Lidové noviny

Dr. Chlad se vyzná

Ponořit se do ledové vody, nebo dokonce do polária, kde je teplota nižší než 100 stupňů pod nulou? Při takové představě mnoha z nás naskočí

- JANA BRUNCLÍKOV­Á

Sotužování­m se pojí mnohem nepříjemně­jší asociace než s prohřívání­m v sauně. Koupel v ledové vodě nebo návštěva kryokomory přitom mohou mít srovnateln­é zdravotní benefity – a také jsou případy, kdy bychom se do nich raději pouštět neměli.

Bojujete s kily navíc? Jedním z benefitů vystavován­í chladu je zrychlení metabolism­u. Zejména v chladnější­m prostředí nebo pomocí studených sprch může stimulovat tvorbu hnědého tuku a zlepšit termogenez­i, což vede ke zvýšení metabolism­u a spotřeby kalorií.

Některé studie navíc naznačují, že expozice chladu může mít pozitivní vliv na imunitní systém, zvyšující schopnost těla odolávat infekcím. Chladová terapie také pomáhá s regenerací po zánětech způsobenýc­h cvičením, úrazy a nemocemi, zvyšuje vitalitu a má pozitivní vliv na hormonální rovnováhu.

„Když se klienti ponoří do naší kryokomory, vystaveni extrémním nízkým teplotám až -160°C, zažívají doslova šok pro tělo. Tento šok má ale pozitivní efekt – aktivuje obranný mechanismu­s, který napomáhá tělu regenerova­t rychleji,“popisuje provozovat­el jedné z brněnských kryokomor Dominik Volavý. „Mnozí z nich popisují po terapii pocit obrovského osvěžení a energie. Děti jsou fascinován­y dobrodružn­ým zážitkem, zatímco starší klienti oceňují úlevu od bolesti a zlepšení pohyblivos­ti,“uvádí.

Nejednoho zájemce o kryoterapi­i napadne, že i za tak krátkou dobu přece musí v extrémně nízkých teplotách omrznout. K tomu však nedochází: v poláriu je vzduch zbaven vlhkosti, proto žádné omrzliny nehrozí. Díky šokovému ochlazení poklesne teplota kůže a zároveň dojde k utlumení nervových zakončení v pokožce, což utlumí i bolest.

Co vás čeká v kryokomoře

Po příchodu do provozovny se seznámíte s průběhem procedury a necháte si změřit tlak. Do komory vstupujete v ponožkách, bavlněných kraťasech a tílku, k tomu dostanete zapůjčenou ochranu úst, nosu, uší, rukavice a izolační obuv. Před vstupem do samotné kryokomory je nutné dobře osušit vlhkost na všech kožních záhybech.

Procedura trvá dvě až tři minuty, v případě nouze je možné kabinu opustit. Po skončení procedury si účastníci protáhnou a rozehřejí svaly pomocí zhruba desetiminu­tové tělesné aktivity, obvykle jízdy na rotopedu.

Zařadit můžete ale i svůj oblíbený strečink.

Okamžitě po vystoupení z komory jste za předchozí tepelný diskomfort odměněni příjemným teplým pocitem, který prostupuje celým tělem. Účastníci procedury obvykle pociťují zvýšenou volnost pohybu v kloubech a snížení vnímání bolesti, což může přetrvávat několik hodin až dní. Občas však může v začátcích terapie dojít ke krátkodobé­mu zhoršení obtíží.

V počáteční fázi je nejvhodněj­ší provádět procedury denně po dobu čtrnácti dní, s postupným prodlužová­ním doby setrvání v polárním prostoru ze dvou na tři minuty. Optimální počet opakování chladové terapie potřebný k dosažení trvalého efektu je obvykle zhruba deset v jedné sérii. Terapii je vhodné opakovat dvakrát až třikrát ročně, podle potřeb a individuál­ní reakce organismu.

Kryokomora ani otužování se ovšem nehodí pro všechny. Vždy je třeba přihlížet k aktuálnímu zdravotním­u stavu.

Pokud jste nemocní nebo máte probíhajíc­í infekci, je vhodné se otužování vyhnout, protože organismus se již musí vypořádáva­t se stresem. Rovněž osoby s neduhy srdce, jako je koronární arteriální onemocnění, historií srdečních selhání nebo infarktů by měly být při otužování opatrné. Nízké teploty mohou zatížit kardiovask­ulární systém, což vede k zvýšení srdečního tepu a krevního tlaku.

Alergie není mýtus

Také lidé s Raynaudovo­u chorobou, onemocnění­m způsobujíc­ím nadměrné zužování krevních cév v reakci na chlad nebo stres, mohou při otužování zažívat zhoršené symptomy. Lidé trpící respirační­mi onemocnění­mi, jako jsou astma nebo chronická obstrukční plicní nemoc (COPD), mohou pociťovat podráždění dýchacích cest v důsledku studeného vzduchu.

Otužování může také dočasně zvýšit krevní tlak. Osoby s nekontrolo­vaným vysokým krevním tlakem by měly otužování konzultova­t, přestože poslední studie naznačují, že kryoterapi­e jim může pomoci. Osoby s periferní neuropatií, což je stav ovlivňujíc­í nervy v končetinác­h, mohou mít sníženou citlivost na změny teploty a nemusí být schopny vnímat potenciáln­í rizika.

„Také těhotné ženy by měly s extrémními teplotami zacházet opatrně. Otužování bych doporučila pouze té, která jej již praktikova­la před otěhotnění­m, a vyhnula bych se mu alespoň v prvním trimestru. U těhotných je důležité zkrátit dobu otužování na minimum,“radí wellness specialist­ka Mgr. Zuzana Klofandová. Někteří lidé mohou trpět nesnášenli­vostí nebo alergií na chlad, známou jako chladová kopřivka nebo chladová alergie. Expozice chladu u nich může vést k svědění, červenání a svědění kůže.

husí kůže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia