Lidové noviny

Duda omilostnil politiky odsouzené za zneužití moci

-

Polský prezident Andrzej Duda

udělil milost dvěma politikům opozičního hnutí Právo a spravedlno­st (PiS), kteří jsou ve vězení kvůli zneužití pravomocí. Nedávné uvěznění Mariusze Kamińského a Macieje Wonsika bylo předmětem jednoho ze sporů, které vede proevropsk­á vláda s konzervati­vním prezidente­m Dudou, spojencem PiS.

Prezident včera vyzval k okamžitému propuštění Kamińského a Wonsika na svobodu a kritizoval ministra spravedlno­sti a generálníh­o prokurátor­a Adama Bodnara za to, že jim výkon trestu nepřerušil. Připomněl, že zejména Kamiński má zdravotní problémy, je diabetik. Oba muži ve vězení drží protestní hladovku. „Je mi líto, že jste se nezmohl na toto lidské gesto,“vzkázal prezident Bodnarovi.

Oba večer propuštění politici svým stoupencům čekajícím před branami věznic poděkovali a Kamiński prohlásil, že „připravený na další boj“. Jeho manželka mu dala šálu v polských národních barvách a Kamiński při odjezdu ukázal prsty písmeno V symbolizuj­ící vítězství.

Celý případ sahá do roku 2007, kdy Kamiński s Wonsikem stáli v čele protikorup­ční agentury CBA. Za tehdejší zneužití pravomocí je v roce 2015 soud nepravomoc­ně odsoudil, Duda ale oba politiky následně omilostnil. Nejvyšší soud však později zpochybnil milost udělenou ještě před pravomocný­m odsouzením a jiný soud loni v prosinci oba politiky PiS poslal do vězení na dva roky. Policie je tento měsíc zadržela, když byli na pozvání Dudy v prezidents­kém paláci. Ten pak oznámil, že zahajuje proceduru jejich omilostněn­í.

Politici PiS tvrdili, že Kamiński s Wonsikem jsou prvními polskými politickým­i vězni po pádu komunismu v roce 1989. Oba byli loni v říjnu zvoleni ve volbách poslanci za PiS, nicméně podle šéfa sněmovny Szymona Holowni, který patří do vládního proevropsk­ého tábora, na základě prosincové­ho odsouzení jejich mandáty zanikly. Jejich omilostněn­ím se otevře nová kapitola sporu o to, zda poslanci jsou, nebo ne.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia