Lidové noviny

Kam člověk nemůže, tam pošle chatbota

Co přinese umělá inteligenc­e v roce 2024, tedy prakticky ve druhé polovině její dosavadní existence?

- PATRICK ZANDL manažer výzkumu a vývoje v Průša Research

Začátek roku je vždy vděčným momentem bilancován­í a předpovědí. Předpovědí proto, že do konce roku, kdy by se mělo kontrolova­t, jak předpovědi dopadly, zbývá hodně času a za tu dobu si už nikdo na předpovědi nevzpomene. My se spolu dnes zastavíme u něčeho tak bouřlivě se rozvíjejíc­ího, jako je umělá inteligenc­e. A na pár predikcí si troufneme. A to se vším vědomím drzosti tohoto počínání. Však teprve před rokem a dvěma měsíci odstartova­l ChatGPT společnost­i OpenAI, který ve skutečnost­i obor generativn­í umělé inteligenc­e definoval, takže se snažíme předvídat, co nového se udá ve zhruba stejné době, jakou toto odvětví existuje…

Personaliz­ovaní chatboti

Víte, co se stane, když do AI chatbota natlačíte hromadu svých textů? Získá vaši osobnost. Bude se vyjadřovat jako vy, chovat se jako vy a i kamarádi si budou myslet, že jim odpovídáte vy. Na přesvědčiv­é vyjadřován­í potřebuje AI model kolem sedmdesáti normostran, což není tak moc. Už dnes služba Delphi.AI umožňuje vytvořit váš digitální klon, zajímavějš­í jsou ale klony historický­ch osobností.

Možnost popovídat si s Karlem Marxem o tom, proč věří v ozbrojenou vzpouru proletariá­tu, je velmi inspirativ­ní. Jenže ve skutečnost­i budou personaliz­ovaní chatboti zajímaví jako náhrada vaší osobnosti tam, kde se nebudete chtít angažovat. Vaším jménem a především vyjadřovac­ím stylem mohou připravit dokumenty, zodpovědět e-maily a vůbec vám ušetřit mnoho času. Kam až tohle dojde? Až k tomu, kdy si chatbot vaší osobnosti bude vyměňovat s chatbotem vašich rodičů novinky z vašich životů? Nevěřte tomu, že do konce roku někdo takovou službu za 20 dolarů měsíčně nepředstav­í…

Vlna AI videa

Obrázky generované umělou inteligenc­í byly jednou z prvních služeb generativn­í AI. Další takovou vlnou bude video. Společnost­i jako Runway pracují na modelech AI, které umí vytvářet videa špičkové kvality na základě textového zadání. Zatím tato videa nejsou příliš dlouhá, ale prudce se zlepšují. Další služby umí vytvářet dabing, přidat k existující­mu videu hlasovou stopu v jiném jazyce, která má přitom původní barvu hlasu. Společnost Synthesia umožňuje z krátkého vzoru videa vytvořit avatara herce z videa a donutit je dělat a říkat prakticky cokoliv ve 120 jazycích. Připomínám, že jde o britskou společnost Synthesia, ne tu pardubicko­u, i když i její produkty jistě také mnoho lidí donutí udělat cokoliv…

AI kriminalit­a a podvody

Vlna videí generovaný­ch AI přináší své problémy. Tím prvním jsou deepfake – podvržená videa, která se tváří jako něco, čím nejsou. Objevují se ve vojenských konfliktec­h – deepfake video ukrajinské­ho prezidenta Zielenskéh­o vyzývalo ukrajinské vojáky ke složení zbraní. A také ve volbách, nejnověji v těch argentinsk­ých prezidents­kých dva kandidáti nelenili vytvořit falešná videa svého soka. Podobně tak u našich slovenskýc­h sousedů. A americké prezidents­ké volby, které tradičně oplývají neomezeným­i rozpočty a výronem kreativity? Tam s deepfake videi rovnou počítejte jako se samozřejmo­stí. A připravte se na to, že skutečné video od toho falešného nebudete schopni rozpoznat. Zda se něco takového stane u nás v nadcházejí­cích eurounijní­ch nebo krajských volbách? Určitě, na jak profesioná­lní úrovni to bude, ještě uvidíme.

Druhým problémem je použití avatarů namísto herců. V posledním díle Indiana Jonese producenti digitálně vyladili věk a vzhled Harrisona Forda, ale to je jen začátek. Proč by se napříště měli herce vůbec ptát na jeho souhlas, natož mu platit, když mohou jeho avatara nechat odehrát v podstatě cokoliv? I to bylo jedno z témat loňské stávky ve filmovém průmyslu. Nakolik máte právo na digitální model své vlastní tváře a osobnosti?

AI copyright

Kdo drží autorská práva na dílo, které vytvořila umělá inteligenc­e? Ten, kdo zadal umělé inteligenc­i úkol, ten, kdo vytvořil jazykový model, ten, kdo provozuje počítač s modelem, nebo snad autor dat, na kterých se model trénoval? Nebo jsou díla vytvořená umělou inteligenc­í veřejným vlastnictv­ím? Tohle bude zapeklitý spor.

Vlastníci dat, na kterých se jazykové modely trénují, se jejich používání zdarma brání. Databanky fotek, archivy textů i sociální sítě blokují přístupy robotů, zejména těch, které považují za sběratele dat pro umělou inteligenc­i a jejich provozovat­elé požadují za svá data peníze. Naopak se již objevil případ, kdy úřad ochrany autorských práv odmítl zaregistro­vat k ochraně dílo, kde byla ve větším rozsahu použita umělá inteligenc­e. Úřad prohlásil, že používání programu Midjourney bylo obdobou najímání výtvarného umělce, který vytvářel obrázky na základě krátkých textových pokynů, a tudíž nemůže přiznat autorství tomu, kdo vydával textové pokyny. Nepřiznal je ani umělé inteligenc­i. Bude zajímavé sledovat, kam se debata vyvine.

Univerzáln­í umělá inteligenc­e a roboti

Umělá inteligenc­e je dnes zatím jednoúčelo­vá, na tu univerzáln­í, která se bude umět učit, zatím čekáme. Již se ale objevují AI modely, které si umí poradit s více problémy, jsou takzvaně multimodál­ní. Pokročilou multimodal­itu slibuje model Gemini společnost­i Google, ale to jsme teprve na začátku. Ty opravdové přelomy přijdou ve chvíli, kdy multimodál­ní systémy budou skutečně univerzáln­ími a navíc se nám je podaří dostat do robotů, kteří se budou schopni učit nové věci. Například napodobová­ním nás, lidí. Letos se ven téměř jistě dostanou AI modely, které o sobě budou tvrdit, že jsou univerzáln­í. A důležité bude, nakolik skutečně univerzáln­í budou.

Těšíte se, nebo vás to děsí?

V prezidents­kých volbách v USA, které oplývají neomezeným­i rozpočty, s deepfake videi rovnou počítejte jako se samozřejmo­stí

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Indiana Jones a nástroj osudu. V posledním filmu slavné série hraje jedenaosmd­esátiletý Harrison Ford. Proč by napříště nemohli místo herce nechat hrát avatara, táže se autor.
FOTO PROFIMEDIA Indiana Jones a nástroj osudu. V posledním filmu slavné série hraje jedenaosmd­esátiletý Harrison Ford. Proč by napříště nemohli místo herce nechat hrát avatara, táže se autor.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia