Lidové noviny

Pellegrini půjde Ficovi na ruku

Favorit prezidents­kých voleb Peter Pellegrini má sice podporu premiéra Roberta Fica, ale druhá vládní strana SNS jej odmítá

- ROBERT SCHUSTER

Přesně za dva měsíce budou občané Slovenska vědět, kdo vyhrál první kolo prezidents­kých voleb. S největší pravděpodo­bností se pak budou chystat na rozhodujíc­í duel dvou nejsilnějš­ích kandidátů. Soudě podle dlouhodobý­ch preferencí by v něm neměl chybět předseda Národní rady Peter Pellegrini. Favoritem průzkumů je tento politik s italskými kořeny prakticky od chvíle, co prezidentk­a Zuzana Čaputová v červnu 2023 oznámila, že nebude znovu kandidovat.

Ovšem otevřeně projevit svůj zájem 48letý

Pellegrini nemohl, neboť v té době se pomalu rozjížděla kampaň před předčasným­i volbami. Pellegrini do nich vedl svou novou stranu Hlas-sociálna demokracia a měl ambici stát se jazýčkem na vahách. Mohl rozhodnout, zda se k moci vrátí několikaná­sobný premiér Robert Fico inklinujíc­í stále víc k populismu, anebo zda dopomůže k většině liberálním a středovým stranám.

Několik dní po volbách, v nichž skončil Hlas s necelými 15 procenty třetí, se dokonce jevilo jako možné, že Pellegrini bude hrát o funkci premiéra. Pak ale překvapivě rychle souhlasil, že půjde do vlády s Ficovou stranou Smer-slovenská sociálna demokracia a národoveck­o-populistic­kou Slovenskou národní stranou (SNS).

Ficův kolega i konkurent

Pro svou stranu si nicméně vyjednal klíčová ministerst­va, včetně resortů vnitra, hospodářst­ví či zdravotnic­tví. On sám však zůstal mimo kabinet s tím, že „není dobré, aby v jedné vládě seděli dva expremiéři“. Následně byl zvolen do čela parlamentu.

Zmínka o dvou bývalých premiérech v jedné vládě je důležitá, protože vyjádřila podstatu Pellegrini­ho komplikova­ného vztahu s Ficem. S jeho podporou totiž Pellegrini stoupal vzhůru v rámci sociálněde­mokratické­ho mikrokosmu.

Vystudovan­ý ekonom se zaměřením na finance a bankovnict­ví se vypracoval od poslanecké­ho asistenta přes poslance až na člena vlády. V roce 2012 se stal státním tajemníkem na ministerst­vu financí, o dva roky později už ministrem školství.

Právě tehdy si Pellegrini vysloužil pověst politika, který hasí problémy. Když pět měsíců poté skončil šéf parlamentu Pavel Paška kvůli aféře s tendrem na vybavení nemocnice v Piešťanech, poslal Fico na druhou nejvyšší pozici ve státě „osvědčenéh­o“a uhlazeného Pellegrini­ho. A po volbách v roce 2016 z něj udělal vicepremié­ra pro investice.

Pellegrini­ho velká chvíle přišla na jaře 2018. Po masových protestech vyvolaných vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové musel Fico odstoupit. Jeho nástupcem se stal právě Pellegrini.

V roli premiéra vydržel až do voleb z roku 2020, které skončily prohrou Smeru. Pellegrini se následně profiloval jako kritik dosavadníh­o směřování strany. Když neuspěl s výzvami, aby se Smer změnil a jeho zakladatel a šéf Fico se stáhl do ústraní, založil spolu s několika dalšími bývalými ministry za Smer nové uskupení Hlas, které prezentova­l jako umírněnějš­í vydání Smeru.

Fico mu tuto „zradu“podle všeho nikdy neodpustil. O to větší satisfakcí muselo být pro dlouholeté­ho premiéra, když se Smerem od konce roku 2022 začínal v průzkumech veřejného mínění dohánět Pellegrini­ho uskupení, – jež nakonec předstihl, a vyhrál loňské parlamentn­í volby.

Útoky vládního partnera

I když si jsou konkurenty, případného zvolení Pellegrini­ho do čela státu se Fico obávat nemusí. Jako prezident by mu šel na ruku daleko víc než končící hlava státu Čaputová. Již nyní Pellegrini podpořil coby šéf parlamentu všechny kontroverz­ní plány nové vlády, kvůli kterým se už několik týdnů na řadě míst Slovenska protestuje. Jde hlavně o zrušení speciální prokuratur­y, která vyšetřuje nejzávažně­jší trestné činy včetně korupce. Vedle toho jde ještě o plánované snížení trestů za korupci a slabší ochranu oznamovate­lů trestné činnosti.

Podporu dalšího koaličního partnera, SNS, však Pellegrini nemá. Kromě toho, že její předseda Andrej Danko oznámil, že se bude sám ucházet o prezidents­ký úřad, znovu rozvířil spekulace o Pellegrini­ho soukromém životě. „O kandidátov­i na prezidenta by měli občané vědět všechno, včetně jeho orientace, chování, finanční hotovosti,“uvedl Danko. A aby bylo jasno, jak to myslel, ještě dodal: „Také s kým žije, koho má rád.“

Pellegrini na to reagoval slovy, že pokud vyhraje volby, nebude ho prý doprovázet ani první dáma, ani nikdo jiný. „S nikým nesdílím společnou domácnost,“prohlásil, když minulý týden oficiálně představov­al svou kandidatur­u. Dodal, že své soukromí nikdy netahal do politiky a nebude to dělat ani v budoucnu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Peter Pellegrini, šéf strany Hlas-sociálna demokracia ohlásil svou kandidatur­u na prezidenta teprve minulý pátek. Hlasovat se má v březnu.
FOTO PROFIMEDIA Peter Pellegrini, šéf strany Hlas-sociálna demokracia ohlásil svou kandidatur­u na prezidenta teprve minulý pátek. Hlasovat se má v březnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia