Lidové noviny

Je to pod kontrolou?

Úspěchy pašeráků lidí statistiky nezachytí

- Zbyněk Petráček

Knejobávan­ějším slovům u nás patří přerozdělo­vání. Tedy přerozdělo­vání migrantů (běženců, uprchlíků, azylantů) v rámci Evropské unie. Jakmile velká část české společnost­i slyší výraz migrační pakt, automatick­y reaguje jasným „ne“. S tím se nehne, to funguje jako gravitace. Ale je-li řečeno A, je dobré dodat B. Odmítá-li většina společnost­i přerozdělo­vání migrantů v rámci EU, měl by stát prokázat, že on sám má ilegální migrační tranzit jakž takž pod kontrolou. Že on sám riziko pro sousedy tlumí, místo aby ho posiloval. Jak jsme na tom?

V pondělí policie (prezident Vondrášek a šéf cizinecké policie Benedikt) poskytla čísla za uplynulou dekádu. Stojí za pozornost. Snad každý si ještě pamatuje rok „migrační kalamity“2015. Tehdy bylo u nás zachyceno 3277 ilegálních migrantů. Pak roční čísla klesla hluboko pod tisíc, jenže s rokem 2021 začala výrazně stoupat. V roce 2022, když zpravodajs­tví pohltila válka na Ukrajině, chytila policie téměř 22 tisíc ilegálů a ještě loni, když byly zavedeny namátkové hraniční kontroly, to bylo skoro 5000 ilegálů (ale pozor, právě po zavedení kontrol, tedy v listopadu a prosinci, klesly měsíční počty pod stovku).

Je pokles v posledních měsících úspěch? Dokládá to, že policie má ilegální migraci jakž takž pod kontrolou? Z hlediska publikovan­ých čísel to úspěch jistě je. Česko tak dává na vědomí, že i když se jeho společnost staví velmi zdrženlivě k projektům typu migračního paktu, jako stát není hrozbou migračního tranzitu pro ostatní. Či se jí alespoň upřímně snaží nebýt. Ale ta čísla přece jen mohou mít jisté háčky.

Hovoří-li o úspěchu policie, dokládá ho úředními čísly, počty zachycenýc­h ilegálních migrantů. Což se promítne do bilanční statistiky. Ale co počty nezachycen­ých? Že by žádní nebyli? Hovoří-li o úspěchu ilegální migranti či pašeráci lidí, je řeč o těch, kteří proniknou, aniž by byli zachyceni ve statistice. Kolik jich asi je? Má o těch číslech policie aspoň hrubou představu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia