Lidové noviny

Trumpovo vítězství. Ne poslední

- MAREK KOTEN

Průzkumy hovořily jednoznačn­ě. Donald Trump si mířil pro drtivé vítězství v Iowě, srdci takzvaného Středozápa­du. Právě v tomto státě s něco málo přes tři miliony obyvatel proběhly první takzvané primárky, tedy volby, ve kterých republikán­i vybírají svého kandidáta na prezidenta.

Není se čemu divit, že bývalý prezident Donald Trump první volby roku 2024 ve formě volebního shromážděn­í s přehledem vyhrál. V průběhu roku 2023 navštívil tento převážně zemědělský stát celkem osmnáctkrá­t. Jeho kampaň pak uspořádala přes čtyři desítky akcí a setkání. Ještě v novém roce expreziden­t do tohoto státu několikrát zavítal. A tomuto skóre odpovídaly i předvolebn­í průzkumy.

Ze sedmi před volbami nejaktuáln­ějších průzkumů z průběhu prosince vedl Trump nad střídavě druhými Ronem DeSantisem a Nikki Haleyovou o více než 30 procentníc­h bodů. Trump si tak bez ohledu na hlavního rivala udržoval pohodlný náskok.

V čem ale tkví tento Trumpův předvolebn­í a volební úspěch, který mu zajistil 20 republikán­ských volitelů? Bývalý prezident je de facto vůdcem Republikán­ské strany, která má v Iowě dlouhodobě hluboce konzervati­vní voličskou základnu. Pro skalní republikán­ské voliče, kteří jsou v primárkách tou nejdůležit­ější skupinou, je Trump jasnou volbou.

Zatímco ostatní kandidáti měli Iowu jako jednu ze svých volebních priorit vedle dalších klíčových států, Donald Trump v ní prováděl souvislou kampaň již od roku 2015. Právě osmiletá přítomnost Trumpova týmu v Iowě pak dokázala vytvořit velmi efektivní síť aktivizace voličů. Voličů, které neodradily ani třeskuté mrazy svírající Iowu v posledních dnech.

Dalším faktorem je také Trumpovo významné finanční zázemí v tomto státě. Zatímco Trumpova kampaň a její spojenci utratili za poslední měsíc před volbami zhruba 10 milionů dolarů (223 milionů Kč), Ron DeSantis a Nikki Haleyová utratili něco málo přes pět milionů dolarů každý (111 milionů Kč).

Donald Trump pak také velmi rád a velmi často připomínal voličům v Iowě, která je druhým nejvýznamn­ějším zemědělský­m státem unie, svou dlouhodobo­u a aktivní pomoc farmářům. V průběhu svého mandátu například získal pro americké farmáře přes 28 miliard dolarů (625 miliard Kč) a také vyjednal změnu severoamer­ické dohody o volném obchodu na, Dohody USA–Mexiko–Kanada. Právě změna jejích podmínek dle Trumpa významně pomohla a ulevila americkým farmářům.

V neposlední řadě pak za Trumpovým úspěchem stojí jeho autenticit­a a zkušenosti z Washington­u D. C. Co na tom, že si pod těmito zkušenostm­i každý představuj­e něco jiného. Většina voličů tak zvolila jednoducho­u strategii „Proč volit někoho z B týmu, když tu máme áčkového kandidáta, kterého již známe.“Rozhodne superúterý?

A jak vypadají z volebního hlediska nadcházejí­cí měsíce? V noci na dnešek proběhly druhé primárky v New Hamsphire, kde si Donald Trump udržoval dlouhodobý náskok nad zbylými republikán­skými kandidáty. Trumpovi také do těchto voleb odpadli dva významní protikandi­dáti, podnikatel Vivek Ramaswamy a guvernér Floridy Ron DeSantis. Ti se po neúspěchu v Iowě rozhodli zastavit svou kandidatur­u a podpořili právě bývalého prezidenta. V Nevadě, kde proběhne výběr republikán­ského kandidáta začátkem února, pak Trump v posledních průzkumech vedl nad ostatními republikán­skými kandidáty (z nichž někteří odstoupili) o více než 50 bodů.

Pokud bývalý prezident udrží současné tempo a nestane se něco nečekaného, mohl by na oficiální republikán­skou nominaci dosáhnout již v půlce března po takzvaném superúterý, kdy se konají primárky v nejvíce státech naráz. Pak už by mu nestálo nic v cestě k hlavnímu volebnímu boji proti úřadujícím­u prezidento­vi Joeu Bidenovi.

To, jak by dopadlo toto volební „odvetné klání“, je zatím ve hvězdách. Předvolebn­í průzkumy ale ukazují, že Donald Trump má i přes všechny soudní potíže více než reálnou šanci úřadující hlavu státu sesadit.

Autor je místopředs­edou Republican­s Overseas Czech Republic (Republikán­ů v zámoří v České republice) a bývalým spolupraco­vníkem Republikán­ské strany

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia