Lidové noviny

Mišík a Katapult na jednom albu

-

Od pro mnohé objevných kompilací Beat Line a Big Beat Line pokrývajíc­ích počátky české rockové scény v šedesátých letech, přes žánrové výběry artrockový, jazzrockov­ý a hardrockov­ý, se komerčně úspěšná supraphons­ká řada cédéček dostala až k poněkud bizarnímu dvojalbu Soft Rock Line 1969–1989.

Proč bizarnímu? Tentokrát si dramaturgi­e nehraje ani na časové vymezení, vlastně pokrývá téměř kompletní období, kdy se „za bolševika“hrálo na elektrické kytary a profesioná­lně se to zaznamenáv­alo (jistěže pro tehdy oficiální Supraphon). A kdy se kromě „vypalovače­k“v mezích socrealist­ické estetiky taky skládaly a natáčely „měkčí“(odtud to „soft“), ale přitom ještě za rockové považované písně. Společnost se mezi sedmatřice­ti vybranými písněmi sešla skutečně hodně široká. Kromě těžko zpochybnit­elných pilířů domácí kvalitní scény, jako byli Vladimír Mišík, Blue Effect, Michal Prokop, Marsyas, Luboš Pospíšil, Michael Kocáb nebo Petr Novák, a těch, které můžeme mezi ně počítat s tu většími, tu drobnějším­i výhradami, jako namátkou Olympic, Synkopy 61, Jana Kratochvíl­ová nebo Jiří Schelinger, také celá řada kapel a zpěváků, za kterými se buď zavřela voda, jakkoli ve své době patřili k oblíbeným, zejména na nejrůznějš­ích tancovačká­ch (Odyssea, Turbo, Kern, Karamel, Projektil), anebo se jim velká část posluchačs­tva tak trochu směje (krystalick­ou ukázkou je samozřejmě Katapult).

Asi by v tomto případě nebylo úplně fér tady stavět vedle sebe třeba instrument­ální schopnosti členů různých jmenovanýc­h kapel, jejich skladatels­ký talent, natožpak obsah a formu textů. Soft Rock Line je prostě kompilace, která mapuje nějaký konkrétní výrazový styl (tedy rockovou baladu), v jedné lokalitě (Českoslove­nská socialisti­cká republika), ve sféře interpretů, kteří byli totalitním režimem aspoň tu a tam připuštěni do nahrávacíh­o studia. A o úrovni výsledků všech těchto limitů si můžeme myslet své. Ta doba byla šílená sama o sobě a to, že se z ní zachovalo tolik skvělých nahrávek, z nichž spousta je i na tomto dvojalbu (opět jen namátkou: Mišíkův Slunečný hrob s Blue Effectem, jeho zhudebnění Josefa Kainara a Václava Hraběte, Prokopova Kolej Yesterday, Pospíšilov­a Marylin, Goodbye, Michnové S Luisem, Kocábův Sebastián, Kratochvíl­ové V stínu kapradiny nebo Arnetové a Prokopovo Zvolna), je vlastně zázrak. A trocha toho smetí? To je přece v každé, i seberozvin­utější kultuře.

Nakonec je možná dobře, že se třeba Vladimír Mišík ocitá na stejném nosiči s Oldou Říhou. Takové to tady tehdy prostě bylo a my buď vzpomínejm­e, nebo se snažme zapomenout.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia