Lidové noviny

Záhada jménem PISA

Překvapivé výsledky mezinárodn­ího srovnání studentů mají mnoho možných důvodů

- PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c SICAV

Před Vánoci roku 2023 vzbudily pozornost výsledky mezinárodn­ího srovnání PISA (Programme for Internatio­nal Student Assessment). Jde o globální hodnocení, ve kterém jsou testovány schopnosti a znalosti patnáctile­tých studentů z různých zemí, především v oblastech přírodních věd, čtení a matematiky. Testy PISA nejsou zaměřeny na memorování faktů, ale vyžadují od studentů uplatnění schopností řešit reálné problémy.

Posledního publikovan­ého testu se zúčastnilo 85 zemí. Mnohé z nich byly výsledky nepříjemně překvapeny.

„Výsledky PISA pro Německo se blíží katastrofě,“píše například Christian Odendahl, ekonomický redaktor časopisu The Economist pro Evropu. „Jedná se o nejhorší výsledky USA v historii matematick­ého testu PISA počínaje jeho startem v roce 2003,“uvádí Patrick Collison, generální ředitel platební společnost­i Stripe. „Ministerst­vo školství a kultury charakteri­zovalo celkovou situaci jako velmi znepokojiv­ou, přestože výsledky vzdělávání se značně zhoršily v rámci celé skupiny OECD,“napsal finský list Helsinki Times. „Zhoršování matematick­ých znalostí patnáctile­tých žáků pokračuje ve Finsku od roku 2006. Podíl žáků s nedostateč­nými matematick­ými znalostmi vyskočil ze sedmi procent na počátku roku 2000 na 25 procent v roce 2022, zatímco podíl žáků s výbornými výsledky se snížil.“

Finský deník dále uvádí, že průměrný výsledek patnáctile­tých finských žáků v matematick­é gramotnost­i se oproti roku 2018 snížil o 23 bodů na 484 bodů, což je o 12 bodů více než průměrný výsledek žáků v celé OECD. Ten se zhoršil ve všech členských zemích, s výjimkou Japonska a Jižní Koreje.

Hypotézy

Pro srovnání, čeští žáci dosáhli o chlup lepšího výsledku než mladí Finové: 487 bodů. Ale i zde se jedná o propad. V roce 2019 dosáhli čeští žáci v matematice skóre 499 bodů, v roce 2003 dokonce 516 bodů. Zhoršily se i výsledky v přírodních vědách (pokles z 513 bodů v roce 2003 na 498 bodů). V disciplíně „čtení a pochopení textu“výsledky zůstávají víceméně stabilní.

Dlouhodobý trendový pokles výkonnosti žáků v matematice (ale nejen v ní) je globální problém. Týká se velké většiny zemí se západní kulturou: od USA po Slovensko, od Islandu po Nový Zéland, od Kanady po Švýcarsko. Netýká se (nebo jen okrajově) baltských států, Tchaj-wanu, Izraele, Bulharska a některých arabských zemí. Katar si například od roku 2003 polepšil ze skóre 318 bodů na 414 (ačkoli stále je hluboce pod úrovní vyspělých zemí). Výrazně se zlepšuje i Turecko. V Číně nebyl průzkum proveden, známe jen výsledky pro Hongkong (zhoršení) a Macao (zlepšení).

Rozdílné trendy v těchto zemích mimochodem vyvracejí první hypotézu, která člověka napadne: že za zhoršením stojí covid. Za prvé, jde většinou o dlouhodobé trendy začínající již před pandemický­m rokem 2020. Za druhé, výsledky se zlepšují (nebo aspoň nezhoršují) i v některých zemích, které prováděly přísný lockdown.

Další hypotézou může být vliv imigrace. Jenže fakta ji nepodporuj­í. Statistiky sice hovoří o tom, že žáci zahraniční­ho původu mívají obvykle horší výsledky než domácí, avšak tento rozdíl zdaleka nestačí pro plné vysvětlení trendového propadu. Kromě toho výkonnost rodilých Finů poklesla ve větší míře než výsledky žáků zahraniční­ho původu. A děti imigrantů na Novém Zélandě mají dokonce o 12 bodů lepší výsledky v matematice než domácí.

Ještě jiná hypotéza by mohla zahrnovat změkčování standardů. Osnovy jsou stále mírnější, učitelé benevolent­nější a žáci stále línější. To by snad mohla být pravda, nicméně potvrzení této hypotézy by vyžadovalo důkladnějš­í mezinárodn­í studii, kterou zatím nikdo neprovedl.

Digitální demence

Proveden byl však průzkum, co děti při vyučování ruší. Zpráva PISA:

„V roce 2022 přibližně 23 procent žáků v České republice uvedlo, že nemohou dobře pracovat ve většině vyučovacíc­h hodin nebo dokonce nikdy; 35 procent žáků neposlouch­á, co učitel říká; 31 procent žáků se rozptyluje používáním digitálníc­h zařízení; 29 procent žáků se rozptyluje jinými žáky, kteří používají digitální zařízení.“

A je to tady: digitální demence. Máme stále chytřejší počítače, ale hloupější děti.

Nakonec jeden důležitý poznatek ke zcela jinému tématu:

„V Palestinsk­é samosprávě téměř žádný žák nedosáhl ve čtení úrovně pět nebo vyšší (průměr OECD: sedm procent). Tito žáci nejsou schopni porozumět dlouhým textům, zabývat se abstraktní­mi nebo neintuitiv­ními pojmy a rozlišovat mezi fakty a názory na základě implicitní­ch signálů týkajících se obsahu nebo zdroje informací.“

Zde je vysvětlení, proč Palestinci dávají přednost nesmyslném­u teroru před budováním mírové prosperují­cí ekonomiky. Je možné, aby lidé neschopní rozlišovat mezi fakty a názory úspěšně řídili vlastní stát? Dosavadní zkušenosti jasně hovoří o tom, že to možné není. Přesto mezinárodn­í společenst­ví naléhá, aby Izrael přistoupil na existenci samostatné­ho palestinsk­ého státu. Za daných okolností je to ovšem cesta k trvalému konfliktu. Zní to tvrdě, ale fakta jsou fakta.

Rozdílné trendy v různých zemích vyvracejí první hypotézu, která člověka napadne: že za zhoršením stojí covid

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia