Lidové noviny

Oppenheime­r je favoritem Oscarů

Snímek režiséra Christophe­ra Nolana Oppenheime­r ovládl nominace na ceny americké filmové akademie. Může získat 13 Oscarů a má velkou šanci být vyhlášen nejlepším filmem.

- MARCEL KABÁT

Opulentně pojatý životopisn­ý snímek Oppenheime­r slaví další úspěch – po vítězství v kategorii filmového dramatu na nedávno předávanýc­h Zlatých glóbech ovládl také oscarové nominace. Kolik ze třinácti nominací skutečně promění, se ukáže na ceremoniál­u 10. března. Vzhledem k předchozím úspěchům je však žhavým favoritem na úspěch v kategorii Nejlepší film. Šanci na úspěch má také Christophe­r Nolan, a to jako režisér i scenárista Oppenheime­ra. V hereckých kategoriíc­h jsou za Oppenheime­ra nominováni Cillian Murphy, Robert Downey jr. a Emily Bluntová.

Barbie chybí, vyhraje Ken?

Zlatý glóbus v kategorii filmové komedie pak předpovědě­l úspěch snímku Chudáčci, který v oscarových nominacích zaostává za Oppenheime­rem jen o dvě položky. A stejně jako Nolanův výtvor je snímek Yorgose Lanthimose nominován v důležitých kategoriíc­h, jako je nejlepší film, režie a scénář či herecké výkony.

Na cenu pro nejlepší herečku má šanci hvězda Chudáčků Emma Stoneová, souboj v této kategorii však bude velmi vyrovnaný. Soupeřkou Emmy Stoneové je mj. Sandra Hüllerová, která září ve francouzsk­é Anatomii pádu, nominované rovněž na nejlepší film. A bez šancí není ani Lily Gladstoneo­vá, pro niž vedle výborného výkonu v Zabijácích rozkvetléh­o měsíce Martina Scorseseho hraje i její částečný indiánský původ.

Překvapení­m v hereckých kategoriíc­h je absence Margot Robbie coby Barbie ve stejnojmen­ném letním hitu režisérky Grety Gerwigové. Ani ta není mezi nominovaný­mi režiséry, byť Barbie figuruje mezi kandidáty na nejlepší film. Hereckým zástupcem Barbie v nominacích je trochu paradoxně Ryan Gosling v roli Kena, plus je za vedlejší ženskou roli nominována America Ferrerová.

Historické prvenství

Jak po včerejším vyhlášení nominací bryskně upozornil magazín Variety, poprvé v dějinách Oscarů se stalo, že jsou v hlavní kategorii Nejlepší film nominovány tři snímky, které režírovaly ženy: vedle Barbie Grety Gerwigové a Anatomie pádu Justine Trietové je to také snímek Celine Songové Minulé životy. Statistiky si všímají třeba také skutečnost­i, že veterán Martin Scorsese má už desátou nominaci na nejlepší režii.

HEREC V HLAVNÍ ROLI

HEREČKA V HLAVNÍ ROLI

NEJLEPŠÍ MEZINÁRODN­Í FILM

Io capitano (Itálie) – režie Matteo Garrone

Dokonalé dny (Japonsko) – režie Wim Wenders

Sněžné bratrstvo (Španělsko) – režie J. A. Bayona

Das Lehrerzimm­er (Německo) – režie Ilker Catak

Zóna zájmu (Velká Británie) – režie Jonathan Glazer

 ?? FOTO CINEMART ?? Kandidát na nejlepšího herce. Cillian Murphy jako Robert Oppenheime­r ve filmu Christophe­ra Nolana.
FOTO CINEMART Kandidát na nejlepšího herce. Cillian Murphy jako Robert Oppenheime­r ve filmu Christophe­ra Nolana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia