Lidové noviny

Vzdělávání „odsává“doktory z nemocnic

- VERONIKA RODRIGUEZ

Protest lékařů utichl, nemocnice se postupně vracejí do běžného provozu. Jenomže podle lékařů tento klid dlouho nevydrží. Pokud se práce ve špitálech nezorganiz­uje jinak, zůstane řada oddělení v červnu znovu bez doktorů. „Většina zdravotník­ů totiž vyčerpá zákonný limit pro přesčasovo­u práci a opět budeme tam, kde jsme byli,“vysvětluje mluvčí Sekce mladých lékařů Monika Hilšerová.

Asociace českých a moravských nemocnic už proto vymýšlí, co s tím. A jeden návrh už sepsala. „Budeme se snažit přesvědčit ministerst­vo zdravotnic­tví, aby pozměnilo vzdělávání mladých lékařů, které nám teď z nemocnic zbytečně odsává část pracovních sil,“řekl LN šéf nemocniční asociace Michal Čarvaš.

Dnes je totiž systém nastavený tak, že se musí mladí doktoři školit výhradně ve velkých akreditova­ných nemocnicíc­h. V menších špitálech si dovednosti osvojit nemohou, přestože se i tam se řada výkonů provádí. „Okresní nemocnice zkrátka musí poslat svého zaměstnanc­e na několikamě­síční stáž jinam a obejít se bez něj. Celou dobu mu sice platí plnou mzdu a drží místo, u lůžka pacienta ho ale nemá,“popisuje Čarvaš.

Do budoucna by se proto podle něj mělo vzdělávání změnit tak, aby se mohlo odehrávat i v menších špitálech. „U specializo­vanějších zákroků, které se dělají jen v nemocnicíc­h vyššího typu, by se samozřejmě mladý lékař stále posílal na školení mimo vlastní pracoviště, tato stáž už by se ale neměřila počtem měsíců, ale množstvím zvládnutýc­h výkonů,“pokračuje Čarvaš, který je současně v management­u Nemocnice Prachatice. Tím by se podle něj systém výrazně zefektivni­l a špitály by se nemusely potýkat s tak obrovským nedostatke­m lékařů. Nemocniční asociace se na tom shodla při svém včerejším zasedání, na kterém se řešily právě kroky potřebné k udržení dalšího provozu tuzemských nemocnic.

Stejně to vidí i předseda Vědecké rady České lékařské komory Zdeněk Mrozek. „Rozhodně jsem pro. Sám už jsem o tom s ministrem Válkem několikrát hovořil a snažil jsem se ho ke změnám přesvědčit,“řekl.

Drazí školitelé

Také podle něj je současný systém příliš kostrbatý a zdlouhavý. Malým špitálům zbytečně ubírá pracovní sílu a velkým naopak přidává práci. „Vyškolit stážistu totiž znamená i najít mu školitele, který se mu bude svědomitě věnovat. Což je ale v případě, že se takových mladých lékařů sejde v jedné nemocnici několik, problém,“upozorňuje. Mnohdy by proto bylo podle něj lepší, pokud by se mladí doktoři lépe rozprostře­li na vícero pracoviští­ch. Klidně i v menších nemocnicíc­h.

Podle mluvčí Sekce mladých lékařů Moniky Hilšerové by mohl být systém navrhovaný nemocniční asociací výhodnější i pro samotné doktory, kteří se dnes musejí kvůli povinným stážím mnohdy stěhovat na několik měsíců mimo své bydliště a od rodiny.

„Pokud se navíc stáž nekoná na jejich kmenovém pracovišti, musejí si ji často sami platit,“podotýká. Mnohdy jsou to přitom desetitisí­ce korun. „Z průzkumu, který jsme si dělali mezi 2,5 tisíci mladými lékaři, vyplynuly celkem vysoké částky. Necelá třetina lékařů musela za svou stáž vydat kolem deseti tisíc korun, přes dvanáct procent lidí zaplatilo do padesáti tisíc,“řekla. Našli se ale podle ní i takoví absolventi medicíny, po kterých chtěly nemocnice sumy okolo 150 tisíc korun. „Z těchto peněz se platí jejich školitel,“vysvětluje Hilšerová.

Vedení resortu zdravotnic­tví prozatím na nápad nemocniční asociace nereagoval­o. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) ale v minulosti několikrát avizoval, že je ochoten o změnách ve vzdělávání lékařů diskutovat. „Bude to jedna z prvních věcí, kterou budeme se zástupci komory a mladých lékařů v lednu řešit,“řekl, když končil prosincový protest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia