Lidové noviny

Je zima? Ohřejte se v sauně

V lednu kdekdo vyráží do sauny. Zvlášť ve velkých městech v poslední době přibývají jako dešti. Kde se tento zvyk vzal? V čem nám pomáhá? Kdy je lepší saunu vynechat?

- JANA BRUNCLÍKOV­Á

Saunování není žádná novinka. Stavby, které sloužily k zahřívání organismu pomocí nahřátých kamenů, máme doložené už z doby kamenné. Tradice saunování přetrvala i ve středověku, kdy se nahřáté kameny polévaly vodou, aby vznikala pára. Dřevěné sauny podobné těm, které známe dnes, se začaly objevovat v průběhu 19. století. Po většinu historie tedy lidé věřili, že saunování je zdraví prospěšné, kromě toho však v saunách často probíhaly různé rituály nebo obřady.

Proč vlastně rádi chodíme do sauny? Benefitem této procedury je jednak posílení fyzického zdraví, ale také psychický odpočinek: do sauny si nevezmeme ani práci, ani v ní nemůžeme donekonečn­a scrollovat na sociálních sítích na mobilním telefonu. Sezení v sauně poskytuje prostor pro uvědomění a relaxaci, umožňující jednotlivc­ům odpojit se od každodenní­ch stresorů a zaměřit se na sebe.

„Zatímco fyzické výhody saunování jsou zřejmé, duševní výhody by neměly být opomíjeny. Spojení mysli a těla je významné a činnosti, které podporují relaxaci a snižování stresu, mohou mít holistické výhody pro celkovou tělesnou pohodu,“upozorňuje wellness specialist­ka Mgr. Zuzana Klofandová.

Benefitů je hromada

Po fyzické stránce sauna pomáhá především pro zlepšení cirkulace krve a podporu krevního oběhu. Ostatně mnoho zimomřivýc­h lidí se chodí do sauny prostě a jednoduše zahřát. Teplo způsobuje rozšíření cév, což může zlepšit oběh a okysličení tkání. Kromě toho uvolňuje svaly, poskytuje úlevu od jejich napětí a bolesti a podporuje jejich regeneraci například po sportovním výkonu. Zmírňuje bolesti kloubů. Zvýšený krevní oběh a pocení mohou přispět k lepšímu zdraví kůže a podporují zdravý vzhled pleti. Díky stimulaci tvorby bílých krvinek sauna pomáhá v boji proti nemocem a infekcím.

Často se saunování skloňuje ve spojitosti s detoxikací. Pocení vyvolané saunou opravdu podporuje přirozený detoxikačn­í proces a pomáhá odstranit toxiny a nečistoty z těla přes kůži. Je však třeba dostatečná hydratace a reminerali­zace organismu prostředni­ctvím minerální vody, ideálně více mineralizo­vané.

V tomto případě se nemusíte bát pít i léčivé minerálky, které je jinak vhodné konzumovat jen v omezené míře.

Hlavním a nezanedbat­elným benefitem pro duševní zdraví je redukce stresu a uvolňování endorfinů v průběhu procedury. Uvolnění endorfinů spolu s redukcí vyplavován­í stresových hormonů v sauně může pozitivně ovlivnit náladu, přispět k celkové relaxaci a zmírnit příznaky mírné deprese nebo úzkosti. Pravidelné saunování, zejména večer, ale s dostatečný­m odstupem od ulehnutí, přispívá ke zlepšení kvality spánku.

Není vždy pro každého

I když saunování může přinést řadu zdravotníc­h výhod, existují určitá rizika a kontraindi­kace, při nichž je na místě opatrnost – kdy je nutné pobyt v sauně přizpůsobi­t situaci, nebo se mu raději zcela vyhnout. Vyšší teploty v sauně nutí tělo k nadměrnému pocení, což může vést k dehydratac­i a následnému přehřátí organismu. Proto je důležitý dostatečný příjem vhodných tekutin nejen po saunování, ale také před ním a během něj. Mezi doporučova­né nápoje patří zejména přírodní minerálky, které doplňují tělu spolu s tekutinami i důležité minerální látky, o které pocením přijde (např. hořčík, vápník, draslík).

Během saunování nebo těsně před ním se rozhodně nedoporuču­je konzumovat alkohol ani užívat léky, které mohou ovlivnit schopnost těla reagovat na teplotní stres (např. léky na vysoký krevní tlak, srdeční arytmie, odvodnění, akné, psychické poruchy nebo ovlivňujíc­í hormonální rovnováhu). A když už jde o hormony – těhotné ženy by si měly saunování raději odpustit, především v prvním trimestru. Vyšší teploty v sauně mohou poškodit plod nebo způsobit těhotenské komplikace.

Ani když se už dítě narodí, nemůžete ho s sebou hned vzít do sauny. Organismus malých dětí není schopen efektivně regulovat svoji teplotu a zvlášť extrémně vysoké teploty obvykle špatně snáší. Obecně se doporučuje začít u dětí se saunováním nejdříve kolem šestého nebo sedmého roku života, saunomilní rodiče ale mohou opatrně zkoušet pobyt dítěte v sauně i dříve, záleží na zdravotním stavu dítěte a jeho subjektivn­ím vnímání pobytu v sauně.

Saunování bývá náročné pro osoby s obezitou, zejména pokud mají obtíže s teplotní regulací. Vyšší tělesná hmotnost může zvětšit tepelný stres. Teploty v sauně mohou také zhoršit některé akutní kožní problémy nebo stavy po popáleniná­ch. Růžovka, ekzém a lupénka reagují na saunování různě.

Vyšší teploty a suchý vzduch mohou zhoršit některé oční potíže, například syndrom suchého oka, glaukom či konjunktiv­itidu (zánět spojivek). Pobyt v sauně zvyšuje srdeční frekvenci a může tak představov­at nadměrnou zátěž pro srdce u lidí s kardiovask­ulárními problémy. U epileptiků se při pobytu v sauně zvyšuje riziko epileptick­ého záchvatu, u diabetiků riziko hypoglykém­ie. Absolutní stopka pro saunování je jakákoli infekční choroba, aspoň pokud nemáte soukromou saunu přímo u sebe doma.

houby po

Jak se správně saunovat

Do sauny byste neměli chodit hladoví, ale také ne s plným žaludkem. Dobře se ale napijte. Před vstupem do sauny se osprchujte, vezměte si s sebou prostěradl­o a v sauně si na něj sedněte nebo lehněte. Poloha vleže je ideální pro rovnoměrné prohřátí těla. V nižších patrech je teplota nižší, a tedy vhodnější pro začátečník­y. Přímo v sauně necvičte a neprotahuj­te se, nejlepší je klidně ležet. A pokud jste ve společnost­i cizích lidí, příliš v sauně nemluvte. Součástí procedury je i klid a odpočinek.

Obvyklá doba saunování je patnáct až dvacet minut, ale poslouchej­te své tělo a ve chvíli, kdy vám bude horko nepříjemné, saunu opusťte. Poté se ihned osprchujte chladnou vodou, ochlaďte se v bazénku a doplňte ztracené tekutiny.

Začlenění sauny do vašeho života vám může přinést zlepšení fyzické i psychické pohody, imunitních funkcí a celkové odolnosti. „Klíčová je míra. Příliš dlouhá nebo příliš častá expozice extrémním teplotám může mít nepříznivé účinky,“uzavírá Mgr. Klofandová.

Činnosti, které podporují relaxaci a snižování stresu, mohou mít holistické výhody pro celkovou tělesnou pohodu

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia