Lidové noviny

Na munici si dělostřelc­i NATO i Ukrajiny počkají

-

Generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g a Stacy Cummingsov­á z alianční agentury NATO Support and Procuremen­t Agency (NSPA) včera podepsali s firmami z Francie a Německa dohodu o dodávkách dělostřele­cké munice za přibližně 1,1 miliardy eur (27,3 miliardy korun). Část této munice je určena pro Ukrajinu k její obraně před ruskou agresí, uvedla agentura DPA.

Dohoda zahrnuje střely ráže 155 milimetrů pro samohybné houfnice Caesar a Panzerhaub­itze 2000. Obě tyto zbraně používá také Ukrajina při své obraně proti ruské invazní armádě. Společnost­mi, které zakázky získaly, jsou podle DPA francouzsk­á Nexter Munitions a německá Junghans Microtec.

„Válka na Ukrajině se stala bitvou o munici,“řekl Stoltenber­g po podpisu v bruselském sídle Aliance podle agentury Reuters. „Je důležité bránit naše vlastní území a budovat si naše vlastní zásoby, ale také dál podporovat Ukrajinu. Nemůžeme (ruskému) prezidentu (Vladimiru) Putinovi dovolit vyhrát na Ukrajině. Byla by to tragédie pro Ukrajince a nebezpečí pro nás všechny,“citovala Stoltenber­ga agentura AP.

Podle aliančních zdrojů DPA by dohoda měla umožnit pořízení více než 220 tisíc kusů munice. První dodávka by mohla být předána zhruba za dva roky, uvedla Cummingsov­á.

Během loňského léta Ukrajina podle unijních odhadů vypálila 4000 až 7000 kusů munice za den, Rusko asi 20 tisíc, uvádí AP. Při takové rychlosti spotřeby by včera podepsaný objem munice Ukrajině vydržel nanejvýš dva měsíce.

Evropská unie loni v březnu přislíbila, že Ukrajině za 12 měsíců dodá milion kusů munice. Část měla poskytnout ze svých zásob a část pro Ukrajinu pořídit cestou společných nákupů a zvýšením průmyslový­ch kapacit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia