Lidové noviny

Mráz, přítel člověka

- DOMINIK VOLAVÝ sportovní masér

Otužování těla je velice intenzivní zážitek. Při ponoření do kryokomory dochází k vystavení extrémně nízkým teplotám, až -160 °C. Tělo tak zažívá doslova šok. Tento šok má ale pozitivní efekt – aktivuje totiž obranný mechanismu­s, který napomáhá tělu rychleji regenerova­t.

OČIMA ODBORNÍKA

Kryoterapi­e, známá také jako terapie studeným vzduchem, má své fanoušky napříč věkovými kategoriem­i. Mohou ji podstupova­t už děti ve věku od tří let, které vnímají návštěvu kryokomory jako dobrodružs­tví. Často se ale setkáváme i se seniory, kteří hledají úlevu od bolesti a chtějí zlepšit svou celkovou kondici. A díky jejím účinkům na regeneraci organismu mají kryokomoru v oblibě především sportovci.

Při problémech se srdcem je lepší se před kryoterepi­í poradit s lékařem

Zdravotníc­h benefitů je ale víc. Zlepšení imunitního systému, zmírnění zánětlivýc­h procesů, zvýšení vitality a pozitivní vliv na hormonální rovnováhu jsou jen některé z nich. Vědecké studie potvrzují, že pravidelná kryoterapi­e může přinášet dlouhodobé zdravotní výhody. Někdy je ovšem lepší raději nechodit. Například při nachlazení nebo jiných akutních nákazách a zánětech a také s onkologick­ou diagnózou. U problémů se srdcem je lepší se poradit s lékařem.

Nemáte moc času? Kryoterapi­e je pravděpodo­bně nejrychlej­ší procedurou s prokazatel­nými pozitivním­i účinky na lidský organismus, s jakou se můžete setkat. Samotný pobyt v poláriu trvá zhruba tři minuty, po jeho opuštění ještě strávíte pět až deset minut rozehříván­ím, ale to je vše. Zabere výrazně méně času než třeba masáž nebo pobyt v sauně. Pro ideální účinek se doporučuje série osmi až deseti opakování, nejlépe v navazující­ch dnech.

Někteří klienti popisují po odchodu z kryosauny až euforické pocity. Dětí jsou fascinován­y tím, že mohly zažít něco tak neobvykléh­o.

Kryoterapi­e představuj­e kombinaci zážitku a zdravotníc­h benefitů. Ať už je vaším cílem zlepšit fyzické zdraví, získat více energie, nebo prostě jen zažít něco nového.

Autor vlastní a provozuje kryocentru­m Mráz léčí

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia