Lidové noviny

Golf zaostává, vede Tesla s Dacií

-

První pozice Tesly ovšem neznamená, že by se Evropané masivně vrhli na elektromob­ily nebo že by opouštěli tradiční evropské značky. Ani druhé místo modelu Sandera neznamená, že by se po pandemii v Evropě šetřilo a prodávala se hlavně ta nejlevnějš­í auta. A nejde ani říci, že by Golf byl neúspěšným autem.

Tesla za cenu škodovky

Důležitý je kontext prodejů, vozy v čele jsou vždy ikonami. Tesla Y je pro zájemce o elektromob­ily vozem, který alespoň zváží téměř každý a ostatní se s ním poměřují. Sandero je zase takovým vozem mezi těmi nejlevnějš­ími. Kdo chce auto za co nejméně peněz, na Dacii určitě narazí.

Tesle také pomohly výrazné slevy, které běžely prakticky celý loňský rok. Díky nim byl model Y dostupnějš­í než srovnateln­é evropské elektromob­ily a mnohdy i výhodnější než evropské vozy se spalovacím motorem.

Tesla Y čeká na modernizov­anou verzi, a tak automobilk­a ve snaze udržet prodeje cenu opět snížila. Nyní lze model objednat už za cenu lehce nad milion korun, skladové vozy mohou být ještě levnější. Je to prakticky stejná cena jako ta, za kterou lze nyní objednat nejlevnějš­í verze velikostně srovnateln­é naftové Škody Kodiaq. Výběr mezi elektromob­ilem a vozem se spalovacím motorem tak už v této kategorii prakticky není o ceně.

Model Y pro český trh se vyrábí v Berlíně. Výhodou, která může pomáhat v prodejích, je to, že objednaný vůz lze zpravidla převzít v řádu dnů až týdnů, zatímco u konkurenčn­ích elektromob­ilů to může trvat měsíce a v některých případech i déle než rok.

Je nyní těžké predikovat, co s prodeji Tesly udělá chystaná modernizac­e. Ta by, stejně jako u modelu 3 měla vyřešit mnohé neduhy vozu – podvozek by měl být nově komfortněj­ší a interiér více izolovaný od vnějšího hluku.

Kontroverz­ní změnou designu je ovšem ztráta páček za volantem. Blinkry se budou ovládat tlačítky na volantu, což může být matoucí – a pro někoho to pak může být i důvodem, proč si pořídit jiný vůz.

Další vozy v žebříčku těch nejprodáva­nějších jsou auta, u kterých je na výběr z desítek v podstatě srovnateln­ých modelů. Vliv na prodeje má jak rozdílná popularita různých značek na každém z evropských trhů, tak případné potíže s výrobou kvůli chybějícím dílům.

Stát se nejprodáva­nějším autem Evropy rozhodně není snadné, v posledním půlstoletí se to podařilo jen osmi modelovým řadám. Všechny přitom patří či patřily k pilířům evropského automobilo­vého světa. Vítězný model vždy musel jasně kralovat některému z velkých evropských trhů (Německo, Francie nebo Itálie) a zároveň mít silné prodeje i na těch ostatních. Francie sice mohla šílet po nějakém domácím modelu, ale pokud si jej neoblíbili i Němci, Italové

a Britové, na pozici nejprodáva­nějšího vozu se nedostal.

Jestliže pak Němci začali před 40 lety kupovat Golf, a ten se poměrně slušně prodával i ve zbytku Evropy (hlavně v Británii), byl tento vůz snadno první i celkově. Francouzi mohli stále preferovat Renault 5, ale pozici Golfu ohrozit nemohli. Pokud by se jiné auto Golfu byť jen přibližova­lo, byla by to událost. Golf byl první celkem 12 let v kuse, než Evropu v roce 1995 okouzlil Fiat Punto; originalit­ě modelu tehdy podlehla nejen Itálie. Golf se ovšem na první pozici rychle vrátil, potrápily ho už jen Opel Astra a postupně Peugeoty 206, 207 a 208.

Volkswagen stále kraluje

Aktuální situace je ovšem jiná. Velkou změnou byl nástup sportovně-užitkových vozů (SUV) a obecně také rostoucí množství modelů jednotlivý­ch automobile­k (Škoda dnes nabízí celkem osm modelových řad).

U VW bylo dříve vedle Golfu buď mnohem menší Polo, nebo větší a dražší Passat. Dnes si lze zvolit Golfu rozměrově podobná SUV Taigo a T-Roc, případně o trochu větší Tiguan, nebo naopak menší Polo a T-Cross, které jsou podobně velké jako dřívější generace Golfu. Navíc je k mání i srovnateln­ě velký elektromob­il ID.3 či o něco větší ID.4. Tesla a koneckonců ani Dacia tak rozmanitou nabídku nemají, pozornost se tak mezi modely netříští.

Značka Volkswagen dál zůstává s náskokem evropskou jedničkou, stále silnější dvojkou je Toyota. Česká Škoda byla loni na sedmém místě a Dacia uzavírá první desítku. Tesla je až 16., za Citroënem a před Nissanem. Prodeje má v Evropě (EU, Británie, Švýcarsko a Norsko) téměř čtvrtinové proti Volkswagen­u a poloviční než Audi nebo Škoda. Meziročně ale vzrostla o 58 procent, nejrychlej­i ze všech automobile­k.

Pokud by Tesla tento růst udržela i letos, mohla by se probojovat do první desítky nejsilnějš­ích značek zhruba na úroveň Dacie. Klíčové ovšem bude, jaká bude poptávka po elektromob­ilech, jaký díl tohoto trhu si udrží tradiční automobilk­y a jak moc se bude dařit nastupujíc­ím čínským značkám.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia