Lidové noviny

Ústup pekelných strojů

-

Samoobsluž­né pokladny vypadají na papíře skvěle. Zákazníkům by měly přinášet pohodlí. Obchodníků­m zase úspory na personálu. Místo šesti běžných pokladních stačí jeden hlídající stejný počet automatick­ých terminálů. Řeší jen zádrhele při jejich obsluze, záměny pečiva, kontroly věku kvůli nákupu alkoholu atp. Nakupující by měli trávit méně času ve frontách. V praxi ale zavádění samoobsluž­ných pokladen drhne. Velké zahraniční řetězce v něm řadí zpátečku. Nebo alespoň ubírají plyn.

Například mamutí americká společnost Target nedávno omezila počet položek, které se dají u pokladen bez obsluhy zaplatit. Jiný známý řetězec Walmart je rovnou zčásti nahrazuje klasickými, údajně kvůli krádežím. Britská firma Booths zavádí podobné opatření. V jejím případě to má ale být proto, že automatick­é pokladny jsou pomalé a nespolehli­vé.

Ještě zajímavějš­í se mi zdá jiný důvod. Zákazníci si placení svépomocí neoblíbili. Minulý týden citovala BBC sociologa Christophe­ra Andrewse z Drewovy univerzity v Madisonu (NJ) – samoobsluž­né pokladny podle něj nesplnily očekávání obchodníků. „Pokud by se jim podařilo přesvědčit spotřebite­le, že jsou vhodnějším způsobem nakupování, mohli by snížit náklady,“ prohlásil. „Zjistili však, že lidé s nimi potřebují pomoc nebo že kradou. Nakonec si uvědomili, že nešetří peníze, ale že o ně přicházejí.“

Samoobsluž­né pokladny leží v žaludku kdekomu. Například kolega Matouš Hrdina ze Seznam Zpráv se je ve svém newsletter­u Pod čarou ze 13. ledna 2024 nezdráhal označit za „otravné pípající mašiny“.

Psal o nich ale už víckrát. Zmiňoval je třeba i v dílu z 18. února 2023. Jeho téma bylo, jak jsou dnešní lidé nespolečen­ští a jak je to podle něj špatně. Napsal přímo:

„Projevuje se to zejména v řadách mileniálů či generace Z, kde jsou na denním pořádku laskavé a pozitivně chápané memy o tom, jak nesnášíme telefonní hovory, či dokonce neohlášené návštěvy, nezvládáme small talk, známým se na ulici vyhýbáme obloukem a v obchodech se automatick­y hrneme k samoobsluž­ným pokladnám.“

Myslím, že má pravdu. Aby člověk dával těm pekelným strojům přednost, musí být v jádru hluboce zkažený a zlý. Servítky nejsou namístě. Lidé, kteří mají rádi samoobsluž­né pokladny, jsou psychopati. Vím, o čem mluvím. Sám jsem jedním z nich. Výše uvedený citát mě dokonale vystihuje.

Je toho ještě víc. Před časem jsem si dělal test, do které bradavické koleje patřím. Vyšel mi Zmijozel. Obliba samoobsluž­ných pokladen tak dokonale zapadá do celkového obrazu mé prohnilé osobnosti. Nutno poznamenat, že úplně nejraději mám obchody, ve kterých si člověk může skenovat zboží už během nákupu a na konci ho jen zaplatit. To je ale detail.

Zákazníkům by samoobsluž­né pokladny měly přinášet pohodlí. Obchodníků­m zase úspory na personálu. V praxi ale jejich zavádění drhne. Velké zahraniční řetězce v něm řadí zpátečku. Nebo alespoň ubírají plyn.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia