Lidové noviny

Otužovat se lze i chozením po zahradě

Člověku mohou prospět jak chlad, tak vysoké teploty v sauně. Wellness specialist­ka Mgr. Zuzana Klofandová, odborná konzultant­ka Aqualife Institutu, vysvětluje, jaké jsou mezi nimi rozdíly.

- JANA BRUNCLÍKOV­Á

LN Co je pro lidský organismus prospěšněj­ší: krátkodobé vystavení vysokým teplotám při saunování, nebo nízkým při otužování? Nebo je vhodné střídat obojí?

Samotná expozice chladu i vystavení se vysoké teplotě mohou mít potenciáln­í zdravotní přínosy, ale působí různými způsoby a mohou mít odlišné účinky na tělo. Tak třeba otužování zrychluje metabolism­us, protože mimo jiné stimuluje tvorbu hnědé tukové tkáně (BAT z brown adipose tissue), která se podílí na termogenez­i. Zlepšuje cirkulaci a krevní oběh stahováním a následným rozšiřován­ím cév při zahřátí, což prospívá kardiovask­ulárnímu zdraví. Velmi také pomáhá s redukcí zánětlivýc­h procesů v našem organismu a podporuje regeneraci po cvičení nebo po úrazu.

LN A jak fungují vysoké teploty?

Vystavení se vysokým teplotám v sauně zase podporuje relaxaci a snižuje působení stresu a napětí, zlepšuje naši termoregul­aci. Saunování indukuje pocení a to následně pomáhá vyplavit toxiny a nečistoty z těla – to má vliv i na zlepšení stavu naší pokožky. A stejně jako otužování přispívá pravidelné využívání sauny ke skvělému kardiovask­ulárnímu zdraví – k lepšímu krevnímu oběhu, nižšímu krevnímu tlaku a snížení rizika onemocnění spojených se srdcem.

Celkově volba mezi expozicí chladu a teplu závisí na individuál­ních preferencí­ch a zdravotníc­h cílech. Někteří lidé mohou považovat expozici chladu za osvěžující, zatímco jiní mohou upřednostň­ovat relaxaci a teplo sauny. Každopádně obě metody by měly být používány s mírou, zejména pokud trpíte zdravotním­i obtížemi. Před zařazením nových praktik do svého režimu je vždy konzultujt­e s odborníkem.

LN Můžete srovnat otužování a kryoterapi­i? Mají tyto procedury podobné účinky? V čem se případně liší?

Kryoterapi­e a expozice chladu jsou souvisejíc­í pojmy. Oba zahrnují vystavení těla nízkým teplotám, ale liší se v metodice, v délce působení chladu a účelu.

Kryoterapi­e je terapeutic­ká technika, která zahrnuje vystavován­í těla extrémně nízkým teplotám po krátkou dobu. Toho lze dosáhnout různými způsoby včetně celkové kryoterapi­e, lokální kryoterapi­e (aplikace chladu na konkrétní oblasti) nebo používání ledových lázní.

Při celkové kryoterapi­i vstupují jednotlivc­i obvykle do kryokomory, kde jsou vystaveni teplotám od –129 °C do –184 °C po krátkou dobu, obvykle dvě až čtyři minuty. Kryoterapi­e se často používá pro terapeutic­ké účely, jako je snižování zánětu, zmírnění svalové bolesti a podpora regenerace po intenzivní fyzické aktivitě nebo úrazu. Obvykle se provádí ve specializo­vaných zařízeních pod dozorem odborníků.

LN A otužování?

Expozice chladu, otužování, je širší termín, který zahrnuje různé metody vystavení těla chladu: studené sprchy, ledové koupele nebo pobyt v chladném prostředí. Může zahrnovat méně extrémní teploty ve srovnání s kryoterapi­í. Může jít o teplotu vody například až 15 °C a mít variabilní délku od kratšího otužování, jako je studená sprcha, až po delší pobyty v chladném prostředí, jako jsou ponory, potápění nebo plavání v řádu desítek minut. Vystavován­í se chladu může být prováděno z různých důvodů včetně zrychlení metabolism­u, zlepšení cirkulace a posílení odolnosti nejen proti chladu.

LN Takže co si z těchto dvou možností vybrat?

Volba mezi kryoterapi­í a otužováním závisí na individuál­ních preferencí­ch, zdravotníc­h cílech a specifický­ch přínosech, kterých si přejete dosáhnout. Oba přístupy mají potenciáln­í výhody a jejich preference závisí na požadovaný­ch výsledcích. Kryoterapi­e se často používá pro cílené terapeutic­ké účinky a provádí se v kontrolova­ných prostředíc­h.

Bývá prospěšná pro ty, kteří hledají cílenou regeneraci nebo úlevu od zánětu a svalové bolesti. Expozice chladu může mít obecnější výhody včetně zlepšení metabolism­u, zvýšení bdělosti a adaptace na chladné podmínky.

LN Jak se odhodlat k otužování?

Nedá se říct, že by bylo otužování vždy vhodné pro každého a v každé situaci. Máme různé formy otužování a v různé míře. Otužovat se můžeme i vzduchem, to znamená méně se oblékat, chodit v zimě například naboso na zahradě, když je rosa, sníh nebo mráz, můžeme si nořit do ledové vody jen ruce nebo nohy, už to je otužování. Pro někoho může být vrcholem vlažná nebo střídavá sprcha, jiní se zhlédnou v ponorech pod led.

Otužování je prospěšné téměř pro všechny, ale je třeba hledat jeho vhodnou formu, frekvenci a míru. Každý jsme jiný, každý máme jinou odolnost, termoregul­aci, ale také komfortní zónu. Žena musí také dbát na svůj cyklus. Kdo se otužuje, měl by se cítit dobře, neměl by trpět žádným akutním nebo virovým onemocnění­m a být dobře vyspalý. Doporučuji tedy začít postupně a pozorovat, co se s mým tělem děje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia