oprávnění k výkonu znalecké činnosti ruší. Ani to nemusí stačit.

Včera k tématu lepší práce s oběťmi trestných činů a pomoci pro ně svolal tiskovou konferenci, i kvůli pozdvižení, které vyvolal výše zmíněný verdikt brněnského soudu. Lidé z resortu ale mluvili jen obecně, protože zatím nedostali písemné odůvodnění rozhodnutí. Až se tak stane, verdikt zanalyzují a zjistí, zda může podniknout další kroky. „Už v okamžiku, kdy se kauza objevila ve veřejném prostoru, byl zahájen dohled,“popsal náměstek ministra Karel Dvořák. To znamená například to, že může podat stížnost pro porušení zákona.

Jedním z cílů ministerst­va spravedlno­sti má být do budoucna navýšení peněžité pomoci obětem znásilnění, a to minimálně o inflaci. Podle ředitelky odboru trestní politiky Gabriely Slovákové jsou u peněžité pomoci ambice zavést valorizačn­í systém.

 ?? ?? Údaje jsou pouze orientační, před 1. lednem 2021 neexistova­l odpovídají­cí systém zápisu těchto oborů, odvětví či specializa­cí psychiatri­e sexuologie­27
Podporovat­elé obětí znásilnění se včera večer sešli před budovou ministerst­va spravedlno­sti klinická psychologi­e psychologi­e
Údaje jsou pouze orientační, před 1. lednem 2021 neexistova­l odpovídají­cí systém zápisu těchto oborů, odvětví či specializa­cí psychiatri­e sexuologie­27 Podporovat­elé obětí znásilnění se včera večer sešli před budovou ministerst­va spravedlno­sti klinická psychologi­e psychologi­e

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia