Lidové noviny

Česko žádá Brusel o snížení počtu kontrol zemědělců

-

Česká republika žádá Evropskou komisi, aby snížila počet kontrol zemědělců. Na včerejším jednání v Bruselu to uvedl ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL). Se zavedením satelitníh­o sledování půdy mělo kontrol ubýt, v loňském roce se ale jejich počet naopak zdvojnásob­il, což je podle něj nepřijatel­né. Český návrh, o kterém se včera jednalo na setkání unijních ministrů zemědělstv­í v Bruselu, podepsalo 17 členských zemí. „Jde o problém napříč celou Evropou,“řekl k tomu ministr Výborný.

Kontroly toho, co zemědělec na dané ploše zasel, jsou potřebné, aby státy mohly proplácet přímé platby na plochu. A kvůli nárůstu administra­tivy jsou některé platby zpožděny. Podle Výborného ale nyní úředníci nemohou jednat jinak, protože možná kontrola ze strany evropských auditorů by zjišťovala, zda provedli tolik kontrol, kolik jich provést měli.

Absurdní situace

EU podle něj přešla na satelitní sledování půdních bloků, tedy toho, co je kde zaseto, zda skutečně pšenice, kukuřice, řepka či podobně.

V důsledku toho neměly pokračovat fyzické kontroly na místě.

„Je to situace, která je bohužel velmi absurdní a nevysvětli­telná zemědělské veřejnosti,“prohlásil včera český ministr. „Loni jsme zavedli satelitní sledování půdy po celé Evropě právě proto, abychom ministr zemědělstv­í (KDU-ČSL)

zjednoduši­li život zemědělcům, abychom ubrali počty kontrol. Bohužel situace v druhém pololetí loňského roku byla přesně opačná, počet kontrol v rámci celé Evropy se zdvojnásob­il,“dodal Výborný.

Česko nyní žádá po Evropské komisi, aby upravila své metodiky a kontrol ubylo. „Doufám, že se ta situace napraví v řádu týdnů. Cíl je jednoduchý, musí to být do okamžiku, než zemědělci v Evropě vyjedou do polí. Jinak by to skutečně způsobilo velké problémy,“dodal Marek Výborný.

Obchod s Ukrajinou

Dalším velkým tématem včerejšího jednání unijních ministrů jsou obchodní vztahy s Ukrajinou. EU umožnila Ukrajině obchodovat na svém trhu bez jakýchkoli celních tarifů a kvót po začátku ruské invaze na Ukrajinu předloni v únoru kvůli tomu, že ruská blokáda v Černém moři znemožnila jejich vývoz touto cestou k odběratelů­m v Africe a v Asii. Tento režim by měl v červnu skončit a nyní se řeší jeho další prodloužen­í.

Česko chce Ukrajině pomoci, podotkl Výborný. „Chceme ale jednotné společné evropské řešení. Odmítáme to, k čemu došlo v minulém roce, že si některé státy samy zvolily svůj národní postup a limitovaly dovozy ukrajinský­ch komodit,“řekl ministr. Zákaz dovozu ukrajinský­ch zemědělský­ch produktů v reakci na protesty farmářů, kteří si stěžovali na příliv levnějšího ukrajinské­ho zboží, zavedly Polsko, Maďarsko i Slovensko.

„Loni jsme zavedli satelitní sledování půdy po celé Evropě právě proto, abychom zjednoduši­li život zemědělcům, abychom ubrali počty kontrol.“

MAREK VÝBORNÝ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia