Lidové noviny

Režisér Rakušan

Zneužití chudých může mít i podobu samohany

- Martin Zvěřina

Neříkejte o mně, že jsem fašista, já taky o nikom neříkám, že je dezolát. Těmito slovy Víta Rakušana lze zhruba shrnout obsah dvouhodino­vé Debaty bez cenzury, které se ministr vnitra zúčastnil v pondělí v Karviné. Celou akci lze nahlížet též jako představen­í, uspořádané pro Rakušanovy příznivce. Jel do Karviné v roli „rozumného demokratic­kého ministra“, který chce svou politiku nechápavým a nechápajíc­ím lidem vysvětlit. Aby si obecenstvo pojistil, uspořádal debatu v pivnici. A Karviňané jej nezklamali, sehráli mu roli hrubých a diskusi nenakloněn­ých nenávistní­ků.

Jak to očekávatel­ně zhodnotil jeden komentátor, neúnavný podporovat­el vlády, byli to prý hlupáci, trollové, poskomunis­ti a náckové. Prý jsou to lidé trpící nevyléčite­lnou nemocí. A Vít Rakušan je hrdina a chlapák, který si jediný z vlády troufne a prokáže chladnokre­vnost tváří v tvář hulvátství. Poznamenej­me jen pro pořádek, že pan Rakušan si celou věc se svým týmem vymyslel a naplánoval, též vyrazil vybaven ochrankou, což samozřejmě nijak neumenšuje jeho diskomfort.

Má-li být cílem Debat bez cenzury nesmyslná konfrontac­e a posílení hloupých stereotypů o odpůrcích vlády, případně sebeujiště­ní dobrých a ještě lepších lidí, že s těmi, kdo vládu nevolí, se nemá cenu bavit, pak bude účel vrchovatě naplněn.

Je tato metoda cestou, jak někoho přesvědčit? Nikoli, to by se debaty musely odehrávat jinde než v nálevně a též by třeba mohly mít nějakého moderátora. Ale takhle si to pan Rakušan nepřeje, protože by nebylo dosaženo prvoplánov­ého efektu: moudrý politik se marně snaží osvítit hloupý lid. Je tahle konfrontac­e užitečná? Nikoli, leckdo ji může považovat za manipulati­vní exhibici, při níž politik a jeho PR tým zneužívá naivní a nepříliš kultivovan­é odpůrce k vlastnímu zviditelně­ní.

Vlastně je to ale jediná cesta, jak se držet teze, že vláda dělá všechno dobře, jen špatně komunikuje. Vít Rakušan objíždí republiku a nechá si vynadat od těch nej(s)prostších lidí, aby měl alibi pro to, že na ně vláda kašle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia